Quantcast
Channel: Opskrifter Arkiv - Gastromand.dk
Viewing all 704 articles
Browse latest View live

Vin & Vildt: Hareragout

$
0
0

Det er mørkt. Det er koldt. Det er jagtsæson! Så længe vi vågner op til mørke og så længe det er jagttid, skal der kraftige vildtretter på middagsbordet - det er sgu rigtig gastromand-mad! Haren er en dejlig spise, som ikke er så udbredt i Danmark, som man kan kunne ønske sig. At der ikke har været jagttid på den lille fyr i Nordjylland de sidste par år har bestemt ikke gjort det bedre. Men selv om, at du ikke må jage den alle steder, så er det jo muligt at købe dansk hare. Kalu, som tidligere har leveret kød til vores indlæg Food On Film hvor den stod på struds og bl.a. fasan som blev til en ret lækker vildtret, er også leveringsdygtige i dansk hare.
Harreragout
Forfatter: 
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 4
 
Ingredienser
  • 1 ung hare
  • 50 g smør
  • 3 store løg
  • 3 fed hvidløg
  • 3 gulerødder
  • 2 stengler blegselleri
  • 2 spsk mel
  • 6 dl bouillon
  • ½ flaske rødvin
  • 1 krydderbuket af timian, persille og laurbærblad
  • 250 gram champignon
  • 250 gram kastanier
  • 250 gram bacon i tern
Kartoffelmos
  • Se link i opskriften
Tilberedning
  1. Rens haren omhyggeligt - også selv om, at det er hårdt!
  2. Del haren i passende stykker.
  3. Varm en tykbundet gryde godt op og svits stykkerne i olie og smør.
  4. Tag haren op og læg til side.
  5. Hak løg, gulerødder, hvidløg, blegselleri og svits det i samme gryde.
  6. Drys melet over og rør til det er opsuget.
  7. Tilsæt krydderbuketten.
  8. Tilsæt bouillon og rødvin og læg kødet tilbage i gryden, hvor det står i 1½ times tid indtil det er mørt.
  9. Herefter sier du alle grøntager fra og reducerer væsken indtil der er ca. 3-4 dl tilbage.
  10. Skær et "kryds" i kastanierne og bag kastanierne i ovnen eller på en grill i staniol i 15 minutter Pil dem ud af skallen.
  11. Svits dit bacon på en pande til det har smidt masser af fedt og er gyldent.
  12. Imens renser du dine champignons.
  13. Svits nu champignon i smør det overskydende fedt.
  14. Tilsæt champignon i retten og lav kartoffelmosen.
  15. Server det i en dyb skål eller tallerken og put bacon og kastanier ovenpå.
Kartoffelmos
  1. Se link i opskriften
[caption id="attachment_40880" align="alignright" width="700"] There Will Be Blood![/caption] [caption id="attachment_40866" align="alignright" width="700"] Arvestykke...[/caption] [caption id="attachment_40867" align="alignright" width="700"] Så er den parteret...[/caption]   [caption id="attachment_40879" align="alignright" width="700"] Masser af grønt og krydderier...[/caption] [caption id="attachment_40878" align="alignright" width="700"] Tørsaltet bacon...[/caption] Når du skal købe bacon, så køb en god tørsaltet en af slagsen - det betaler sig i sidste ende og smager bare langt bedre! Du kan sagtens lade sværen sidde når du steger det, det bliver lækkert sprødt. [caption id="attachment_40869" align="alignright" width="700"] Altid champs![/caption] [caption id="attachment_40877" align="alignright" width="700"] Mere bacon...[/caption] [caption id="attachment_40868" align="alignright" width="700"] En tur på grillen i 1 times tid...[/caption] Kartoffelmos er næsten et kapitel for sig, for selv om det lyder utrolig nemt, så kan det godt gå galt. Det første du lige huske er, at vandet ikke skal saltes, det binder nemlig stivelsen og det vil vi gerne undgå. Det næste er, at du ikke skal bruge en pisker for så bliver luften banket ud af mosen og vi vil gerne undgå en tung mos - også selv om mos i det hele taget sjældent er let! Her kan du kan se opskriften om "Bankekød med Mos" til inspiration. [caption id="attachment_40870" align="alignright" width="700"] Lidt "Jagtvin" fra Supervin gør bestemt ikke retten værre...[/caption]

Jagtvin

Gennem de sidste måneder hvor der har været koldt, blæsende og rigtig efterårs/vintervejr har jeg brugt en del "Jagtvin" som er fremsendt af Supervin i Nordjylland. Som jeg tidligere har været inde på var jeg skeptisk, mest fordi der var meget italiensk imellem - dog må jeg sige min frygt blev gjort til skamme endnu engang! Lu'Li Appassimento er lavet på den gode gamle Primotivo-drue (drikker du udelukkende oversøisk vin, kender du den måske som Zinfandel) som bliver enormt intense når de kommer fra Puglia. Der er masser af rosin, blomme men også peber i duften. Der er ikke en fejl, at der er så mange billeder af bacon...Just saying! [caption id="attachment_40872" align="alignright" width="700"] Indkogt fond...[/caption]     Du kan sikkert nemt sætte dig ind i hvor dejlig sådan en ret kan være på en kold, våd og blæsende aften? Så hvis der skal ses bare lidt positivt på vores årstid og mørke periode, som heldigvis pt. går den rigtige retning, så er simremad helt sikkert vejen frem!

Are you a sinner? Æg & Bacon-is

$
0
0

Throw Back! Et relativt populært koncept som ofte ses på nettet! Typisk er det #TBT som skal forstås som "Trow Back Tuesday" eller "Trow Back Thursday" - at dette så faktisk bliver til lørdag er i bund og grund ligegyldigt - jeg er sikker på du er med! Et par uger inden nytårsaften var jeg så heldig, at de gæster jeg havde fået fornøjelse af, at spise hos havde fået den geniale ide, at vi skulle trække lod om hvem der skulle lave hvilke retter. Vi var 4 voksne ergo skulle der laves forret, mellemret, hovedret og dessert - ydermere skulle der laves 4 snacks - så én til hver. Du tror nok det er løgn, men jeg trækker krafteddermame desserten (undskyld jeg bander) men det er altså okay her! Hvis du har fulgt os gennem længere tid så ved du, at dessert ikke er vores og navnlig ikke min spidskompetence! Vi er bare ikke geniale til dessert. Men nu er det engang sådan, at det er spillets regler, så jeg måtte jo bide i det sure æble.
Are you a sinner? Æg & Bacon-is
Forfatter: 
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 4
 
Ingredienser
  • Alt skal være økologisk - så er det på plads
  • 200 gram sukker
  • 4 æggeblommer
  • 3 dl fløde
  • 3 dl mælk
  • 1 pakke bacon
Tilberedning
  1. Steg dit bacon sprødt, læg det på fedtsugende papir og stil det til side
  2. Pisk sukker og æggeblommer til en heftig æggesnaps! Den skal være helt glat for forvent mindst 10 minutter.
  3. Varm mælk og fløde op til kogepunktet - det sekund det bobler tager du det af varmen.
  4. Knus dit bacon helt fint og tilsæt det i mælk/fløde og lad det trække i 12 timer.
  5. Hvis du er presset, så sætter du baconet det imens det koger op.
  6. Lad massen køle af i 10 minutter.
  7. Nu tilsætter du lidt af massen til æggene og rører det godt sammen, det skal kun være ½ dl.
  8. Herefter tilsætter du ½ mere og rører yderligere.
  9. Så hælder du hele æggemassen over i gryden med mælk/fløden og lader det koge op igen. Men langsomt og forsigtigt.
  10. Herefter er det klar til fryseren.
  11. Denne is er relativ tilgivende når det kommer til krystalisering, men hvis du ikke har en ismaskine, så rører du lige hver 30 min indtil den er frossen.
  12. Du kan godt slippe med ca. 5-6 gange hvis du har en god fryser.
[caption id="attachment_40985" align="alignright" width="700"] Bacon...[/caption] [caption id="attachment_40986" align="alignright" width="700"] Mere Bacon...[/caption] [caption id="attachment_40987" align="alignright" width="700"] Og lidt mere Bacon![/caption] Hvis du tilfældigvis har lagt mærke til at der er meget bacon i dette indlæg, så er det intet tilfælde - det er nemlig en tribute til bacon. Dette indlæg understreger det lidt slidte ordsprog om, at "bacon kan spises morgen, middag og aften". Selv om det er brugt en del gange var det alligevel nøglen til succes for denne dessert. [caption id="attachment_40988" align="alignright" width="700"] Og nu hvor vi er igang - hvad med en Bacon-Kogebog også?[/caption] [caption id="attachment_40990" align="alignright" width="700"] Nå ja - knust bacon naturligvis![/caption] [caption id="attachment_40992" align="alignright" width="700"] Ægge-snaps For The World![/caption] [caption id="attachment_40993" align="alignright" width="700"] Det er fucking Rich det her![/caption] En lille disclaimer her til sidst: Hvis du har dårligt hjerte eller bare lider af arvelige hjerte-kar-sygdomme så skal du måske springe over, eller måske nøjes med at smage. Selskabet var meget tilfredse og der var ro i lejeren efter desserten var servere. I you dare...

Food On Film – Take 7: Lady & Vagabondens spaghetti and meatballs

$
0
0

Dem af jer som har fulgt os længe burde efterhånden vide to ting om mig - Jeg elsker film og jeg elsker at lave mad. Når jeg så kan kombinere de to ting så er det næsten heaven. Food On Film er derfor også noget af det fedeste for mig at lave... Min favorit er nok "The Whammy Burger" fra Falling Down og det skyldes faktisk, at den ikke findes i virkeligheden, så det var helt frit for mig hvordan jeg mente den var. Nu findes spaghetti og kødboller tilfældigvis, så det er rimelig selvsagt. Det som er sjovt ved et indlæg som dette er faktisk at mine børn kan være en del af det. Da jeg fortalte dem en morgen på vej til skole i bilen, at "Far laver Lady og Vagabonden-mad i aften" var der stille nogle sekunder før min yngste datter spurgte: "Er det ikke pasta og kødboller Far?" close enough. Hemmeligheden bag sådan en ret er faktisk bare gode ingredienser. Det er naturligvis italiensk inspireret så derfor er fremgangsmåden - få ingredienser og høj kvalitet. Inden vi starter, så lad os lige komme i stemning...
5.0 from 1 reviews
Food On Film Take 7: The Lady And The Tramp: Spaghetti and Meatballs
Forfatter: 
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 4
 
Ingredienser
Kødboller
  • 800 gram okse kød
  • 2 æg
  • 10 Tuc Kiks med Salt
  • Salt/Peber
  • Oliven olie til stegning
Tomatsauce
  • 1 løg
  • 3 fed hvidløg
  • 2 store tomater
  • 10 cherry tomater
  • 1 stort stykke mørkchokolade
  • 1 stort spsk tomatpuré
  • 1 dåse Heinz Tomat Supper
  • Salt/Peber
Spaghetti og tilbehør
  • Masser af hvid spaghetti - ikke fuldkorn!
  • Olie til vandet
  • Salt
  • 1 stykke parmasan
  • Basilikum
Tilberedning
Kødboller
  1. Rør en fars af alle ingredienser og knust kiksene ned i farsen. Tro på det!
  2. Stil det på køl i 30-60 min.
  3. Varm en pande med masser af olie godt op og form masser af små kødboller som du steger sprøde på panden.
  4. Imens laver du sovsen.
Tomat Sauce
  1. Hak løg, hvidløg og tomater groft imens du varmer en sauté pande med olie op.
  2. Svits det hele i 5 minutter.
  3. Tilsæt puré og brænd det godt af.
  4. Rør det hele sammen og svits yderligere i 2 min.
  5. Tilsæt Tomat Saucen.
  6. Kog det hele i ca. 15 min til kødbollerne er klar.
Spaghetti
  1. Kog det til det er mørt, jeg synes ikke det skal være aldente her.
[caption id="attachment_41035" align="alignright" width="700"] Ingredienser til tomatsauce med snyd...[/caption] [caption id="attachment_41036" align="alignright" width="700"] Brænd puréen godt af...[/caption] [caption id="attachment_41037" align="alignright" width="700"] Foodhack...[/caption] Hvis du ikke føler for at snyde i denne opskrift, så laver du jo bare denne opskrift på intet mindre end "Verdens Bedste Tomatsauce MED SMØR!". Men nu havde jeg lige lyst til at lave noget Foodhack på denne opskrift.

