Quantcast
Channel: Opskrifter Arkiv - Gastromand.dk
Viewing all 704 articles
Browse latest View live

Vin & Vildt: Hareragout

$
0
0

Det er mørkt. Det er koldt. Det er jagtsæson! Så længe vi vågner op til mørke og så længe det er jagttid, skal der kraftige vildtretter på middagsbordet - det er sgu rigtig gastromand-mad! Haren er en dejlig spise, som ikke er så udbredt i Danmark, som man kan kunne ønske sig. At der ikke har været jagttid på den lille fyr i Nordjylland de sidste par år har bestemt ikke gjort det bedre. Men selv om, at du ikke må jage den alle steder, så er det jo muligt at købe dansk hare. Kalu, som tidligere har leveret kød til vores indlæg Food On Film hvor den stod på struds og bl.a. fasan som blev til en ret lækker vildtret, er også leveringsdygtige i dansk hare.
5.0 from 3 reviews
Harreragout
Forfatter: 
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 4
 
Ingredienser
  • 1 ung hare
  • 50 g smør
  • 3 store løg
  • 3 fed hvidløg
  • 3 gulerødder
  • 2 stengler blegselleri
  • 2 spsk mel
  • 6 dl bouillon
  • ½ flaske rødvin
  • 1 krydderbuket af timian, persille og laurbærblad
  • 250 gram champignon
  • 250 gram kastanier
  • 250 gram bacon i tern
Kartoffelmos
  • Se link i opskriften
Tilberedning
  1. Rens haren omhyggeligt - også selv om, at det er hårdt!
  2. Del haren i passende stykker.
  3. Varm en tykbundet gryde godt op og svits stykkerne i olie og smør.
  4. Tag haren op og læg til side.
  5. Hak løg, gulerødder, hvidløg, blegselleri og svits det i samme gryde.
  6. Drys melet over og rør til det er opsuget.
  7. Tilsæt krydderbuketten.
  8. Tilsæt bouillon og rødvin og læg kødet tilbage i gryden, hvor det står i 1½ times tid indtil det er mørt.
  9. Herefter sier du alle grøntager fra og reducerer væsken indtil der er ca. 3-4 dl tilbage.
  10. Skær et "kryds" i kastanierne og bag kastanierne i ovnen eller på en grill i staniol i 15 minutter Pil dem ud af skallen.
  11. Svits dit bacon på en pande til det har smidt masser af fedt og er gyldent.
  12. Imens renser du dine champignons.
  13. Svits nu champignon i smør det overskydende fedt.
  14. Tilsæt champignon i retten og lav kartoffelmosen.
  15. Server det i en dyb skål eller tallerken og put bacon og kastanier ovenpå.
Kartoffelmos
  1. Se link i opskriften
[caption id="attachment_40880" align="alignright" width="700"] There Will Be Blood![/caption] [caption id="attachment_40866" align="alignright" width="700"] Arvestykke...[/caption] [caption id="attachment_40867" align="alignright" width="700"] Så er den parteret...[/caption]   [caption id="attachment_40879" align="alignright" width="700"] Masser af grønt og krydderier...[/caption] [caption id="attachment_40878" align="alignright" width="700"] Tørsaltet bacon...[/caption] Når du skal købe bacon, så køb en god tørsaltet en af slagsen - det betaler sig i sidste ende og smager bare langt bedre! Du kan sagtens lade sværen sidde når du steger det, det bliver lækkert sprødt. [caption id="attachment_40869" align="alignright" width="700"] Altid champs![/caption] [caption id="attachment_40877" align="alignright" width="700"] Mere bacon...[/caption] [caption id="attachment_40868" align="alignright" width="700"] En tur på grillen i 1 times tid...[/caption] Kartoffelmos er næsten et kapitel for sig, for selv om det lyder utrolig nemt, så kan det godt gå galt. Det første du lige huske er, at vandet ikke skal saltes, det binder nemlig stivelsen og det vil vi gerne undgå. Det næste er, at du ikke skal bruge en pisker for så bliver luften banket ud af mosen og vi vil gerne undgå en tung mos - også selv om mos i det hele taget sjældent er let! Her kan du kan se opskriften om "Bankekød med Mos" til inspiration. [caption id="attachment_40870" align="alignright" width="700"] Lidt "Jagtvin" fra Supervin gør bestemt ikke retten værre...[/caption]

Jagtvin

Gennem de sidste måneder hvor der har været koldt, blæsende og rigtig efterårs/vintervejr har jeg brugt en del "Jagtvin" som er fremsendt af Supervin i Nordjylland. Som jeg tidligere har været inde på var jeg skeptisk, mest fordi der var meget italiensk imellem - dog må jeg sige min frygt blev gjort til skamme endnu engang! Lu'Li Appassimento er lavet på den gode gamle Primotivo-drue (drikker du udelukkende oversøisk vin, kender du den måske som Zinfandel) som bliver enormt intense når de kommer fra Puglia. Der er masser af rosin, blomme men også peber i duften. Der er ikke en fejl, at der er så mange billeder af bacon...Just saying! [caption id="attachment_40872" align="alignright" width="700"] Indkogt fond...[/caption]     Du kan sikkert nemt sætte dig ind i hvor dejlig sådan en ret kan være på en kold, våd og blæsende aften? Så hvis der skal ses bare lidt positivt på vores årstid og mørke periode, som heldigvis pt. går den rigtige retning, så er simremad helt sikkert vejen frem!