De Buyer

Jeg tror De Buyer er noget af det, som vores læsere har efterspurgt aller længst og aller flest gange. Vi er et utal af gange blevet opfordret til at teste panderne, hvor priserne ligger fra nogle få hundrede kroner til flere tusinde. Min forventning var, at det sikkert var dem til de små penge I gerne ville vide noget om. [caption id="attachment_41032" align="alignright" width="700"] Ny De Buyer Sauté Pande...[/caption] De Buyer i denne serie er fremstillet af jern og er helt kemikaliefri. Efterbehandlingen er med naturligt bivoks, hvilket giver en effektiv non-stick effekt. De er ret hårdføre og tåler alle varmekilder, dog skal du ikke bruge boost funktioner på komfuret. Indtil videre er jeg ret godt tilfreds - de er tungt men også robuste. [caption id="attachment_41034" align="alignright" width="700"] Oksekød af højeste kvalitet...[/caption] [caption id="attachment_41038" align="alignright" width="700"] Kødbollerne...[/caption] [caption id="attachment_41039" align="alignright" width="700"] Kun hvid pasta her![/caption] [caption id="attachment_41040" align="alignright" width="700"] Masser af frisk parmesan...[/caption] [caption id="attachment_41041" align="alignright" width="700"] Serveret...[/caption] Hvis du lige som mig har børn i familien så vil jeg godt garantere at denne ret vækker opsigt. Alene fortællingen om, at I skal have "Lady og Vagabonden-mad" er jo nok til at du kommer foran på point. At den måske ikke er lavet 100 % efter filmen er så en anden side af sagen... Hvad er din ynglings-disney film? 

Suveræn weekendmad: Beef Wellington à la Gordon Ramsay

$
0
0

Beef Wellingotn er ikke uden grund en vaskeægte klassiker! At kalde Beef Wellington for Fast Food er måske en tilsnigelse, men når de først har lavet det et par gange, sidder det i fingrene. Opdateret januar 2017 De øvrige gastromænd har moppet mig med de tidligere billeder i dette, et af vores mest populære, indlæg. Det kan jeg naturligvis ikke acceptere, så en lørdag aften var det tid til at få opgraderet lidt - om det er lykkes, vil jeg lade dig, kære læser, om at vurdere. Hvis du synes det virker uoverskueligt at begive dig i kast med denne klassiker, så vil jeg lade Gordon himself komme til orde i 2 min. - han får det til at se så dejligt nemt ud!   http://www.youtube.com/embed/QrF8G06HqaM   Jeg har længe haft lyst til at lave Beef Wellington og da jeg blev inviteret til Århus til en herreaften, skulle denne klassiker stå sin prøve og den bestod med store roser til følge! [caption id="attachment_41083" align="aligncenter" width="1000"] Beef Wellington klar til ovnen...[/caption]

Et par tips

  1. Fortæl din slagter at du skal bruge et stykke mørbrad til beef wellington, så burde han være helt med på at det skal være et regulært stykke med samme tykkelse i hele stykkets længde.
  2. Ramsay bruger sød engelsk sennep - nogenlunde samme smag kan opnås ved at blande almindelig eller Dijon sennep blandet med lidt honning til ønsket sødme.
  3. Wellington'en blev serveret med pommes duchesse, Brødrene Koch inspireret rødvinsglace, bagte skalotteløg og chips af artiskok.
  4. Det er næsten umuligt at undgå at butterdejen bliver blød i bunden. Nogen bruger at stege den på panden. Jeg har haft held med at benytte et forvarmet ovnfast fad før jeg overførte wellingtonen til fadet.
https://www.instagram.com/p/BPilyI0AS2t  
Suveræn Beef Wellington à la Gordon Ramsay
Forfatter: 
Kategori: hovedret
Køkken: Engelsk
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 4
 
Ingredienser
  • 600g Oksemørbrad
  • En rulle butterdej
  • 400 g svampe - champignon kan sagtens bruges
  • 1 stilk frisk rosmarin
  • Ca. 100g parmaskinke
  • 2 spsk. Dijon sennep
  • 1 spsk. Brun farin - alternativt honning
  • 2 æggeblommer
  • Salt
  • Peber
Tilberedning
  1. Tag mørbraden ud af køleskabet og giv den noget salt
Sød sennep
  1. Bland sennep og brun farin
Svampe
  1. Rens og hak svampe og roasmarin fint
  2. Steg svampe og roasmarin på en tør pande indtil svampene har smidt al væsken
  3. Smag til med salt og peber
Mørbrad
  1. Varm din favoritpande op på fuld skrald
  2. Brun mørbraden på alle sider
  3. Krydr den med salt og peber
  4. Fjern mørbraden fra panden
  5. Smør mørbraden med den søde sennep
Samling
  1. Læg et stort stykke film ud på bordet
  2. Fordel parmaskinken på filmen så der er et par cm. overlap
  3. Fordel svampene på parmaskinken
  4. Læg den smurte mørbrad midt på svampene
  5. Rul stramt
  6. Køl i min. 1 time - du kan med fordel lave alt hertil i forvejen
  7. Rul butterdejen ud på et stykke bagepapir
  8. Del butterdejen i ca. ⅓ og ⅔.
  9. Fjern filmen fra mørbraden og placer mørbraden på det mindste af butterdejsstykkerne
  10. Pensl butterdejskaterne med æg
  11. Brug det store stykke butterdej som låg
  12. Skær evt. ovreskydende butterdej fra
  13. Pres de to stykker sammen med en gaffel
  14. Pensl Wellingtonen med resten af ægget
  15. Rids Wellingtonen med en skarp kiv
  16. Drys med flagesalt og evt. frisk rosmarin
  17. Bag i ovnen intil kernetemperaturen er 55 grader
  18. Tag ud og hvil i ca. 15 min.
  19. Skær i ca. 2 cm. tykke skiver - brug evt. en franskbrødkniv
  Beef Weelingtonen blev serveret med Pommes Duchesse, bagte skalotteløg, chips af artiskok og rødvinsglace - så er der altså ikke et øje tørt! I glasset fik vi rigeligt 2004 Brunello di Montalcino fra producenten Camigliano   [caption id="attachment_41084" align="aligncenter" width="1000"] Så er der serveret...[/caption]   Hvad er dine erfaringer med den engelske klassiker? Kom gerne med dem i en kommentar!  

Bison Burger med Sugar Coated Bacon og Bourbon Glazed Onions

$
0
0

For ganske nylig skulle jeg imponere en særlig gæst i mit hjem og denne gang var det ikke nok, at skyde det sædvanlige unghanebryst med verdens bedste sauce af - der skulle mere til!  Normalt så er det rimelig nemt at imponere pigerne - du smækker denne ret sammen og rører en beurre blanc og så er alle sgu glade. Men i sidste weekend havde jeg særligt besøg, hvor det ikke helt var nok - der skulle laves noget kreativt og selv om gæsten havde XX kromosom så skulle vi ud i en rigtige "manderet". Lige en disclaimer her - jeg er helt med på, at der skal være ligestilling og at I kvinder faktisk udgør en temmelig stor del af vores faste læsere, så ro på - når jeg skriver "manderet" er det blot så alle er med på hvad jeg mener.
Bison Burger - Sugar Coated Bacon - Bourbon Glazed Onions...
Forfatter: 
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 2
 
Ingredienser
Karamelliseret løg
  • 4 store løg
  • Smør og olie til stegning
  • 1 dl Bourbon - Makers Mark fx
  • Tålmodighed
Sugar Coated Bacon
  • 6 stykker øko bacon
  • 1 tsk brun farin
Chili-Chutney
  • Se opskriften via link længere nede i indlægget.
Bison
  • 600 gram Bison Kød - Jelling Naturkød kan være leverancedygtige
  • Smør og olie til stegning
  • Salt og Peber
Tilbehør
  • Pickles
  • Din favorit ost
  • De bedste Burgerboller du kan bage/opdrive
Tilberedning
Karamelliseret løg
  1. Snit løgene helt fint eller brug et mandolinjern
  2. Varm en pande op og smelt smør og olie
  3. Lad dem simre helt helt svag varm i 20 min.
  4. Skrue derefter godt op og tilsæt bourbon og flamber dem med stil! Pas nu på dig selv!
  5. Tålmodighed
Sugar Coated Bacon
  1. Varm ovnen op til 125 grader
  2. Læg dit bacon ind med bagepapir og drys det brune farin udover
  3. Det skal have ca. 25-30 minutter måske længere afhængig af din ovn
Chili-Chutney
  1. Se opskriften via link længere nede i indlægget.
Bison
  1. Form 2 solide bøffer af 300 gram stykker.
  2. Steg dem på din bedste pande i en blanding af smør og olie.
Tilbehør
  1. Saml burgeren som vist på billedet eller efter eget ønske - det kommer til at smage godt lige med hvad!
[caption id="attachment_40809" align="alignright" width="700"] Nyt gear til at cutte...[/caption] [caption id="attachment_40810" align="alignright" width="700"] Bourbon flamberet løg...[/caption] Om du lige vælger at flambere i bourbon, whisky eller cognac er sådan set rimelig underordnet, men det giver en ret lækker smag til løgene og tilføjer lige et ekstra lag. [caption id="attachment_40811" align="alignright" width="700"] Chutney med kærlighed...[/caption] Inspireret af min absolutte favorit kok Jamie Oliver lavede jeg sidste år en helt genial chili-chutney, som jeg frygtede ville blive alt for stærk, men når den koger sammen bliver den faktisk vildt lækker og god. Du kan se opskriften her. Den blev brugt til at komplimentere det søde/stærke/syrlige i retten. [caption id="attachment_40796" align="alignright" width="700"] A little dryed beef...[/caption] Imens man laver mad kan man jo lige så godt lave noget mere mad. Jelling Naturkød havde lige fremsendt lidt Iberico Beef fra John Stone som er tørret i 24 måneder. Det smager fuldstændig fantastisk! [caption id="attachment_40798" align="alignright" width="700"] Capture this...[/caption] Har du tilfældigvis en Flor De Pingus liggende så kunne det sagtens være et godt bud på en god vin til denne burger og navnlig til Iberico Beef. 2012 burde ikke være moden, men det er den rent faktisk og denne har ligget i vinkøleskab, så den er skam helt reelt. [caption id="attachment_40797" align="alignright" width="700"] Underligt nok virkede den drikkeklar selv om det er 2012...[/caption] [caption id="attachment_40799" align="alignright" width="700"] Sugar coated bacon....[/caption] Du kan kun lige ane det sukker som er brugt på dette bacon, men det giver lige endnu et ekstra lag smag. Hvis du skruer for meget op for ovnen, så vil det brænde på. Det er også muligt at lave på panden, men det er noget nemmere her. [caption id="attachment_40802" align="alignright" width="700"] Ad sugar![/caption] [caption id="attachment_40803" align="alignright" width="700"] 300 grams bøffer ready to go...[/caption] Det bedste ved retten her var naturligvis køddet som var dansk bison også fra Jelling Naturkød og ja, det er ret awesome og noget du virkelig bør overveje hvis du skal lave den ultimative burger! [caption id="attachment_40804" align="alignright" width="700"] Chili-chutney...[/caption] [caption id="attachment_40805" align="alignright" width="700"] A little cheese...[/caption] [caption id="attachment_40806" align="alignright" width="700"] Almost done...[/caption] [caption id="attachment_40807" align="alignright" width="700"] Mæthedsgaranti...[/caption] Vi har lavet mange burgere på Gastromand, men denne er nok den mest kreative og specielle vi har fundet på. Udover The Pepper Jalapenos Burger er dette nok min favorit. Forresten ville den også være ret god til tømmermænd - hvis du magter opgave!  

Super Bowl Snack: New England Lobsterrolls

$
0
0

Da Dallas Cowboys hverken nåede helt eller halvt til Super Bowl i år, har Eksilsønderjyden nedlagt veto mod at hoste og dermed udtænke og servere Årets Super Bowl Menu. Det skal dog ikke gå ud over dig, kære læser og som trøst får du opskriften på hvad der bliver serveret foran 55-tommeren hos undertegnede søndag kl 24.00'ish! Med Bocuse d'Or overstået er det tid til at vende blikket mod et af årets helt store højtider - nemlig verdensmesterskaberne, som de så fint kalder det over there, i amerikansk fodbold - Super Bowl! Se også: De tidligere års lækre Super Bowl menuer Som altid til Super Bowl er fingerfood et hit, da maden ofte indtages foran fjernsynet, så årets tema er "håndholdt" og vi ærer den ene af årets finaledeltagere Seattle Seahawks New England Patriots med en classic fra de kanter i form af en laber laber omgang Lobsterrolls!

Håndholdt

FORRET | KAMPSTART

Lobsterroll

HOVEDRET | HALFTIME

Chilidog

DESSERT

Banana Toffee Pie - as always!

  Opskriften på Lobsterrolls får du lige her. Chilidog'en må du i vores kogebog efter (hvor der i øvrigt også er glimrende opskrifter på pulled beef, som gør sig godt til Super Bowl!). Derudover er det naturligvis vigtigt ALDRIG at gå ned på snacks på Super Bowl Sunday, så sørg nu for at have rigeligt!   [caption id="attachment_31673" align="aligncenter" width="727"]lobsterrolls Lobsterrolls | Foto: Columbus Leth[/caption]  
5.0 from 1 reviews
Super Bowl XLIX:
Forfatter: 
Kategori: Forret
Køkken: Amerikansk
 
Eksilsønderjyden løb første gang ind i lobster rolls, da han besøgte New York for nogle år siden. Og lige siden har han været forelsket i den flabede servering. For der er da et eller andet voldsomt flabet i at tage en fantastisk og eksklusiv råvare som hummeren og så servere den som en omgang fast food, der kan spises på farten - eller foran fjerneren!
Ingredienser
HUMMERSALAT
  • 2 hummere – 500-600 g pr. stk.
  • 3 spsk hjemmelavet mayo (se side
  • 186 i kogebogen eller søg efter den her på siden)
  • 1 stængel blegselleri
  • 2-3 cornichoner
  • 1 forårsløg
  • ¼ bundt purløg
  • ¼ bundt dild
  • Lidt citronsaft
  • Salt og friskkværnet peber
  • SERVERING
  • ¼ bundt purløg
  • ¼ bundt dild
  • 1 spsk blødt smør
Tilberedning
HUMMERSALAT
  1. Slå dine hummere ihjel. Dette gøres bedst ved at presse en stor kokkekniv
  2. ned gennem det lille kryds ved baghovedet og herefter presse kniven
  3. gennem hovedet.
  4. Del hummeren og rengør den for tarme og indvolde. Rist haler og kløer i
  5. ovnen i ca. 15-20 minutter ved 175 grader, til de rammer en kernetemperatur
  6. på ca. 57 grader. (Bemærk, at kløer og hale ikke nødvendigvis skal have
  7. samme tilberedningstid).
  8. Lad hummeren køle ned, pil kødet ud af skallerne og del det i mundrette
  9. stykker. Husk, der er kød i alle led! Du gemmer naturligvis skallerne til en
  10. hummerfond eller lignende.
  11. Hak grøntsager og krydderurter fint og rør dem sammen med mayo og
  12. citronsaft. Smag til med citron, salt og friskkværnet peber.
  13. Vend hummerstykkerne i mayoen, og lad dem hvile på køl i en halv times
  14. tid.
Noter og anretning
Hak krydderurterne groft.
Halver brødene og smør dem med blødt smør. Rist dem med smørret
nedad på en pande over medium varme, til de er sprøde og gyldne.
Flæk brødene fra smørsiden, fyld hummersalat i og afslut med et godt drys
af krydderurter.
Server med hjemmefriterede kartoffelchips.
 

Hvilke snaskede lækkerier skal der på din Super Bowl menu på søndag?! Del dem med os på Instagram og Twitter på #meresnask 

Super Bowl Snack: Surf ‘n’ Turf Quesadillas med chorizo og tigerrejer

$
0
0

På søndag er det "Any Given Sunday" men selv om vi starter med at citere titlen på en af de fedeste film om verdens mest hypede sport, så er det nok ikke en helt tilfældig søndag når flere 100 millioner af mennesker ser med når New England Patriots møder Atlanta Falcons. Det er 6. gang inden for bare 13 år New England Patriots er i finalen og vi har overgivet os på Gastromand (Eksilsønderjyden: NOOOOT! Cowboys FTW). Vi kan godt lige dem som går forest! Videre er det sgu meget fedt at tænke på, at en sejr for dem reelt betyder at nogle af spillerne - fx deres quarterback Tom Brady kan gå med en Super Bowl ring på hver finger! Tom Brady er lidt fodboldens svar på David Beckham og er elsket i USA! [caption id="attachment_41181" align="alignright" width="700"] All you need is love...[/caption] Atlanta Falcons er klassen nye drenge, som er kommet til Super Bowl på baggrund af deres potente angreb. Deres superstars er Matt Ryan og den ustoppelige wide receiver Julio Jones! Rejser stegt i overskydende fedt fra de gode pølser... Nu er vi jo så heldige at vi engang i mellem får lov til at lave lidt video, hvor denne ret faktisk også blev lavet for nylig, da vi lavede Mig og min mad II - needless to say, det var endnu en fucking awesome oplevelse! Super Bowl betyder, at vi skal lave mad og masser af det! Vi sætter gerne en ære i, at der laves mad ca. hver 2 time hele begivenheden igennem. Noget du relativt nemt kan banke sammen er denne lille greasy snack!
Super Bowl Menu: Quesadillas med røget guacamole
Forfatter: 
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 6
 
Ingredienser
Røget Guacamole
  • ½ løg, groft hakket
  • 1 fed hvidløg, presset
  • 1½ tsk groft salt
  • 3 modne avocadoer
  • 1 spsk limesaft
  • 1 tsk chipotle-sauce (eller efter smag)
Quesadillas
  • 8 store tortillas
  • 250 gr chorizo pølse i tynde skiver
  • 2 fed hvidløg, presset
  • 200 gr tigerrejer, pillede (husk at fjerne tarmen)
  • Salt og friskkværnet sort peber
  • Saften fra ½ lime
  • 125 gr revet mozzarella
  • 125 gr revet cheddar
  • ½ bundt hakket koriander
Tilberedning
Røget Guacamole
  1. Knus løg, hvidløg og salt til en jævn pasta i en morter.
  2. Mos avocadoen til den ønskede ”chunkiness” et piskeris skulle gøre tricket.
  3. Tilsæt løg-puréen, limesaften og chipotle saucen.
  4. Smag til med salt, limesaft og chipotle.
  5. Serveres straks eller dækkes til med husholdningsfilm (lægges på guacamolens overflade for at undgå oxidering)
Quesadillas
  1. Varm en pande op (2/3 af max blus) og steg chorizoen i et par minutter, til de er let sprøde i overfladen.
  2. Fjern chorizoen, tilsæt lidt olie og hvidløget. Rist det et øjeblik og tilsæt rejerne samt lidt salt og peber, og limesaft.
  3. Steg i et par minutter (husk at de ikke skal steges færdige på panden).
  4. Lad rejerne køle lidt af og hak dem meget groft.
  5. Bland osten og del i fire portioner.
  6. Smid en tortilla på panden og fordel det meste af en portion ost ovenpå.
  7. Steg i et minuts tid og læg ¼ af chorizoen og rejerne ovenpå osten. Drys resten af osteportionen ovenpå, og afslut med en tortilla.
  8. Lad quesadillaen stege på den ene side, til osten smelter, mens du presser den let sammen med en paletkniv.
  9. Vend quesadillaen når det er muligt og steg på den anden side, til den er sprød.
  10. Skær den ud i passende trekanter, drys koriander over og servér med guacamolen.
  Du kan lave rejerne og pølserne forud og derefter mangler du sådan set bare lige at stege det hele og rive noget ost - så reelt kan du lave den på 5 min før kickoff så du er klar - husk naturligvis godt med øl - amerikanske på denne dag! Intet andet! [caption id="attachment_41177" align="alignright" width="700"] Shit - det ser godt ud ikke?[/caption] [caption id="attachment_41178" align="alignright" width="700"] Olie til stegning - ikke smør til denne ret![/caption]     [caption id="attachment_41180" align="aligncenter" width="700"] Touch Down!!![/caption] Dette var første skud og Super Bowl er hermed skudt i gang! Der kommer mange flere opskrifter fra "Mig og Min Mad" - imellemtiden kunne du jo lige subscribe dig til youtube-kanalen...

Den udødelige klassiker: Biksemad Royal med Bearnaisesauce

$
0
0

Den udødelige danske klassiker biksemad fortjener en æresplads på Gastromand. Faktisk er det pinligt, at vi aldrig, i de 7 år vi har eksisteret, har lavet denne ret? Derfor har vi nu valgt at lave en "Royal" udgave af den - det er da det mindste vi kan gøre. Den minder mig mest af alt om min barndom, hvor min far lavede det som en af min absolut favoritretter. Vi fik den både som "restemad" eller "bonus-mad" om man vil, men vi fik den også også helt almindeligt, hvor min far lavede den uden rester. Ellers var det typisk dagen efter weekenden hvor den havde stået på fx flæske eller skinkesteg, hvor der så var rester tilbage. Kødet blev stegt på panden i gode mængder margarine (det brugte man altså dengang) sammen med brasede kartofler. Dertil fik vi spejlæg og godt med ketchup. Jeg elskede det og selv om, at det vist ikke helt var min Mors favoritspise, så fik vi det ret tit. [caption id="attachment_41151" align="alignright" width="700"] Et par gode æg...[/caption] I denne udgave har vi valgt at lave en lidt bedre version, hvor vi har valgt et godt stykke økologisk svinemørbrad, æg fra en lokal landmand, gode økologiske kartofler og naturligvis en lille bearnaise. Hele delen om bearnaise aner jeg faktisk ikke helt hvordan er opstået, så hvis du kender historien bag denne, så sig endelig til. Jeg kan kun berette, at bearnaise ikke var en del af serveringen i min barndom.
Klassiker: Biksemad Royal
Forfatter: 
Kategori: Aftensmad
Køkken: Danish
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 2
 
Ingredienser
Biksemad
  • 600 gram svine mørbrad
  • 600 gram kartofler
  • 2 store løg
  • Salt/peber
  • Masser af smør til stegning
  • Ketchup Heinz that is - (nej det er ikke til diskussion - hvis du laver selv så cool!)
  • Brown Sauce/HP Sauce
  • 2 æg
Bearnaise
  • Se link længere nede i opskriften
Tilberedning
Biksemad
  1. Kog kartofler 10 minutter og lad dem træffe i 10 minutter til de er møre men ikke udkogte.
  2. Lad dem køle af. Imens afpudser du din mørbrad.
  3. Varm nu en pande op med en gode skefuld smør.
  4. Lad smørret bruse af og skru ned for varmen.
  5. Skær kartoflerne i mundrette bidder og læg dem på panden.
  6. Efter ca. 10 minutter skal køddet på, som du skærer ud imens.
  7. Læg køddet på og steg det i ca. 10 minutter
  8. Skær løgget i skiver og halver dem.
  9. Varm endnu en pande op med smør og streg løgene til det er bløde og lækre.
  10. Nu samler du det hele i sammen pande og lader det stege fædigt.
  11. Imens spejler du æggene på panden - du skal ikke vende det - det skal ikke spejles på begge sider!
  12. Smag til med salt og peber.
  13. Server ketchup og HP Sovs.
Bearnaise
  1. Se link længere nede i opskriften
  [caption id="attachment_41146" align="alignright" width="700"] All you need...[/caption] [caption id="attachment_41147" align="alignright" width="700"] Lidt økologisk mørbrad...[/caption] [caption id="attachment_41150" align="alignright" width="700"] Se lige farven...[/caption] [caption id="attachment_41148" align="alignright" width="700"] Og mere smør...[/caption] [caption id="attachment_41149" align="alignright" width="700"] Godt med smør...[/caption] Der skal naturligvis serveres en øl dertil, og det må gerne være en lager eller en IPA som kan give noget modspil til det fede i denne ret. Nørrebro Bryghus har deres New York Lager, som er et glimrende bud. [caption id="attachment_41143" align="alignright" width="700"] New York Lager fra Nørrebro Bryghus...[/caption] Så kommer vi til bearnaisen, som faktisk er lidt sygt at smide på denne ret - men uden den er det bare ikke helt det sammen. Det er som om det lige giver den sidste synd! Nu må du ikke stejle over, at der er essens med på billedet, det er lidt en hyldest til min gamle far som bestemt ikke lavede sin egen essens. Men det gør du naturligvis - også når du følger opskriften. [caption id="attachment_41145" align="alignright" width="700"] Bearnaise når det er bedste...[/caption] [caption id="attachment_41144" align="alignright" width="700"] Service![/caption]  

GUIDE: Serverer Gasoline Grill nu også Københavns bedste burger?