Vin & vildt: Barolo med Fasanbryst, jordskokkepuré, kål og bacon

$
0
0

Efteråret er over os - det betyder jagt - og jagt betyder vildt! Det er og bliver den perfekte undskyldning for at spise mere tung mad hvor kraft kommer ind i billedet! Endnu bedre bliver det så når vi lige smider nogle kraftige vine til... Det må næsten hedde "2 sjæle 1 tanke" da Webmasteren og jeg for nogle uger siden talte om efterårets kommende indlæg. Det ville være for nemt, at sige "Vintermad" og "Vildtretter" selv om det var oplagt - i stedet talte vi om "Jagt-vin". Det er et område, som altid har givet mig lyst til at gå på jagt for hvilken vin passer bedst til jagt og hvilket område i verden skal du "angribe". Heldigvis var der en entusiastisk vinimportør, som gerne ville sende en god ladning jagtvin i vores retning. [caption id="attachment_39950" align="alignright" width="700"]Vores lille lineup... Vores lille lineup...[/caption] Reelt manglede der jo sådan set bare at jeg gik på jagt - desværre var det ikke så nemt, tiden er sgu ikke til det. Men heldigvis er der adskillige gode steder, hvor du kan købe den slags. Kalu er et af dem, hvor vi tidligere har fået struds fra. Så det blev bestilt en omgang fasan, vildsvin og hare. [caption id="attachment_39948" align="alignright" width="700"]Glace - pure, svampe og bacon - vintermad når det er bedst... Glace - pure, svampe og bacon - vintermad når det er bedst...[/caption]
Vintermad: Fasan bryst, puré, kål og bacon
Forfatter: 
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 2
 
Ingredienser
Puré
  • 200 gram jordskokker
  • 200 gram knoldselleri
  • ½ liter sødmælk
  • Salt/Peber og musket i rigelig mængde - til du skammer dig!
Glace
  • 2 spsk honing
  • 1 spsk balsamico
  • 1 literrødvin
Fasan
  • 4 stykker fasan bryst
  • Smør/olie til stegning
  • Salt/Peber
Svampe
  • 300 gram blandede svampe efter valg - helt porte bello, kantareller og lidt andet godt
  • Smør og olie til stegningen
  • Salt og peber
Kål
  • ½ savojkål
  • 100 gram bacon af højeste kvalitet
  • 50 gram hasselnødder
Chips
  • 2 jordskokker
  • 1 liter solsikke/vindruekerne olie
  • Salt
Tilberedning
Puré
  1. Rengør jordskokker og knoldselleri. Skær det hele ud i små stykker.
  2. Sæt en gryde over og tilsæt grøntsager og mælk.
  3. Gik det en god omgang musket - 20 riv på rivehjernet.
  4. Tilsæt salt og peber.
  5. Når det er kogt mørt hvilket nok tager ca. en times tid kører du det med en stavblender til det er glat - smag til igen!
Glace
  1. Varm en gryde op med honning og balsamico og kog det godt sammen til "klister-klister" stadiet.
  2. Tilsæt rødvin og lad det koge helt ind til en dl. Hold det varmt ellers klistrer det.
Svampe
  1. Rens svampene grundigt og skær dem ud.
  2. Varm en pande op med olie og smør og svits dem til de er gyldne, stil dem til side og læg dem under fasanbrysterne når der skal serveres.
Kål
  1. Tænd ovnen på 120 grader og stil nødderne ind og giv dem indtil aller sidst - burde være ca. 1 times tid - de kan sagtens tage 2 timer så bare slap af.
  2. Svits baconen godt af og stil det til side.
  3. Skær kålen ud vend det rundt i baconfedtet til det falder lidt sammen.
  4. Tilsæt bacon og nødder til sidst.
Fasan
  1. Varme en pande godt op med 1 spsk smør og 1 spsk olie. Når det er bruset af lægger du fasanen på - den skal vitterligt ikke have mere end 1 minut på hver side.
Chip
  1. Rens jordskokkerne grundigt og kør dem på et mandolinjern.
  2. Varm olien op og friter dem til de er gyldne.
  3. Giv dem salt som det absolut sidste
  Fasan er overraskende nemt at lave og en sikker vinder hvis du skal imponere lidt - om det så er drengene eller tøserne. Mellem os så tror mange vildt er sværere at tilberede og er lidt bange for at kaste sig ud i det. Intet kunne være længere fra sandheden, så hermed en opfordring til at du laver noget vildt. [caption id="attachment_39955" align="alignright" width="700"]Så mangler vi bare smørret... Så mangler vi bare smørret...[/caption] [caption id="attachment_39954" align="alignright" width="700"]Bacon af højeste kvalitet... Bacon af højeste kvalitet...[/caption] [caption id="attachment_39956" align="alignright" width="700"]Lidt langtidsbagte hasselnødder gjorde bestemt ikke kålen værre... Lidt langtidsbagte hasselnødder gjorde bestemt ikke kålen værre...[/caption] Kålen kunne sagtens have været alt muligt andet - nu var det bare lige savojkål, som var mest tiltrækkende denne dag. [caption id="attachment_39957" align="alignright" width="700"]Kål og bacon betyder rock n roll! Kål og bacon betyder rock n roll![/caption]