$
0
0

For nyligt har Gasoline Grill fået en masse opmærksomhed efter at være udvalgt til en international liste over verdens bedste burgers. Men. Altså. Undertegnede. Har faktisk besøgt en tredjedel af stederne på listen, så blev jeg ret skeptisk da jeg så Japanske MOS Burger på listen - MOS er altså asiens svar på McDonald's... Så der var ikke andet for end at trække i arbejdstøjet sammen med en flok KOM PE TEN TE burgerkendere for at undersøge om Gasoline Grill faktisk er Københavns bedste 'short stack' (en 'short stack' er en håndholdt burger nogenlunde på størrelse med en cheeseburger fra McDonald's). For at sammenligne så direkte som muligt, så gik vi efter en helt basic cheeseburger alle steder: Bolle, ost, bøf, pickles, løg og dressing - ingen salat, tomat eller andet cafétjams. Hver burger blev scoret anonymt mellem 1og 5 af de fem dommere, for at få en vægtet vurdering. Ruten hed: Gasoline Grill -> YoBuger -> Friends & BRGRS -> Juicy Burger -> Jagger -> Tommi's Burger Joint.   [caption id="attachment_41245" align="aligncenter" width="665"] Hvem vil du gerne have til at anmelde dine burgers? En halvfesen gourmetanmelder eller fem velvoksne mænd der mellem os kan skrive DM, EM og VM i BBQ, Hotdog DM, og Danmarks Bedste Bøfsandwich på CV'et over tidligere bedrifter som mad-dommere? Just præcis.[/caption]

Juicy Burger: 1,9

VI måtte desværre konstatere at Juicy Burger faldt helt igennem denne dag. Udover at de kun havde én stakkels medarbejder på til aftenrykket, så ventetiden blev ret lang, så var burgeren mildest talt en mærkelig oplevelse, rent smagsmæssigt. Bollen havde lidt ciabatta over sig - og er vi ikke færdige med den slags bollemisforståelser der hører caféerne til? Men hvad værre var, så var den hjemmelavede ketchup rørt med krydderier, så den mindede om en pastasovs! Og ikke nok med det, den var så gennemtrængende i smagen at alt andet druknede og det føltes som om man spiste for 65 kroner pizzaburger! Selv bøffen bøffen druknede i den almægtige og funky ketchup, hvilket er super synd - for den var faktisk helt fin, for sig. Dagens taber med 1,9 i snit er Juicy Burger.  
Derudover kan jeg nævne at man ikke er udpræget sulten efter at bruge 4,5 timer på at traske rundt i København og spise cheeseburgers. - Hotdogjudge
  Selvom karakteren ikke afspejler det, så får man eddermame respekt fra dagens dommerpanel, når man lige fyrer op for en ukrudtsbrænder for at gratinere osten og give bøfferne lidt grillsmag - det virker - se selv! [embed]https://youtu.be/j8Vwca6GCqs[/embed] Juicy Burger Axeltorv 7, 1609 København V  

Friends & BRGRS: 3,0

På en femteplads finder vi den finske kæde, Friends & BRGRS. Det er den eneste rigtige kæde som er med i dagens test, da de laver alting friskt i restauranten - hakker kød, bager boller, snitter kartofler til fritter. Det er god stil og de klarer sig helt fint med en gennemsnitlig karakter på 3,0 for en Classic Brgr uden salat og tomat til 69 kroner. Vi kunne konstatere at finsk feng shui betyder rigeligt med smørelse - det var dressing øverst og nederst - og den var faktisk rigtig god! Bøfferne i burgerne - trods at være bestilt og efterfølgende leveret på én gang - var stegt forskelligt. En var perfekt rosa i midten og saftig, hvor en anden bøf tydeligvis havde fået lidt længere tid på grillen og var lidt mere kedelig. Spøjst at en kæde ikke har mere ensartet kvalitet? Og så var vi ikke helt sikre på om de rent faktisk havde haft gang i røremaskinen, den dag vi var forbi - det virkede lidt som en daggammel bolle... Friends & BRGRS Vimmelskaftet 47, 1161 København K  

Tommi's Burger Joint: 3,2

I Kødbyen finder man Tommi's Burger Joint, som vel var de første der serverede en gedigen short stack i København. Bollen gjorde ikke meget væsen ud af sig, men til gengæld så kunne smage sennep - første og eneste gang i dagens test. Der var også et solidt skud løg i dyret. Desværre kunne man nærmest ikke smage osten og det er altså lidt ærgerligt når man nu har bestilt en cheeseburger. Derimod var bøffen af en fin størrelse og klart dagens største - desværre var den undersaltet og det er jo bare dødssynd nummer ét, når man ellers gør en dyd ud af grille dyret rigtigt. Nogle af dommerne synes den var lige stegt lidt i underkanten, som billedet også afslører. Personligt synes jeg det var perfekt stegt. Tommi's cheeseburger til 79 kroner lander en fjerdeplads med 3,2 i karaktersnit. Tommi's Burger Joint Høkerboderne 21, 1712 København V  

YoBurger: 3,4

YoBurger var ret hypede da de åbnede sidste år. Undertegnede besøgte dem også, uden at blive sådan for alvor imponeret - uden at det var ringe, på nogen måde. Det var en rimelig gedigen burger med god ost, men hvor var løgene? Bøffen havde en super lækker stegeskorpe og smagte ok, men hakkekødet er krydret og tæsker dine smagsløg på den der fesne grækerbøfagtige måde. Øv. Og man bliver altid mistænksom når nogen putter stads og krydderier i deres bøffer - hvad forsøger de at skjule? Bortset fra det, så lander YoBurger en fornem tredjeplads med et gennemsnit på 3,4 for deres cheeseburger til 69 kroner. YoBurger Gothersgade 27, 1123 København K  

Gasoline Grill: 4,4

Nu er vi nået til de tunge drenge og der er ingen tvivl om at Gasoline Grill gør det vildt godt og laver en af Københavns allerbedste burgere - den er perfekt greasy og virkelig afbalanceret. Super lækker bolle der er blød og luftig og en god dressing der har lidt bid. Bøffen smager godt og er med en lækker stegeskorpe - den slags tager kegler. Bøffen er stegt med 'smash' teknik - men det løber en bøfelsker koldt ned ad ryggen, når man ser at manden på grillen bliver ved med at smashe kødet 20-30 sekunder efter det er kommet på grillen - saft og smag bliver jo mast ud! Retfærdigvis opdagede dagens skribent det først da jeg hentede vores burgere, så jeg kan ikke med sikkerhed sige at de var blevet voldtaget på samme måde. Men. Se lige forskellen på burgerne - de var bestilt og serveret samtidigt! Vi var alle enige om at vi har spist på Gasoline Grill tidligere, hvor burgeren lige var en snas bedre - mon de skulle holde sig til det med de 100 burgere om dagen som er gledet fint ud efter de kom på Bloomberg's liste? Det er dog stadig klasse, hvilket karakteren på 4,4 ud af 5 også vidner om. 75 kroner kostede det at spise en burger udenfor i snevejr. Gasoline Grill Landgreven 10, 1300 København K  

Jagger: 4,4

En vanvittig lækker bolle - blød og med smag. Og bøffen? Helt vildt juicy så kødsaften sprang, mens den også var smagfuld og stegt helt perfekt. Dertil sublimt afstemt ost, dressing, pickles og... og løg? Nej. Den eneste fejl ved Jagger er at de som standard ikke putter løg i deres burgere, så man skal ud i et mystisk krumspring med at bestille deres TS tilføjelse som for 5 kroner putter salat, tomat og løg i burgeren. Men når man kun vil have løg, så bliver det lidt noget rod - dog skal det siges at de altid løser det. Men helt ærligt . hvem designer en burger uden løg?! Det er jo som et Aarhus-sæt uden Ceres og Arnbitter: Forkert! Jagger scorer samme karakter som Gasoline Grill, men en afstemning mellem de to - head to head - blandt dagens fem dommere, faldt ud til Jagger - og det var endda dagens billigste til kun 50 kroner! Det var virkelig en god oplevelse. Jagger Istedgade 62, 1650 København V  

KONKLUSION: Jagger serverer København bedste cheeseburger

Hermed kårer vi Jagger's cheeseburger som Københavns bedste short stack cheeseburger! Og til kun 50 kroner får man fandme smæk for skillingen. Hvis du ikke har prøvet den endnu, så se at komme afsted. Og husk det med løgene! Som nævnt i anmeldelser herover, så var det overraskende hvor stor forskel der var på bøfferne på de samme steder. Bruger de her køkkener ikke timers eller andre faste metoder, så de leverer nøjagtigt den samme kvalitet hver eneste gang? Det virker ikke sådan - desværre! Derudover kan jeg nævne at man ikke er udpræget sulten efter at bruge 4,5 timer på at traske rundt i København og spise cheeseburgers. Eller. Det vil sige at et par af dagens dommere lige skulle have en snack på vej hjem... Derfor. Og vi gør det igen til foråret har vi besluttet, men med fokus på at finde Københavns bedste high-tower burger - all in! Billeder, video og smagsløg af d'Herrer l4sseepapadoc78helby715, fetchezlavache og dagens skribent, The Hotdogjudge.

GUIDE: 5 østers du skal kende

$
0
0

Nu var jeg så flabet at påstå, tidligere her på Gastromand, at 2017 vil blive østersens år. Et år hvor vi skal fortsætte den glædelige tendens, at få det herlige bløddyr gjort endnu mere udbredt, ikke blot på restauranter, cafeer og barer, men så sandeligt også derhjemme i jeres private køkkener. Der er ingen grund til at lade være. Østers er sunde, delikate og ikke mindst til at få fat på. Faktisk har vi enorme mængder langs vestkysten som vi stort set ikke spiser. Stort set, for salget er stigende. Inde i Torvehallerne i København fortæller fiskehandler, fra HAV, Tommy mig at salget af østers hos dem er fordoblet fra 2015-2016. Og det skyldes i høj grad at ganske almindelige mennesker som du og jeg er begyndt at se østersen som det, den i virkeligheden er: hverdagsspise.
  ”Jamen østers smager af snot!”
  Men jeg kan ikke lide de små sataner, tænker du. Det smager af snot, vrøvler du? De er umulige at åbne. Bare rolig. Når jeg nu fortæller dig, at jeg skulle blive 25, altså et voksent menneske, før jeg kunne sluge en østers uden at skulle holde mig for næsen og få tårer i øjnene, så kan du således forvisse dig om, at der er håb for alle. Snot-sammenligningen skal dø nu, det er decideret uvidende at lave den sammenligning med mindre du render rundt med frisk havvand i bihulerne hver dag og dermed bør søge læge. Og nej, de er ikke umulige at åbne. En hvilken som helst billig østerskniv kan gøre det for dig, så længe du beskytter den anden hånd og i øvrigt åbner østersen bagfra.   [caption id="attachment_41301" align="aligncenter" width="1000"] De mange lækre østersvarianter[/caption]   Det første du skal er at være klar over, at der er enorm forskel på østers. Ja, også når de er rå. Opskrifter på tilberedte østers må d’herrer Gastromænd tage sig af; jeg spiser min østers rå. Nogle gange med en lille smule citron eller en simpel vinaigrette, gerne med lidt finthakket skalotte- eller rødløg i. Jeg foretrækker dem sådan, omend jeg med stor lykke husker tilbage på en grillet limfjordsøsters med marmite og smør som Paul Cunningham engang lavede til mig på Henne Kirkeby Kro. Der findes to slags herhjemme, den invasive stillehavsøsters(Crassostrea Gigas), som har en dyb skald og den europæiske østers(Ostrea Edulis), som har en flad. Sidstnævnte lever her i vore vande på den absolut nordligste grænse for hvad den kan klare og vi kender den som Limfjordsøstersen. Limfjordsøstersen er, og det er jo bare min mening, en af de få absolutte verdensklassespecialiteter vi kan prale af herhjemme. Den er helt oppe på niveau med den hvide asparges. Vi skal passe gevaldigt godt på den og nyde den ekstra meget, da kvoterne falder drastisk år for år.

Jamen hvilke østers skal jeg vælge?

Men hvad skal du vælge til din næste frokost, din næste morgenmad eller din næste gæstemiddag? fortvivl ej! Jeg har gjort arbejdet for dig, det sure og uselviske slid, og smagt mig igennem de mest almindelige østers du kan finde hos en ganske almindelig velassorteret dansk fiskehandler med skruen i vandet som HAV i Torvehallerne i København. Således kan du nu skyde dig ind på hvilken slags du skal give dig i kast med, om du så er begynder, let-øvet, øvet eller fuldstændigt fanatisk:  

Bretagne

[caption id="attachment_41288" align="aligncenter" width="1000"] Bretagne-østers[/caption] En samlebetegnelse for (Stillehavs)østers fra forskellige bassiner ved den franske Atlanterhavskyst. Østersens ækvivalent til supermarkedets papvin, som er sammensat af druer fra forskellige vingårde i et givent område. Behøver ikke være meget skidt, men er aldrig særligt spændende. Pt. er de mere fede og cremede end ellers. Bør ikke koste mere end 15 kr stk. Smag: En bulldozer af havvand, unuanceret fersk og ikke videre elegant. Ingen eftersmag. Man kan sagtens slynge tolv ned med udsigt til atlanterhavet sammen med et glas prosaisk Sancerre, men så bliver det heller ikke vildere. Skulle man endeligt gratinere en østers, så er det den her man skal pladre til med ost og/eller cremefraiche og smide under grillen. Men hvis du aldrig har spist en østers før og begynder med den her, kommer du til at fortryde det.  

Ancelin

[caption id="attachment_41299" align="aligncenter" width="1000"] Ancelin-østers[/caption] Den første af dem som Tommy fra HAV kalder for mærkevareøsters. Andre steder bliver de kaldt for “speciale”. Det er en stillehavsøsters og fra familieopdrættet Ancelin i Bourcefranc-le-chapus syd for La Rochelle, hvor man nu på femte generation dyrker østers. Undervejs i modningen af østersen ryger den en tur nordpå til Utah Beach hvor forholdene er særligt gode. Mærkevareøsters undergår en lang og kompleks process hvor de blandt andet bliver løftet op og ned med tidevandet, således at de konstant ligger der hvor der er mest næring at hente. Det gør dem store og fede. Desuden er de sorteret sådan, at de også er markant nemmere at åbne end andre. Smag: Fed, meget lidt salt havvand, rar, lidt fast struktur med en smule bid. Elegant og venlig. En mere present skalddyrssødme end i almindelige Bretagneøsters.  

Perle blanche

[caption id="attachment_41294" align="aligncenter" width="1000"] Perl Blanche østers[/caption] Endnu en mærkevare (stillehavs-)østers fra den franske Atlanterhavskyst som undervejs i dets udvikling også har taget turen til de næringsholdige vande ved Utah Beach. Er mindre end de andre mærkevareøsters jeg gennemgår her og i sandhed en smuk lille, hvidlig perle at se på. Smag: Utrolig fedme, næsten ingen salt trods mange nuancer af hav, søgræs, agurk, hasselnød. Skøn fast struktur i kødet. Ikke så meget bid som i Ancelin dog. Absolut en venlig begynderøsters, også på grund af størrelsen.  

Gillardeau

Disse vidt og bredt berømmede østers fra Gillardeuafamilien ved La Rochelle er en smule større end de to foregående mærkevareøsters. En sand luksusøsters af udseende. Smag: Ristet sesam og nødder som forsvinder over i agurk og søgræs, voldsomt elegant. Flot knæk i biddet og dejlig samlet muslinge-agtige konsistens. En vinderøsters som langt de fleste begyndere også ville synes om på trods af den lidt store størrelse.

Lille Limfjordsøsters

[caption id="attachment_41292" align="aligncenter" width="1000"] Lille Limfjordsøsters[/caption] Den lille, flade østers fra Limfjorden er, nøjagtigt som storebror herunder, dyrere end så mange andre østers. Det er der en grund til. Der er nemlig ikke særligt mange og der bliver ikke flere, da Stillehavsøstersen kryber ind i fjorden ude fra Vestkysten og udkonkurrerer det hjemlige bløddyr på dens egen hjemmebane. Derfor har vi pligt til, hver gang vi køber en limfjordsøsters at købe to stillehavsøsters fra Limfjorden (de smager naturligvis også skønt, og så har man ren samvittighed bagefter). Husk at gøre din fiskehandler opmærksom på dette! Smag: Hasselnød, brunet smør. Den er så mineralsk, at den når rundt i hele svælget og tømmer det for spyt. Let metallisk, men meget sofistikeret smag, der er et væld af ting, der er på spil i munden. Sensationel konsistens, nærmest sprød. Absolut en østers for kendere.

Stor Limfjordøsters

[caption id="attachment_41296" align="aligncenter" width="1000"] Stor Limfjordsøsters[/caption] Som lillebror herover bare stor som et lokumsbræt. Eller i hvert fald stor som en velvoksen håndflade. Det er en lussing af en østers, som er lige dele afskrækkende og tiltrækkende. Har man først en gang dyppet fødderne i sådan en, og overlevet, er der ingen vej tilbage. Det er den du måler samtlige østersoplevelser op imod resten af din tilværelse. Den er dyr. Du får den ikke for under 40 kroner, men den er hver en surt sammensparet øre værd. Smag: Enorm på alle måder men en smule mindre metalliske end den lille. Fantastiske nuancer af brændt, fersk, sødme og rent, klart fjordvand. Samme næstens sprøde struktur i kødet, som den lille, på trods af størrelsen. En delikatesse i verdensklasse. Så kære venner, afsted til fiskehandleren og ind forbi isenkræmmeren bagefter og køb en østerskniv. Det er et spørgsmål om træning - og det er hele indsatsen værd!  

En snackparade der går lige i trussen

$
0
0

Flere af jer spørger ofte indtil et område, som vi faktisk ikke dyrker helt nok "Hvilken snack skal jeg lave til mine gæster i aften?" Vi gætter på, at jeres ønske er, at imponere jeres gæst(er) og vise vedkommende, at I har gjort jer umage. Så er det sgu op på barrikaderne, kære feminister. For der skal sgu mere til at imponere jer end en række snacks - specielt hvis de bliver serveret af en mand med en skjult agenda, ik? Challenge accepted... [caption id="attachment_41233" align="alignright" width="700"] Nok mad til en god aften...[/caption] Indlægget består af en del retter, men det gode ved dem er, at du kan lave dem i god tid. Der er to forskellige slags pesto, en andeleverpostej og langtidsbagte mandler, nødder og kerner hvor det hele kan laves dagen før. Så er der iberico-beef som jo er lige til højre benet at skære ud, ost fra Arla Unika som jo også er lidt snyd, men hele ideen er, at det skal være nemt og smage pissegodt. Til sidst er der "Devil on a horseback", som kan forberedes inden - den skal bare lige en hurtig tur i ovnen inden servering.
De perfekt snacks til at imponere kvinderne...
Forfatter: 
 