Jagtvin

Lad os kaste os over konceptet med jagtvin. Jeg forestiller mig masser af tweed, en smukt brunerede Browning side-by-side haglgevær, en stor skov, dig selv og intet andet end lyden af dit åndedræt imens du svagt kan høre hundenes gøen blive højere og højere. Kort efter pusler det i buskadset bag dig og en fasan letter pludselig - lyden flænges af dit første skud og så det andet - stilhed og en bump! Det var vist træffer... [caption id="attachment_39958" align="alignright" width="700"]Pas på hagl stod der på posen - love it! Pas på hagl stod der på posen - love it![/caption] Jeg har selv stået sådan mange gange - dog aldrig med tweed - jeg er sgu for nærig. Det er dyrt nok at jage i forvejen. For mig er jagt mindst lige så meget centreret om mad og vin - jeg drømmer om hvad jeg skal lave af det nedlagte bytte, og hvad jeg skal drikke til. Sendingen fra Supervin indeholdte både vin fra USA, Frankrig og Italien. Jeg blev skeptisk med sidste. Det var også årsagen til, at det var den, som jeg åbnede først - tænkte det skulle overstås. En Barolo fra 2011 Broccardo ganske vist med håndplukkede druer på 30 år gamle stokke, men jeg er bare ikke til det - troede jeg! [caption id="attachment_39951" align="alignright" width="700"]Aftenens store overraskelse... Aftenens store overraskelse...[/caption] Hands Down! Enten har jeg aldrig smagt god Barolo, eller også har min smag ændret sig. Jeg tror mest på sidste for jeg har smagt det bedste af det bedste. Her var det duften som forførte mig - krydderier, jordbund, cigarkasse og den her power men alligevel så raffineret! Smagen er intenst med balancerede tanniner, jeg kan ikke lade være med at tænke hvordan den er om 10 år? Shit,,, [caption id="attachment_39953" align="alignright" width="700"]Hands Down... Hands Down...[/caption] Vores andet indslag Xavier SM fra Rhöne var måske ikke det bedste at vælge lige efter for det var sgu sødme for alle pengene. Parker giver den 94 og det er helt sikkert fordi den er så fyldig og en total "bamsevin". Den er sort som natten på landet, fuldfed og intens. [caption id="attachment_39949" align="alignright" width="700"]Aftenens sødeste vin... Aftenens sødeste vin...[/caption] Dufter at brombær, sød lakrids og modne blommer - det er virkelig voldsomt og den bør blive serveret ved 15-16 grader. Dette var en vin som delte vandene - omvendt så gjorde Baroloen det samme - så måske var valget alligevel fint nok... [caption id="attachment_39959" align="alignright" width="700"]Klar til servering... Klar til servering...[/caption] Tilbage er der vist bare at bemærke, at selv om efteråret er over os og vinteren nærmer sig med hastige skridt, så er det netop nu hvor du skal fyre den af med vildt, simremad, tung rødvin og bare embrace vores herlige mørke tid - mad og vin er den bedste kur mod vinterdepression - Gastromands orders!

Jagttema: Hjemmelavede jagtpølser

$
0
0

Vi er begyndt at eksperimentere lidt med at lave pølser på Gastromand. Det startede egentlig med, at Familiefaren skulle teste en Kitchen Aid maskine hvor de medfulgte en "grinder". Herefter blev der testet lidt, og efter første omgang fandt han ud af, at det faktisk ikke er så svært igen. Det blev til et indlæg med 10 tips til at lave hjemmelavede pølser. I dette indlæg har han lavet en omgang "jagt-inspirerede" pølser med masser af krydderier, lidt røg og god smag. Håber I synes om det...

Det er forsat jagtsæson i Danmark og vil være det en del uger endnu. Det begynder også at blive en kende mere koldt så vi slår et slag for masser af simremad og "jagt-inspireret mad" de næste par uger. Til denne ret kan du faktisk bruge meget forskelligt slags kød. Dog skal du være sikker på, at regulere mængden af fedt i forhold til kød. [caption id="attachment_52199" align="alignright" width="960"] Privat billede af Familiefaren fra en jagttur...[/caption] Inden du starter vil jeg også opfordre dig til at se de 10 tips vi har lavet i dette indlæg.
Jagttema: Hjemmelavede jagtpølser
Forfatter: 
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 4
 