Ingredienser
Persillepesto
  • 3 bunder persille
  • Et stykke parmesanost – svarende til 2-3 spsk revet ost
  • 1-2 fed hvidløg efter størrelse
  • 3-4 spsk. pinjekerner
  • 2-3 deciliter olivenolie (maksimalt)
  • Saften af optil en ½ citron
  • Peber og evt. salt
Tomatpesto
  • Samme som ovenstående bare uden persille og i stedet 15 soltørrede tomater fra dåse.
Andeleverpostej
  • 4 andelevere - kan købes i et supermarked på frost
  • 1 stor håndfuld.champignon
  • 3 kvist timian
  • 2-3 stk. hvidløg
  • 1 lille rødløg
  • 1 smule salt
  • 1 smule peber
  • 1,5 dl marsala
  • 1 stor skvat cognac
  • 3 stk. ansjosfilet
  • 1 spsk. kapers
  • 1 dl fløde
  • 1 smule olivenolie
Langtidsbagte mandler
  • 100 gram mandler
  • 100 gram hasselnødder
  • 100 gram græskarkerner
Devil on a Horseback
  • 12 stk svesker uden sten
  • 12 langtidsbagte mandler
  • 6 stykker bacon
  • Tomat chutney
Tomat Chutney
  • 300 g tomater
  • 100 g rødløg
  • 1 presset fed hvidløg
  • ½dl balsamico
  • 75 g sukker
  • Salt og peber
Tilberedning
Persillepesto
  1. Vask persillen og kør det hele på en stavblender til den har en ensartet konsitenst.
Tomatpesto
  1. Gør nøjagtig det samme som ved persille pestoen.
Andeleverpostej
  1. Varme en pande godt ud med olie.
  2. Renst champion og skær dem samt løg og hvidløg ud i mindre stykker. De skal blendes så det er ikke så vigtigt hvor pænt det er.
  3. Svits nu champion, rødløg og hvidløg i 5 minutter.
  4. Tilsæt lever, timian og svist det et 1 minut på hver side.
  5. Tilsæt Marsalen og lad det koge ind.
  6. Tilsæt nu cognac og sæt ild til skidtet!
  7. Giv det er god omgang peber og salt.
  8. Tag det nu af pande og læg det i en blender med ansjos og kapers og blend det indtil det er lind sammen med fløden.
Langtidsbagte mandler
  1. Varm mandler på en bageplade i præcis 2 timer ved 125 grader - ikke mere! På denne måde bliver de perfekte.
Tomat Chutney
  1. Hak tomaterne og skær løgene i (halve) skiver.
  2. Smid det hele i en gryde sammen med resten af ingredienserne og lad det simre i ca. 1½ til 2 timer, til en passende (tyk) konsistens.
Devil on a Horseback
  1. Varm ovnen op til 180 grader
  2. Skær bacon'et mit over
  3. Læg en svenske midt på dit bacon og læg lidt chutney ovenpå sammen med en mandel.
  4. Rul dem sammen og læg dem i et ildfast fad og bag dem i ca. 15 minutter til baconet et sprødt.
[caption id="attachment_41235" align="alignright" width="700"] Sådan laver du pesto - og basilikum eller grøntkål kan også bruges i stedet for persille...[/caption] [caption id="attachment_41236" align="alignright" width="700"] Udskift persille med soltørret tomat og du har en helt anden pesto...[/caption] Begge pestoer kan faktisk ikke laves forkert - så skal der i hvert fald vold og magt til! Det eneste du skal være opmærksom på er mængden af hvidløg som kan gøre at pestoen bliver lidt skarp i smagen. Nogle hvidløg er stærkere end andre, primært hvis de er helt friske - så juster lidt efter behov. Hvis du nu vil lave denne pesto når vi rammer sommeren er basilikum også godt - ellers fungerer grønkål faktisk også overraskende godt. [caption id="attachment_41222" align="alignright" width="700"] Andelever - Marsala - Kærlighed...[/caption] [caption id="attachment_41226" align="alignright" width="700"] Godt med krydderi til andeleverpostej...[/caption] [caption id="attachment_41227" align="alignright" width="700"] Flamberet i Cognac...[/caption] Den har sikkert et fransk navn men jeg kender det faktisk ikke helt. Opskriften er inspireret af den kyllingeleverpostej Brdr. Price laver i en af deres første sæsoner - bare modificeret en lille smule. Server smørristet rugbrød der til så lover jeg du får en oplevelse for livet! [caption id="attachment_41218" align="alignright" width="700"] Langtidsbagte mandler, nødder og kerner...[/caption] Langtidsbagte nødder er noget af det bedste og det er så nemt og enkelt at lave. De får en helt anden smag og sprødhed og så har de en rimelig god faktor når det kommer til at imponere. [caption id="attachment_41223" align="alignright" width="700"] Lækkert ser det ud når produkterne fra Arla kommer...[/caption] [caption id="attachment_41224" align="alignright" width="700"] Egentlig var der jo nok alene med osten, men vi elsker jo at lave mad...[/caption] [caption id="attachment_41221" align="alignright" width="700"] Lidt god kraftig spansk vin til har aldrig skadet noget...[/caption] Arla Unikas produkter er vanvittige gode men prisen er også lidt derefter. Nu kunne jeg ikke helt vurdere størrelsen, så du får lige vejledning af mig. Man kan sagtens bestille deres "pakker" til 2 personer - der er rigeligt. Jeg bestilte 5 stykker og det må siges at være i overkanten, der er nok ost til 6 personer. Prisen var ca. 400 kr. med porto. [caption id="attachment_41228" align="alignright" width="700"] Virkelig lækkert med lidt tørre kød...[/caption] Nu hvor det gerne må være lidt nemt, så er denne iberico beef temmelig awesome. Prisen er 498 kr. for 500 gram, men der er også til mange serveringer og smagen er virkelig lækker. De modnes i 24 måneder efter gamle traditioner i Spanien. [caption id="attachment_41230" align="alignright" width="700"] Vildt lækkert...[/caption] [caption id="attachment_41220" align="alignright" width="700"] Klar til hygge...[/caption] Så kommer vi til "Devil on a Horseback" som virkelig er en lækker og fed spise. Normalt lavet med dadler, men jeg var i humør til svesker - spring ud i det - det bliver godt!. Du kan i teorien godt undvære mandlerne, men det giver bare noget ekstra. Lidt nostalgisk kan jeg afsløre, at det var til Webmasterens 30 års fødseldag jeg fik det serveret første gang. [caption id="attachment_41219" align="alignright" width="700"] Devil On a Horseback...[/caption] [caption id="attachment_41234" align="alignright" width="700"] Barolo kan også bruges...[/caption] Du kan næsten ikke gå skævt med rødvinen her. Det skyldes at der er så mange smage og masser af dem, så medmindre du vælger en virkelig spinkel en af slagsen, så skal det nok gå. Jeg havde valgt en spansk og en Barolo - hvor jeg faktisk startede med den spanske hvilket var lidt den forkerte rækkefølge - men det gik og min medspiser var ret godt tilfreds. [caption id="attachment_41229" align="alignright" width="700"] Hvis nu din date ikke er til vin - så er hermed en redning...[/caption] Forberedelse er som sagt nøgleordet til succes her og det gælder både for jer kvinder og mænd. Når I er færdige med maden og muligvis har delt to flasker vin, så er det voldsomt at kaste sig ud i en tredje flaske så derfor er det vigtigt med et lille trumf kort i ærmet. Gin og Tonic er et godt men driftigt bud - der er stadigvæk nogle få som ikke har fået øjnene op for denne fantastisk cocktail, som vi hylder i allerhøjeste grad på Gastromand. Omvendt får du topkarakter hvis vedkommende er fan! Jeg valgte at satse på den - og fik roser....!

Kalveskank: The Moroccan Way

$
0
0

Ja, andre kalder også kalveskank for Osso Buco, og er den skåret i skiver, så er det jo også helt korrekt. Her på Gastromand elsker vi simremad, så står du og synes, at den traditionelle Osso Buco er blevet lidt for kedelig, og bugner din krydderihylde samtidig, så kommer løsningen her. Når du skal lave nordafrikansk mad, så handler det i høj grad om at have krydderierne i orden. Der skal nemlig et ret stort arsenal til. [caption id="attachment_40152" align="alignnone" width="750"]Batmans læremester? Batmans læremester?[/caption] Et krydderi, som ofte går igen i det nordafrikanske køkken, er blandingskrydderiet Ras el Hanout. Du tænker måske, at han var med i Batman Begins, men det var altså en anden. Anyway, så kan du faktisk godt selv lave denne krydderiblanding, men det er vi i dag lidt for dovne til. [caption id="attachment_40153" align="alignnone" width="750"]Osso Buco in the flesh Osso Buco in the flesh[/caption] Den store forskel på denne opskrift og den traditionelle Osso Buco er faktisk mest krydderierne. Så skal du lave en almindelig version, kan du egentlig tage udgangspunkt i den her opskrift. Jeg vil dog anbefale lidt vin og timian (og evt. andre friske krydderurter) hvis du skal gå den traditionelle vej. [caption id="attachment_40154" align="alignnone" width="750"]Vendes i mel Vendes i mel[/caption] Men det skal vi jo ikke nu, så lad os komme igang.
Kalveskank (Osso Buco): The moroccan way
Forfatter: 
Køkken: Marokkansk
Antal personer: 4
 
Ingredienser
  • 3 gulerødder
  • 2 løg
  • 1 stængel bladselleri
  • 1 snackpeber
  • 1 rød chili
  • 4 skiver Osso Buco (Kalveskank i skiver)
  • mel
  • olivenolie
  • 2 fed hvidløg
  • 4 dl oksebouillon
  • 1 tsk gurkemeje
  • 1 tsk paprika
  • 1 tsk ingefær
  • 1 spsk stødt koriander
  • 1 spsk spidskommen
  • 3 spsk ras al hanout
  • et par safrantråde (kan undlades)
  • 1 kanelstang
  • 1 dåse flåede tomater
  • 140 g tomatpuré
  • hk. saltede, røgede mandler (til pynt)
  • frisk koriander (til pynt)
  • granatæblekerner (til pynt)
  • sort sesam (til pynt)
  • salt/peber
Tilberedning
  1. Skær dine grøntsager i mindre stykker.
  2. Lav et par snit i yderkanten af kødet. Så undgår du, at det "krøller", når du senere kommer det på panden.
  3. Vend kødet i en gang mel.
  4. Steg dit kød i olivenolie i f.eks. en stor sautepande. Lad det brune godt af - fyr gerne lidt op for varmen. Vend stykkerne en gang imellem. Krydr gerne med lidt salt og peber.
  5. Tag kødet til side, når det har fået en god farve.
  6. Bland alle dine tørre krydderier sammen i en mindre skål.
  7. Kom noget mere olivenolie ned i din pande og kom alle krydderier, safran, kanelstang og grøntsagerne sammen på panden.
  8. Når dine grøntsager er begyndt at tage farve, og krydderierne er blandet godt rundt, så tilsæt bouillon og flåede tomater i panden.
  9. Bland det rundt og tilføj tomatpur. Læg til sidst kødet tilbage i panden.
  10. Lad nu det hele simre i 3-4 timer ved lav varme. Kig til det en gang imellem og rør lidt forsigtig rundt.
  11. Server med ris, couscous eller passende brød til.
  12. Pynt med mandler, granatæble, frisk koriander og sorte sesamfrø.
  13. Velbekomme!
[caption id="attachment_40155" align="alignnone" width="665"]Så er der Nordafrikansk simremad Så er der nordafrikansk simremad![/caption] Hvilken simreret er din favorit?

Test-Test-Test

$
0
0

For 6. år i træk skal vi kåre årets bedste julevin. En smuk tradition der 6 år i træk har tømt lagrene hos de vindende forhandlere. Og lad os bare afsløre at feltet med julevine anno 2016 var det suverænt stærkeste ... Læs mere

Food On Film take 9: Chefs Chocolate Salty Balls

$
0
0

"Two tablespoons of cinnamon and two or three egg whites - A half a stick of butter melted Stick it all in a bowl baby, stir it with a wooden spoon - Mix in a cup of flour, you'll be in heaven soon...!" Vi har lagt godt fra land med vores "Food On Film" og har været godt omkring. Sidst var det "Lady And The Tramp" og en udsøgt spaghetti and meatballs, som var en kæmpe succes hos mine piger. Den seneste er med garanti et mega hit hos både børn og voksne! Inden vi starter så lad os lige høre Isaac Hayes trykke den af! "Suck on my balls!" Noget af det jeg elsker aller mest når disse indlæg skal laves, er når de faktisk ikke findes. Denne er et godt eksempel - der er ikke rigtig nogen som har lavet en fornuftig opskrift af Chefs Chocolate Salty Balls - i hvert fald ikke med måleforhold som passer til vores køkken og målestok. Derfor blev der sjusset og gættet en del gennem denne opskrift - om det præcis er sådan Chef laver dem (og nej de brændte ikke på) ved jeg ikke - men det er fandme et godt seriøst bud!
Food On Film take 8: Chef Chocolate Salty Balls
Forfatter: 
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 8
 
Ingredienser
  • 1 Wooden Spoon
  • 175 gram smør (lidt mere end "half a stick")
  • 300 gram sukker
  • 2 store tsk vanilla pasta
  • ½ dl Cognac
  • 200 gram mel
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk bagepulver
  • ½ tsk salt
  • 300 gram mørk chokolade
  • 100 gram kakaopulver
  • 3 store æg
  • Flagesalt
Tilberedning
  1. Varm en lille kasserolle op og smelt smør og sukker
  2. Tilsæt Cognac og vanilie bean pasta
  3. Lad det koge op til smørret er smeltet
  4. Tilsæt chokoladen and give that spoon a lick!
  5. Pisk ægene sammen
  6. Bland alle de tørre ingredienser sammen (mel, kanel, bagepylver, sukker og kakaopulver)
  7. Lad smør/sukker/vanilie/cognac massen køle af i 15 min
  8. Tilsæt det tørre lidt efter lidt og slut af med æggene
  9. Det er faktisk ikke nødvendigt, men Chef vil gerne have du smørrer en bradepande godt - så det gør du!
  10. Varm ovnen op til 200 grader (Chef vil have den lagt varmere men det duer ikke!)
  11. Bag den i 20-25 min hvor den er overdækket med staniol.
  12. Når den er færdig skal du vente ca. 15 min til den er så afkølet du kan arbejde med den med dine hænder, form nu kagen til "Balls" hvor du ruller dem i hånden så runde som muligt.
  13. Det er lidt svært, men det kan sagtens lade sig gøre.
  14. Drys dem med salt og lad dem køle lidt af.
  15. Du skal ikke sætte dem på køl men opbevar dem ved stuetemperatur i en lufttæt beholder.
  [caption id="attachment_41118" align="alignright" width="700"] Husk for Guds skyld at bruge en "wooden-spoon"...[/caption] [caption id="attachment_41117" align="alignright" width="700"] Mere eller mindre alt hvad du skal bruge for at lave The Chocolate Salty Balls...[/caption] Hvis du undrer dig over træskeen, så er det efter Chefs ønske - du skal bruge en "Wooden Spoon" for at opskriften lykkes (næsten sandt) så hvis du ikke har en, så bliver du nødt til at investere! [caption id="attachment_41127" align="alignright" width="1024"] Køn er den ikke, men bare vent![/caption] [caption id="attachment_41112" align="alignright" width="700"] Den kan være svært, men forsøg at rulle dem så ensartet som muligt...[/caption] Det gode ved denne opskrift er, at der er så meget smør og sukker i, at du relativt nemt kan forme dem til "Balls". [caption id="attachment_41113" align="alignright" width="700"] Godt med salt på...[/caption] [caption id="attachment_41115" align="alignright" width="700"] Captue This...[/caption] Jeg har jo hørt fra kritikere, at jeg bander for meget i disse indlæg, men for helvede - når det er så godt som det her, så bliver man sgu da nødt til det ikke? Beklager alle sammen! Jeg håber I giver denne et forsøg - det er virkelig en sjov ret at lave - husk nu at spille Chef i baggrunden ikke? Er du også South Park fan?!