Ingredienser
  • Ingredienser
  • 600 gram vildt køb fx bov
  • 400 gram øko spæk
  • 400 gram tørsaltet røget bacon
  • 200 gram røget svine mørbrad
  • ½-1 spsk salt (afhænger lidt af hvor salt dit bacon er - Husk prøvedellen)
  • ½-1 spsk røgsalt (afhænger lidt af hvor salt dit bacon er - Husk prøvedellen)
  • 3 løg
  • 15 enebær
  • 1 spsk fennikel frø
  • 2 kviste rosmarin
  • Masser af friskkværnet peber
  • 2 bøtter med svinetarme
Tilberedning
  1. Skær alt køddet i grove stykker så de kan komme i hakkeren.
  2. Hak løg og kød skiftevis i kødhakkeren. Jeg brugte en skive med 8 mm huller.
  3. Når hele er kørt igennem laver du krydderiblandingen, start med det tørre - rosmarin, salt, peber, fennikel frø, enebær som du kører igennem på en "hurtighakker" - hvis du ikke har sådan en så bruger du en morter. Tilsæt det til køddet og rør det godt sammen.
  4. Steg en prøvedelle og smag til efter det - får gerne familien til at smage også.
  5. Kom farsen på pølsestopperen. Kom tarmene på hornet. Sørg for det holdes vådt, så kører det noget nemmere.
  6. Stop pølserne - dette er et tomands-projekt.
  7. Nogle snor pølserne, jeg valgte at klippe dem og binde dem, hver gang jeg havde lavet en. Sørg for at have nok tarm til at minde med.
  8. Når du er færdig kan du porchere pølserne i 8-10 min i 80 grader varmt vand og efterfølgende stege dem meget langsomt op. Pas på de ikke sprækker.
  9. Tilbehør kan være hvad som helst, men en god omgang mos og sennep er et godt bud.
  10. Denne opskrift burde give dig 10-12 pølser - det er naturligvis meget afhængig af hvor meget du stopper dem.
  Det er utrolig vigtigt, at du husker en prøvedelle og at du går forsigtigt frem med saltningen. Det er nemlig svært at sige om det bacon du køber er mere eller mindre saltet end det jeg har brugt. Videre kan røgsalt være ret hidsigt så vær forsigtig. I min opskrift manglede jeg i første omgang en smule fedt i pølserne, så derfor har jeg kørt dobbelt så meget spæk her. Årsagen er, at vildtkød er meget magert. [caption id="attachment_52182" align="alignright" width="1000"] Vildtkød - her fra en kronhjort...[/caption] Læs også: Vin & vildt: Barolo med Fasanbryst, jordskokkepuré, kål og bacon [caption id="attachment_52183" align="alignright" width="1000"] Tørsaltet bacon...[/caption] [caption id="attachment_52184" align="alignright" width="1000"] Røget mørbrad...[/caption] [caption id="attachment_52190" align="alignright" width="1000"] Det går lidt nemmere hvis man er to personer til arbejdet...[/caption] [caption id="attachment_52187" align="alignright" width="1000"] Krydderiblanding...[/caption] [caption id="attachment_52181" align="alignright" width="1000"] Klar til panden eller pochering...[/caption] [caption id="attachment_52185" align="alignright" width="1000"] Og så bare derudaf...[/caption] [caption id="attachment_52189" align="alignright" width="5184"] Steg dem stille og roligt op...[/caption] Godt jagt og håber at dette har givet lidt inspiration til jagt-inspireret mad... Går du selv på jagt?   

Koteletter med pocheret æg og vinterkål

$
0
0

Godt nytår alle sammen - vi gætter på, at I har fået masser af lækker julemad og efterfølgende et festfyrværkeri af nytårsmad med alt hvad hjertet kunne begære ikke? Derfor har vi planlagt noget lidt mere simpelt og nem mad til jer i denne uge. Familiefaren har igen været ved at se Jamie Oliver og deler gerne sin inspiration med jer. Denne ret er meget enkel og passer perfekt til årstiden!

Retten består af noget glad gris, masser af sennepspulver, bagte kartofler, sauteret kål og pocheret æg eller spejlet om man vil. Jamie laver den med sin Farmor - dog en lidt anden salat men ellers pretty much the same. De rocker temmelig meget og hygger sig med maden - det gjorde jeg også...  
Koteletter med pocheret æg og vinterkål
Forfatter: 
Køkken: English
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 2
 