Suveræn weekendmad: Beef Wellington à la Gordon Ramsay

$
0
0

Beef Wellingotn er ikke uden grund en vaskeægte klassiker! At kalde Beef Wellington for Fast Food er måske en tilsnigelse, men når de først har lavet det et par gange, sidder det i fingrene. Opdateret januar 2017 De øvrige gastromænd har moppet mig med de tidligere billeder i dette, et af vores mest populære, indlæg. Det kan jeg naturligvis ikke acceptere, så en lørdag aften var det tid til at få opgraderet lidt - om det er lykkes, vil jeg lade dig, kære læser, om at vurdere. Hvis du synes det virker uoverskueligt at begive dig i kast med denne klassiker, så vil jeg lade Gordon himself komme til orde i 2 min. - han får det til at se så dejligt nemt ud!   http://www.youtube.com/embed/QrF8G06HqaM   Jeg har længe haft lyst til at lave Beef Wellington og da jeg blev inviteret til Århus til en herreaften, skulle denne klassiker stå sin prøve og den bestod med store roser til følge! [caption id="attachment_41083" align="aligncenter" width="1000"] Beef Wellington klar til ovnen...[/caption]

Et par tips

  1. Fortæl din slagter at du skal bruge et stykke mørbrad til beef wellington, så burde han være helt med på at det skal være et regulært stykke med samme tykkelse i hele stykkets længde.
  2. Ramsay bruger sød engelsk sennep - nogenlunde samme smag kan opnås ved at blande almindelig eller Dijon sennep blandet med lidt honning til ønsket sødme.
  3. Wellington'en blev serveret med pommes duchesse, Brødrene Koch inspireret rødvinsglace, bagte skalotteløg og chips af artiskok.
  4. Det er næsten umuligt at undgå at butterdejen bliver blød i bunden. Nogen bruger at stege den på panden. Jeg har haft held med at benytte et forvarmet ovnfast fad før jeg overførte wellingtonen til fadet.
https://www.instagram.com/p/BPilyI0AS2t  
4.7 from 3 reviews
Suveræn Beef Wellington à la Gordon Ramsay
Forfatter: 
Kategori: hovedret
Køkken: Engelsk
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 4
 
Ingredienser
  • 600g Oksemørbrad
  • En rulle butterdej
  • 400 g svampe - champignon kan sagtens bruges
  • 1 stilk frisk rosmarin
  • Ca. 100g parmaskinke
  • 2 spsk. Dijon sennep
  • 1 spsk. Brun farin - alternativt honning
  • 2 æggeblommer
  • Salt
  • Peber
Tilberedning
  1. Tag mørbraden ud af køleskabet og giv den noget salt
Sød sennep
  1. Bland sennep og brun farin
Svampe
  1. Rens og hak svampe og roasmarin fint
  2. Steg svampe og roasmarin på en tør pande indtil svampene har smidt al væsken
  3. Smag til med salt og peber
Mørbrad
  1. Varm din favoritpande op på fuld skrald
  2. Brun mørbraden på alle sider
  3. Krydr den med salt og peber
  4. Fjern mørbraden fra panden
  5. Smør mørbraden med den søde sennep
Samling
  1. Læg et stort stykke film ud på bordet
  2. Fordel parmaskinken på filmen så der er et par cm. overlap
  3. Fordel svampene på parmaskinken
  4. Læg den smurte mørbrad midt på svampene
  5. Rul stramt
  6. Køl i min. 1 time - du kan med fordel lave alt hertil i forvejen
  7. Rul butterdejen ud på et stykke bagepapir
  8. Del butterdejen i ca. ⅓ og ⅔.
  9. Fjern filmen fra mørbraden og placer mørbraden på det mindste af butterdejsstykkerne
  10. Pensl butterdejskaterne med æg
  11. Brug det store stykke butterdej som låg
  12. Skær evt. ovreskydende butterdej fra
  13. Pres de to stykker sammen med en gaffel
  14. Pensl Wellingtonen med resten af ægget
  15. Rids Wellingtonen med en skarp kiv
  16. Drys med flagesalt og evt. frisk rosmarin
  17. Bag i ovnen intil kernetemperaturen er 55 grader
  18. Tag ud og hvil i ca. 15 min.
  19. Skær i ca. 2 cm. tykke skiver - brug evt. en franskbrødkniv
  Beef Weelingtonen blev serveret med Pommes Duchesse, bagte skalotteløg, chips af artiskok og rødvinsglace - så er der altså ikke et øje tørt! I glasset fik vi rigeligt 2004 Brunello di Montalcino fra producenten Camigliano   [caption id="attachment_41084" align="aligncenter" width="1000"] Så er der serveret...[/caption]   Hvad er dine erfaringer med den engelske klassiker? Kom gerne med dem i en kommentar!  

American Style: Corndogs!

$
0
0

En eftermiddag skriver jeg rundt til gutterne fra Gastromand om der er et bud til en hurtig, nem og børnevenlig ret - og ja, vi er sgu blevet ældre og har fået børn - så selv om der var lidt af de sædvanlige drillerier så kom der faktisk også et meget fedt svar... Det var Eksilsønderjyden som kom med et godt bud - Corndogs! Den amerikanske friturestegte hotdog som jeg faktisk altid har hørt om, men aldrig hverken smagt eller lavet. Egentlig troede jeg det var omfattende, men nej - det er virkelig nemt og ja mere eller mindre umuligt at ødelægge. [caption id="attachment_41590" align="alignright" width="700"] Majsmel er et must...[/caption]
American Style: Corndogs!
Forfatter: 
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 4
 
Ingredienser
  • 125 g hvedemel
  • 125 g majsmel
  • 1 spsk. sukker
  • 3 tsk. bagepulver
  • 1 tsk. salt
  • 2 æg
  • 2 spsk. smeltet smør
  • 2 dl mælk
  • 2 liter olie til friture rasp eller solsikke
  • 8-10 pølser
  • Grillspyd af træ
Tilberedning
  1. Dybest set blander du bare alle ingredienser dog ikke grillspyd og pølserne.
  2. Dog holder du lige igen med den ene dl mælk og tilsætter efter behov.
  3. Inden du dypper pølserne skal de være helt
  4. Dejen skal være ret tyk således pølserne kan hænge fast.
  5. Stik grillspydet i enden af svællen og dyb dyb dyb - drej dem langsomt rundt så det lægger sig i et jævnt læg
  6. Nu varmer du en gryde med olie op eller bedre endnu en fritøse - for olien må faktisk ikke være for varm - ca. 160 grader.
  7. Duk pøllerne og lad dem få indtil de er sprøde og gyldne. Så længe som muligt.
  8. Server med ketter og gul amerikansk sennep til!
  [caption id="attachment_41591" align="alignright" width="700"] Line em up...[/caption] [caption id="attachment_41588" align="alignright" width="700"] Dig in![/caption] [caption id="attachment_41589" align="alignright" width="700"] De tykke kålpølser gør sig godt, men desværre kan de ikke helt få længe nok i frituren...[/caption] Det fungerer absolut glimrende og mine børn var ret store fan af dem. Nu er det ikke jordens sundeste ret, men en gang imellem må man gerne - også børnene! Så hermed et lille tip inden weekenden rammer dig - i øvrigt hvis du ikke har børn, så er den også ret god til tømmermænd!

Food On Film – Take 10: Garfields Lasagne

$
0
0

Dette må være det ultimative Food On Film indlæg! Garfields absolutte favorit spise som han frådende med poterne kaster i sig imens Futte står pænt og ser på! Som barn elskede jeg Garfield, men der måtte alligevel går mange år før jeg valgte at lave hans lasagne... I øvrigt er der jo noget at fejre der er nemlig jubilæum! 2 august 2013 udgave jeg første indlæg med Food On Film med "Big Kahuna Burger" fra Pulp Fiction og siden da har jeg lavet både Ratatouille, "The Moistmaker" og "Lady & Vagabondens mad". Nu er tiden kommet til Garfield som jo eftersigende faktisk finder på lasagne i det afsnit hvor hele banden mere eller mindre er taget til fange af kejseren - take it away!
Food On Film - Take 10: Garfields Lasagne
Forfatter: 
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 4
 
Ingredienser
  • 250 gram bøffel mozzarella
  • 250 gram ricotta
  • 250 gram parmesan
  • 4 æg
  • 700 gram hakket oksekød
  • 1 stort løg
  • 3 fed hvidløg
  • 250 gram frisk lasagne plader
  • 400 gram frisk krydret italiensk pølse
  • 700 ml tomat sauce - hvis du fx er i nærheden af Supermarco så køb det der (men sig det ikke til nogen)
  • Tørret cherrytomat i olie af højeste kvalitet.
  • Salt og peber
  • (Basilikum også selv om Garfield ikke bruger det)
Tilberedning
  1. Slå æggene ud i en skål - pisk dem sammen.
  2. Riv ricottaen og tilsæt mozzerellaen til æggene og pisk det godt sammen.
  3. Tilsæt salt og peber.
  4. Skær pølserne i meget små stykker og svits dem grundigt så de smider en masser fedt.
  5. Fisk pølserne op og læg dem til side.
  6. Hak hvidløg og løg og varm det op på en panden med det overskydende fedt.
  7. Tilsæt oksekød og cherrytomat og svits det godt igennem
  8. Varm tomat sovsen godt op.
  9. Nu skal det hele samles.
  10. Find et ildfast fad.
  11. Så tilsætter du først lidt tomatsovs i bunden, så oksekød og ostesovsen til sidst pladerne.
  12. Fortsæt indtil det hele er fyldt op og slut af med revet parmesan.
  13. Bag det ved 180 grader overdækket i 45 min - i de sidste 5-7 minutter fjerner du din overdækning så osten lige bliver gylden og lækker.
[caption id="attachment_41608" align="alignright" width="700"] Alt er shoppet i Supermarco tæt ved Vesterbro...[/caption] [caption id="attachment_41607" align="alignright" width="700"] Masser af ost...[/caption] [caption id="attachment_41610" align="alignright" width="700"] Det er svært at sige om Garfield puttede pølser i - men det holder![/caption] [caption id="attachment_41612" align="alignright" width="700"] Tålmodighed er vigtig her...[/caption] [caption id="attachment_41613" align="alignright" width="700"] Hvis det grønne der skræmmer dig så dropper du det bare...[/caption] [caption id="attachment_41614" align="alignright" width="700"] All set...[/caption] Selv om retten har krydret pølse i så kan det sagtens fungere til børn, mine var rimelig vilde med det - men de er også vandt til at Familiefaren laver lidt af hvert! [caption id="attachment_41616" align="alignright" width="700"] All done...[/caption] Som Garfield siger da han laver lasagnen til kejseren - Han mente at kejsere måtte være meget lige som katte - fede, dovne og holder meget af at blive opvartet! Priceless...! [caption id="attachment_41618" align="alignright" width="700"] Smager fantastisk![/caption] Nu er jeg også helt med på, at Garfield ville æde det hele med poterne, men du kan også godt servere det som vist på billedet!