Ingredienser
  • 1-2 stykker øko kotelet pr. person
  • 1 spsk sennepspulver pr. kotelet
  • 1 kg grøntkål
  • Frisk muskat
  • 1 lille glas hvidvin
  • Olie til stegning
  • Salt og peber
Pocheret æg
  • 1 æg pr person
  • 3 spsk eddie pr. liter vand
Bagte kartofler
  • 400 gram kartofler
  • Oliven olie
  • Salt og friskkværnet peber
  • Røget paprika
Tilberedning
  1. Bagte kartofler
  2. Start med kartoflerne. Rens kartoflerne men lad skrællen blive på.
  3. Kog dem i 10 min i saltet vand, imens tænder du ovnen på 200 grader varmluft.
  4. Når de er kogt lader du dem dampe af og lægger dem i et ildfast fad. Giver dem salt, peber og lidt røget paprika samt oliven olie - Do the "Jamie thing" - der hvor du vender det hele rundt med hænderne - det elsker han.
  5. Bag dem i ovnen i 30 min - det burde passe - hvis de er meget store, skal de have længere.
  6. Det er nemmest hvis du har to pander, så kan du nemlig stege koteletterne og kålen på samme tid.
  7. Varm panderne op til middelhøj varme.
  8. Rengør kål og riv eller skær det i mindre stykker. Det kommer så faktisk ikke så nøje for det falder ret meget sammen når det steges.
  9. Hæld lidt olie på panden og sauter kålen i 4-5 minutter. Tilsæt revet musket i ret store mængder. Det passer ca. hvis du river en fjerdedel af en nød. Hvis du ikke er til muskat så hold igen. Giv det også salt og peber. Tilsæt hvidvinen og lad det kogen godt ind. Efter 4-5 minutter er det faktisk klar.
  10. Imens skal du varme den anden pande op med lidt olie.
  11. Nu skal hver kotelet have en spsk sennepspulver som du fordeler på begge sider og ja, det virker af meget, men det kommer til at passe ret godt når det steges. Husk også salt og peber.
  12. Steg nu koteletterne i 3-4 minutter i alt - hvis det er nogle tykke basser du har skal de muligvis have længere. Jeg kan bedst lide de er saftige men gennemstegte.
  13. Pocheret æg
  14. Imens kål og koteletter hygger sig så kan du faktisk godt pochere æggene - hvis du er hård laver du to i samme gryde, ellers et ad gangen.
  15. Varm en stor gryde med vand op til ca. 80 grader - tilsæt 3 spsk eddike.
  16. Slå ægget ud i en kop eller et glas. Rør vandet rundet - ikke voldsomt men det skal være i bevægelse. Hæld nu ægget forsigtig i vandets retning.
  17. Lad ægget pochere i ca. 3-4 minutter – hviden skal være stivnet, men blommen skal være flydende, du kan mærke det ved at trykke let med en finger på ægget.
  18. Tag ægget op, og læg det i en skål med koldt vand, så kogningen stopper.
  19. Tag det derefter op igen, så ikke det bliver koldt.
  20. Gentag processen med næste æg - skift evt. vandet ud, hvis der er noget hvide som har sat sig i gryden.
  21. Anret som vist på billederne
[caption id="attachment_52110" align="alignright" width="1000"] Koteletter og sennepspulver...[/caption] [caption id="attachment_52111" align="alignright" width="1000"] Colmanns Mustard...[/caption] Der skal bruges ret meget sennepspulver på, men sammen med kålen og ægget passer det rigtig godt sammen. Du skal du være forberedt på et lille kick, så hvis du ikke er til stærk mad, så holder du lige lidt igen med sennepspulveret. [caption id="attachment_52113" align="alignright" width="1000"] Bare rolig - det er ikke for meget...[/caption] Jeg lavede den en fredag mellem jul og nytår til min kæreste, som faktisk havde lidt tømmermænd efter en kende for meget champagne dagen før. Det fungerede glimrende og tilsætter du lige en hjemmerørt hvidsløgsmayo til retten så kan den også kurere tømmermænd. [caption id="attachment_52112" align="alignright" width="1000"] Grønkål er perfekt til denne årstid...[/caption] Du kunne godt skiftet kålen ud med andet kål, hvidkål, sortkål, palmekål eller noget helt andet. Lige nu er grønkål nemt at få og det er til at betale sig fra. [caption id="attachment_52116" align="alignright" width="1000"] Velbekomme...[/caption] Nem mad - max inspireret af Jamie Oliver - velbekomme!  

Hjemmelavet junkfood: Lækker og nem Falafel med fladbrød

$
0
0

Hvor mange gange i dit liv har du stået ved den lokale kebal-grill og bedt om en falafel? Hvor mange gange har du tænkt over, at du rent faktisk er skabs-vegetar for en aften? Sikkert masser af gange ikke? På Gastromand vil vi godt erkende, at det nok er sket lidt for mange gange - og de fleste har noget været i en kæmpe-koger kl. 03.00 midt på Vesterbro, som dengang Familiefaren sneg sig på pop-up bar i Kødbyen en mandag - not a pretty sight dagen efter da...

Det overrasker dig nok ikke, at falafel kommer fra mellemøsten - men vidste du, at den egentlig kommer fra Palæstina? (Det gjorde vi heller ikke - men det vidste Google :-) Det er en stegt vegetarisk frikadelle som laves af enten kikærter eller hestebønner og krydres med persille og hvidløg. Det anses for nationalret både i Syrien, Libanon, Palæstina og Israel. På Gastromand hilser vi alle lande, religioner mere end velkomne og navnlig når de har opfundet lækre retter som denne!

[caption id="attachment_52251" align="alignright" width="1000"] Blot så I kunne se det ikke var frikadeller jeg lavede :-)[/caption]

I den vestlige verden har vi taget det til os som en del af den østlige grillbar - altså den hvor du får din kebab og shawarma. Den er ofte frituresteg og de fleste steder desværre ikke hjemmelavet. Men vi vil gerne så et slag for, at du utrolig nemt kan lave dem hjemme.

Hjemmelavet junkfood: Lækker og nem Falafel med fladbrød
Forfatter: 
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 4
 
Ingredienser
  • 1 løg
  • 200 gram blomkål
  • 1 fed hvidløg
  • 1 dåse kikærter
  • 1 bundt persille
  • 1 bundt koriander
  • 1 tsk. salt
  • Masser af friskkværnet peber
  • ½ tsk. spidskommen
  • 1 tsk. stødt koriander
  • 1 æg
  • 2 spsk. rasp
  • 0,5 dl olivenolie god oliven olive
Fladbrød- 4-6 stk.
  • 3 dl mælk
  • 25 gramgær
  • 1 spsk sukker
  • 2 spsk olivenolie
  • 400 gram hvedemel
  • 1 tsk salt
Mynte-dressing
  • 1 bundt mynte
  • 2 dl youghurt
  • Saften af en hel lime
  • Salt og peber
Chili-olie
  • 15 Birdseye Chili
  • 2 dl smagsneutral olie
Tilberedning
  1. Skyl kikærterne. Lad vandet dryppe af, så de ikke er for våde.
  2. Jeg håber du har en Thermomix - det letter nemlig - ellers en foodprocessor eller blender.
  3. Tilsæt alle ingredienser og fyr den af til du har en ensartet fars.
  4. Til det på køl i 30 min - gerne 60 min.
  5. Nu har du nogle mulgheder.
  6. Du kan stege dem på panden - hvis det er vejen frem varmer du en pande op til middelsvag varme, tilsætter 3 spsk olie og steger dem 10 min på hver side. Her får du nogle letsprøde og bløde falafler.
  7. Bag falaflen i cirka 30 minutter ved 200 grader. Start med at pensle dem med olie. Efter 15 min vender du, pensler igen og giver dem 15 min mere. Her får du mere sprøde - men også lidt mere tørre falafler.
  8. I den gyldne brønd i ca. 4 minutter ved 180 grader varm olie. Her får du vildt sprøde falafler - men jeg synes måske det bliver lidt overkill - there I said it!
Fladbrød - 4 stk. (tykke)
  1. I alle tilfælde skal du scope dem med en ske og enten lave dem runde og flade eller aflange som jeg gjorde.
Fladbrød
  1. Lun mælken i en gryde eller i mikroovn, eller på din Thermomix - den skal være 37 grader eller sådan, at du ikke helt kan mærke den er varrm (lillefingervarm).
  2. Smuldr gæren og rør den ud i mælken i en røremaskine eller en skål sammen med sukker og olivenolie. Rør det godt sammen og lad det stå i 5 min - det giver gæren masser af liv.
  3. Tilsæt melet lidt efter lidt og ælt eller rør på livet løs, til dejen er lækker blød og smidig - det kan sagtens tage 10-15 minutter. Lad dejen hæve tildækket i ca. 1 time.
  4. Del dejen i 4 stykker og rul dem ud med en kagerulle så runde som muligt. Rul nu hvert stykke ud i en cirkel med en diameter på ca. 20 cm. på et meldækket bord. Sæt en pande med lidt olie over på middel varme - fordel evt. olien med lidt køkkenrulle, så det dækker hele panden i et tyndt lag. Steg fladbrødene på panden til de har taget farve - ikke for meget de skal nemlig ikke være sprøde.
Mynte-dressing
  1. Hak mynten fint og bland det sammen med resten - hvis du ikke er til helt syrlige dressinger, så hold igen med limen - smag det hele til og sæt det på køl i 30-45 min. Smagen er mynter sætter sig jo længere det står.
Chili-olie
  1. Hak dine chili og pas nu på med at røre dig selv i ansigtet eller andre steder lige efter - it burns!
  2. Varm olie og chilien langsomt op - det skal ikke koge, blot så lige så stille og trække smag.
  3. Efter 20 min kan du slukke og lade det trække færdig på et glas.
  4. Det bliver temmelig potent og giver et vildt godt kick i retten.
  5. Det burde kunne holde sig nogle uger.

[caption id="attachment_52256" align="alignright" width="1000"] Vores ingredienser...[/caption]

Blomkål er ikke med i den oprindelig og du kan godt undlade det, men så skal du måske justere mængden af olie lidt.

[caption id="attachment_52242" align="alignright" width="1000"] Næsten alt hvad du har brug for...[/caption]

[caption id="attachment_52254" align="alignright" width="1000"] Falafel...[/caption]

Jeg valgte løsningen med panden, men tjek opskriften for flere alternativer - ovnen og naturligvis hvis du vil være rigtig grill-barsejer - Den Gyldne Brønd.

[caption id="attachment_52248" align="alignright" width="1000"] In the making....[/caption]

[caption id="attachment_52255" align="alignright" width="1000"] Chili-olie...[/caption]

Det er utrolig nemt at lave sin egen chili-olie - denne er på "Birdseye" som er nogle små kraftkarle - du kan lige prøve at haspe en enkelt tørret - der er godt spark i dem.

[caption id="attachment_52252" align="alignright" width="1000"] Røget paprika - denne udgave er temmelig røget og passer sygt godt til denne ret...[/caption]

Ja røget paprika er vildt lækkert og spicer lige retten lidt mere op. Normalt køber jeg kun Santa Maria når jeg er tvunget, da jeg synes der er lidt kommercielt og de har ikke særlig stort udvalg af økologi - men denne her holder altså.