Bondemad: Fransk Løgsuppe med ostegratineret brød

$
0
0

Imens vi venter på sommeren og så småt kan begynde at nyde at der kommer lidt mere sol er det tid til en lille "overgangsret" - videre så er denne ret faktisk en ret god undskyldning for, at drikke noget Pinot, så hvorfor ikke springe på den?  Dette er nok den nemmeste ret der findes, så hvis du er meget nybegynder i køkkenet, så kan du være helt rolig. Det eneste som tilnærmelsesvis er svært er at skære alle de løg. [caption id="attachment_41674" align="alignright" width="700"] Den sværeste del![/caption]
Bondemad: Fransk Løgsuppe med gratineret brød
Forfatter: 
Kategori: Hovedret
Køkken: Fransk
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 2
 
Ingredienser
  • 1 kg løg - max 300 gram rødløg eller bare helt almindelige
  • 1 liter hønsefond
  • 5 fed hvidløg
  • Et godt skvæt cognac
  • 5 laurbær
  • 2 rosmarin kviste
  • 2 timian kviste
  • 50 gram smør
  • 200 gram god ost - jeg havde en stump gammel knas fra Unika - men ellers er Gruyère perfekt
  • 4-6 stykker daggammel brød
Tilberedning
  1. Skær lægene så pænt som muligt, det er ikke så afgørende, at de er helt lige - det må faktisk gerne se rustikt ud.
  2. Varm en gryde op - smelt smørret.
  3. Imens hakker du lige hvidløg og smider i gryden.
  4. Tilsæt løg og lad det simre i 1½ time ved svag varme med krydderurter.
  5. Rør i gryden ca. hver 10 minut.
  6. Nu har du en god indkogt masse af løg og smag.
  7. Tilsæt cognac og hønsefond og smag til med salt og peber.
  8. Lad det simre i ca. 10 minutter imens du laver brøddet.
  9. Tænd ovnen på 200 grader, riv osten og smid det i ovnen til det gratinerer.
  10. Server med brøddet i suppen eller ved siden af - either way is good!
  [caption id="attachment_41677" align="alignright" width="700"] Tålmodighed er en dyd her...[/caption] [caption id="attachment_41668" align="alignright" width="700"] Gammel Knas fra Unika...[/caption]

The Wines

Reelt kunne du smide mange forskellige vine til denne ret, men hvis du vil have rød, som jeg var i humør til denne dag, så kan Pinot Noir være vejen frem. Pico & Vine ligger i skønne Russian River Valley som laver Pinot i verdensklasse. Nogle af dem har lidt mere fylde og varme grundet klimaet, men har også syre til at skabe modspil og det er præcis hvad du har behov for her. Noget lidt specielt ved denne er, at den faktisk også har lidt Syrah tlisat som giver lidt mere farve og struktur - det er meget utraditionelt men sådan er de i The Wild West. Prisen ligger på 139,95 kr. hvis du napper 6 og det vil jeg anbefale dig at gøre. [caption id="attachment_41669" align="alignright" width="700"] Og lidt mere Pinot...[/caption] Er du mere til de klassiske Pinot Noir typer og vil du ikke smide store beløb efter Bourgogne så kommer her lige et lille staldtip! Denne østrigske Pinot er noget af et fund og er lidt noget andet end Pico & Vine - hermed ikke sagt den ene er bedre end den anden, det er bare to helt forskellige vine. Markowitsh har vundet flere priser og slået Bourgogner som koster det tidobbelte og mere i blindsmagninger - det er helt klassiske, elegant og enkelt med duft af jordbund og jordbær, præcis som Pinot skal være i min verden. Begge fungerer godt til suppen og komplimenterer det søde og syrlige i retten. Hvis du skal drikke dem begge, så start med denne. Prisen her ligger lidt højere men tro mig, den er alle pengene værd - 350 kr. hvis du napper 6 stk. [caption id="attachment_41673" align="alignright" width="700"] Her må faktisk gerne drikkes meget Pinot...[/caption] [caption id="attachment_41670" align="alignright" width="700"] Gratineret brød er en sikker vinder...[/caption] [caption id="attachment_41671" align="alignright" width="700"] Så er der vist belæg for en hyggelig middag...[/caption] Skål og med tanker om bedre vejr!  

Guide: Her får du den perfekte påskefrokost

$
0
0

Naturligvis er den traditionelle påskefrokost en af de traditioner man ikke fucker med! Alligevel kan vi ikke rigtigt lade være med, at se på nogle alternativer til, at skulle indtage al højtidens føde derhjemme. Her får I gastromændenes bud på, hvor I skal søge hen, hvis I gerne vil prøve noget andet, uden for hjemmets fire vægge. Opdateret: 12.04.2017   [divider]København [/divider]  

Aamanns Etablissement

Hos den kære Adam Aamann er man også gået i påske-mode! Her serveres der både frokost og aftensmåltid med fokus på klassiske påske-råvarer. Jeg ville ryge på en 6-retters aftenmenu (445kr), med bl.a. stenbiderrogn, rejer, kalvebrisler og lam. Er 6 retter for voldsomt, kan 4 retter anskaffes for 345kr.

Restaurant Maven

Restaurant Maven ligger lækkert placeret i Sankt Nikolaj Kirke og er, udover den sædvanlige påskefrokost, leveringsdygtig i en tre-retters menu, med blandt andet stenbiderrogn, braiseret påskelam og ”påskeæg” til dessert. Prisen for herlighederne er 355kr pr. snude. Og se! Snapsene står klar til jer: https://www.facebook.com/237176302979701/photos/a.261774700519861.69883.237176302979701/965344050162919/?type=1&permPage=1  

Restaurant Kronborg

Påskefrokost er SÅ meget smørrebrødstid! Et af de aller-bedste smørrebrødssteder i København, hvis du spørger undertegnede, har kreeret en påske-menu serveret ad tre omgange, med lækre stykker som Sild med ramsløgscreme og “smilende” æg, Pandestegt rødspættefilet med remoulade og citron (måske den bedste fiskefilet i byen!!) og Roastbeef af lam med creme af ovnbagte æbler og syltede rødløg. Prisen er meget overkommelige 250kr og de sparede penge kan så passende bruges på at udforske det velvoksne snaps-udvalg!   [caption id="attachment_32528" align="aligncenter" width="670"]Foto: www.martinkaufmann.dk Foto: www.martinkaufmann.dk[/caption]   [divider]Aarhus [/divider]  

Varna Palæet

De kan sgu lave mad på Restaurant Varna! Hvis du kombinerer det med den fantastiske udsigt, godt selskab og rigeligt med drikkevarer...ja, så har du sgu en regulær homerun – uanset vejret! Deres Påskefrokost plejer at være populær og den ser da også formidabel ud! [caption id="attachment_32526" align="aligncenter" width="670"]Foto: Varna Palæet / facebook.com Foto: Varna Palæet / facebook.com[/caption]

MellemRum

Er du mere komfortabel med, at blive down town? Så er MellemRum bestemt værd at tage et grundigt kig på! En 5-retters menu med rogn, laks, lam og chokolade til sølle 300kr. Oh yes...sign me up, would ya!!

[divider]Aalborg [/divider]   Nordens Paris har efterhånden en håndfuld gode bud på hvor du kan indtage en full blown påskefrokost - om du er til moderne smørrebrød på Mortens Kro, rødternet dug, klassisk højtbelagt med snaps til kanten Hos Isidor Henius eller Den bette Kro.     Hvor skal du indtage påskefrokosten i år?  

Lækker mad på 20 min.: Frisk pasta med Ramsløgspesto

$
0
0

"Så for pokker" - der kommer sgu kvinder på besøg og de skal imponeres. Så er gode råd dyre, men frygt ej for her på Gastromand er vi ret gode til det der med at lave mad der imponerer, og vi deler gerne ud af vores råd... Jeg har egentlig sværget, at jeg aldrig ville indlede et indlæg, sådan som jeg lige gjorde, for det er sgu lidt letkøbt, men for pokker, nu skete det så alligevel. Jeg havde også lovet mig selv, at jeg aldrig ville bruge argumentet "du kan lave denne ret på 20 min", men nu gør jeg det sgu alligevel. [caption id="attachment_42022" align="alignright" width="700"] Pasta, tomater, ramsløg, citron, nødder og parmesan...[/caption] Pasta imponerer meget og hjemmelavet pasta imponerer endnu mere - det er lidt snyd, men faktisk noget som Jamie Oliver praktiserer. Retten er enkelt og nem at sætte vin til. Pestoen kan varieres efter årstiden så nu kan du fx bruge ramsløg, persille, basilikum eller noget helt tredje. Senere kan du udskifte til fx grønkål eller andet. [caption id="attachment_42025" align="alignright" width="700"] Pesto...[/caption]
Den hurtige scoremiddag: Frisk pasta med Ramsløgspesto
Forfatter: 
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 2
 
Ingredienser
  • 400 gram frisk pasta fettuccine
  • 1 bundt ramsløg (gem ca. 5 plade til pynt)
  • 1 bundt basilikum
  • Saften af ½ citron
  • 50 gram god parmesan - du skal bruge et helt stykke for der skal også bruges til pynt.
  • 50 gram pinjekerne
  • 50 gram
  • paranødder
  • 2 dl oliven olie
  • Salt/peber
Tilberedning
  1. Varm en gryde saltet vand op og pastaen er klar til at bliver kogt
  2. Varme en pande op og rist nødderne og kerne let - de må endelig ikke få for meget
  3. Find en blender med en hurtig-hakker og blend alt grundigt - det skal have en del olie
  4. Skær tomaterne ud i kvarte
  5. Skær nogle tynde skiver af parmesanen
  6. Når pastaen er kogt hælder du vandet fra - men lad lidt være tilbage, for det bliver hurtigt lidt tørt.
  7. Kom pastaen op i to store skåle eller tallerkener eller andet
  8. Kom en god omkring pesto over. Så tomater og parmesan
  9. Pynt til sidst med lidt ramsløgblade som du skærer ud i tynde strimler
[caption id="attachment_42024" align="alignright" width="700"] Lidt gode nødder og kerne til pestoen...[/caption] [caption id="attachment_42019" align="alignright" width="700"] Brug en god tør ost...[/caption] Nu virker det lidt underligt at skrive det, men til denne ret bruger du kun det bedste af det bedste, god parmesan, gode økologiske tomater og samme stil hele vejen. Årsagen er, at der er ret få ingredienser og vælger du fx en tvivlsom olivenolie, så kommer det til at kunne smages i pestoen. Sådan er det naturligvis generelt, men blot vigtigt at understrege - du skal jo imponere lidt ikke? [caption id="attachment_42021" align="alignright" width="700"] "Snyde-pasta" - men hjemmelavet er nu bedst...[/caption] Nu hvor vi er ved det med at imponere, så kunne du jo godt, hvis du ikke siger det til nogen og hvis du meget gerne vil se virkelig professionel ud lade som om, at du selv har lavet pastaen. Ellers så råder vi dig til, at lave den selv. [caption id="attachment_42023" align="alignright" width="700"] Èn til hver...[/caption] Hvis du virkelig vil køre den hjem, så er et godt bud til både kvinder og mænd nogle vintage bobler. Möets Vintage 2008 klarede sig ret godt til kåring af vores nytårsbobler 2016 og kommer også i en rosé som er vildt lækker. Af en eller anden årsag, så er Vintage kun marginalt dyrere end deres NV Brut og kan ofte købes for 400 kr. mod ca. 300 for en NV. Her er de sidste penge givet godt ud. [caption id="attachment_42020" align="alignright" width="700"] To utrolig gode bud hvis du vil imponere lidt...[/caption] Så er der vist bare maden tilbage, som gør sig virkelig godt på nogle store dybe tallerkener. Hvis du skal have noget dertil, så arrangerer du lige et godt brød, som du evt. rister på panden i noget olie og hvidløg! [caption id="attachment_42018" align="alignright" width="700"] Mad der imponerer - navnlig kvinderne...[/caption] Velbekomme og god sommer!
Viewing all 704 articles
Browse latest View live