[caption id="attachment_52253" align="alignright" width="1000"] Velbekomme...[/caption]

Nu tænker du nok - hvorfor har han ikke åbnet de øl? Jo ser du - jeg drak ret meget i januar, februar - noget mere i marts da jeg var i Sydafrika og drak vin hver dag! Så drak jeg i april, maj, juni - lidt mere i juli og august for der var sommerferie. Forsatte i september for sommeren var lang - så kom vi til oktober, hvor jeg holdt lidt igen, men dog besøgte i alt 16 restauranter på en måned og så kom november og december som var helt slemme! Så jeg har nok overskredet sundhedsstyrelsens gode råd om max 14 genstande om ugen dagligt i perioder, så jeg holder igen frem til 20. januar hvor min kæreste fylder år - suck det? Ja mega! Er jeg ved at knække? Ohhh yes! Er det godt for mig - sikkert!

[caption id="attachment_52249" align="alignright" width="1000"] Hjemmelavet junk - men på den helt rigtige måde...[/caption]

Mine fladbrød blev en kende for store - det var faktisk et uheld, men det endte med at fungere ret fint. Jeg vil takke Frk. Kræsen og Valdemarsro for inspiration - jeg har fusioneret deres opskrifter og tilføjet lidt hist og pist - velbekomme!

Indlægget Hjemmelavet junkfood: Lækker og nem Falafel med fladbrød blev først udgivet på Gastromand.dk.

Ugens Frækkert; The Violet Pine Tree

$
0
0

Jule og Nytårsfreden er så småt ved at sænke sig, og de første tegn på Forår er ved at vise sig. Det skal naturligvis fejres og temaet for denne Uges Frækkert er netop dét; Morten Krags bedste bud på en pisse lækker cocktail til Januars blæst og kulde. Selvom det går langsomt med at lysne udenfor, betyder det ikke vi skal snyde os selv for forfriskende og opløftende oplevelser indendøre...

Med dagens cocktail i hånden kan du trygt drømme dig hen til Forårets lune og forhåbenligt lysere dage - dét hvad enten du skal på ferie, bliver hjemme eller bare har brug for et "Forårs Kick".

[caption id="attachment_52265" align="aligncenter" width="1000"] Forfriskende og indbydende...[/caption]

En klassisk Gin & Tonic behøver i mine øjne ikke være en traditionel og små kedelig G&T.
Der må godt være noget kulør og fest og farver over den. Med meget simple midler kan du også gøre din ugentlige G&T (fordi jeg ved du har sådan én) til en endnu bedre og livsgivende oplevelse.

Ugens Frækkert; The Violet Pine Tree
Forfatter: 
Kategori: The Violet Pine Tree
 
Ingredienser
  • 5 cl Woodhill Dry Gin
  • 8-10 cl Nordic Soda Water, with a hint of Pine
  • 1.5 cl Violet Likør
Tilberedning
  1. I et afkølet glas med masser af is
  2. Hæld Gin og Soda Water i
  3. Top med Violet Likør
  4. Rør det forsigtigt en enkelt omgang
  5. Nydes bedst lige nu!

 

Find dit ynglings G&T glas frem, sæt det i køleskabet. Dette er med til at bibeholde en kold cocktail, samt at isen ikke smelter allerede fra start af. Jo mere is der smelter, jo mere "vandet" bliver din cocktail oplevelse. Du skulle helst få den rigtige smagsoplevelse af dine dyrt indkøbte dråber. Gå ALDRID ned på is, og meget gerne klar is, hvad enten du rører, shaker eller serverer dine cocktails "on the rocks". Isen er med til at holde cocktailen kold, og meget is sikrer at den ikke smelter så hurtigt og dermed ikke "udvander" oplevelsen - det hedder "Dilution" i Mixology verden.

Gå ALTID efter kvalitets produkter - "Quality in - Quality out"! Hvorfor bruge din dyrebare tid på at gå at forberede en lækker cocktail, hvis dét du putter i cocktailen ikke er med til at gøre det en komplet nydelse - fra start til slut!

Idag har jeg valgt en dansk gin, som jeg er sikker på vil passe fint ind i de fleste G&T drikkende hjem, da den har den rette mængde af bitterhed og sødme, som gør det en til en drøm for enhver hjemme bartender at anvende i sine kreationer.

[caption id="attachment_52266" align="aligncenter" width="1000"] Elsker lokale Danske Gins...[/caption]

Tonic er ikke bare tonic - Igen er kvaliteten vigtig men også meget individuel - Jeg har idag valgt en nordisk Soda Water, som er en klassisk Soda, der har et hint a fyrretræ og som virkelig giver en god balance og samspil med dagens gin. Betragt det som en tonic, bare uden kinin og dermed den ret så ofte meget tørre bitterhed.

[caption id="attachment_52267" align="aligncenter" width="1000"] Nordiske dråber - ja tak![/caption]

Hér kunne man have stoppet - men jeg giver den lige et ekstra skud på kompleksiteten samt den overordnet cocktail oplevelse. Til dette formål anvender jeg en meget lækker Viol Likør, fra det tyske Bitters firma The Bitter Truth. Udover at afgive en helt igennem fantastisk farve, giver den også lækre "blomster" noter og aromaer til helhedsudtrykket, samt en herlig sødme som kan give noget modspil til bitterheden fra ginnen og tonic'en.

[caption id="attachment_52268" align="aligncenter" width="1000"] En likør der giver velvære...[/caption]

Alt i alt en Forårs oplevelse i et glas, som forhåbentligt kan være med til at lysne din Januars oplevelse.

Nydes bedst lige nu!

Find endnu mere inspiration via min Instagram profil, eller Facebook

Indlægget Ugens Frækkert; The Violet Pine Tree blev først udgivet på Gastromand.dk.

Super Bowl LIII: Hotdogs med Salsa

$
0
0

Super Bowl is comming up og du er max klar ikke? Vi har taget en allerede perfekt ret og givet den et skud lækker salsa, smidt en spand is fyldt med Budwieser på bordet og er klar til at råbe "Touch Down" - lyder det som den perfekte opskrift på en god aften? Det synes vi og derfor giver vi dig opskriften på hjemmelavede hottere med salsa...

Denne opskrift faldt jeg over på nettet, dog var den ikke helt således, men der var salsa på hotteren. Den er dog blevet twistet lidt og kan sagtens tilpasses dit behov. Det giver en anderledes hotdog og for mig kræver den en god krydret pølse og naturligvis en iskold amerikansk øl at slukke tørsten med.

[caption id="attachment_52351" align="alignright" width="1000"] Velbekomme...[/caption]

Hotdogs med Salsa
Forfatter: 
Kategori: Super Bowl Food
Køkken: Amerilkansk
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 2
 
Ingredienser
  • Salsa!
  • 1 skalotteløg
  • 2 tomat - hvis det er vinter så erstat med cherry tomater
  • ½ mango
  • 2 forårsløg
  • ¼ frisk rød chili
  • 1 par dråber tabasco
  • 1 tsk hvidvinseddike
  • 1 bundt koriander eller bredbladet persille (gem lidt til anretning)
  • Salt og peber
Pølser og brød
  • 2 pølser pr. mand - gerne slagter pølser som jeg har brugt og gerne nogle som er godt krydret.
  • 2 brød pr. mand - bag dem gerne selv - ellers gå til bageren.
  • 2 stykker bacon pr. mand.
  • Evt. sennep.
Tilberedning
Salsa
  1. Hak tomater og læg dem i en si over vasken eller en skål. Giv dem salt og peber så væsken drænes. Imens klargør du løg, forårsløg, mango og chili.
  2. Hak det hele i ensartede små stykker - fjern stok og gerne fra chili, hvis du ikke vil have en alt for stærk salsa.
  3. Når tomaterne har trukket 15 min så blander du det hele sammen.
  4. Hvis du nu ikke kan lide koriander, så brug persille. Hak ca. halvdelen - hvis du har koriander i, så hak stilkene og tilsæt dem. Gem lidt til anretning.
Pølser og brød
  1. Steg dit bacon sprød og stil det til side.
  2. Rist pølserne langsomt og længe! Jeg holder selv af, at de har fået ret meget, de skal næste branke og være helt sprøde.
  3. Varm brødet og anret hotterne med et stykke bacon ved siden af pølsen og top med salat og frisk koriander.
  4. Touch Down!

[caption id="attachment_52349" align="alignright" width="1000"] Salsa med mango...[/caption]

[caption id="attachment_52350" align="alignright" width="1000"] Touch Down...[/caption]

I skal lige have lidt "fun facts" og Super Bowl:

  • Dagen for Super Bowl er den dag amerikanerne spiser anden mest om året – kun overgået af Thanksgiving. Denne dag bliver der indgået 7% af årets totale salg af chicken wings – hvilket betyder 1,25 milliarder vinger!

  • Der sælges over 49 millioner øl på kampdagen (vi gætter på Budweiser ligger højt her)

  • Domino’s Pizza sælger 80% mere pizza end på en normal søndag i USA

[caption id="attachment_52347" align="alignright" width="1000"] Der hører naturligvis en god kold øl til...[/caption]

Og nej det er ikke verdens bedste øl - men når der er Super Bowl så er vi sgu ikke for fine til at drikke en Budweiser. Skål og må det bedste hold vinde.

[caption id="attachment_52348" align="alignright" width="1000"] Super Bowl Hotdogs...[/caption]

Hvis du mangler lidt dessert, så har vi lavet en opskrift med "Amerikanske Fodbold-kager" som helt sikkert er værd at tjekke ud - god fornøjelse!

Indlægget Super Bowl LIII: Hotdogs med Salsa blev først udgivet på Gastromand.dk.

Super Bowl LIII: “Amerikanske Fodbold Kager”

$
0
0

Endnu en lille Super Bowl Snack - denne snack er ret sjov at lave hvis du har børn eller bare synes godt om at bage og elsker Super Bowl. Den passer ret godt som afslutning - alternativ så tænker vi, at man hapser én hver gang der er touch down!

Jeg vil godt være ærlig - jeg er ikke særlig god til at bage, men jeg har 3 piger som elsker det og faktisk er den ældste ved at være bedre end mig. Det er som om, at bagning for hende er lige så naturligt som almindelig madlavning er for mig. Det er skønt at se og endnu skønnere er det når hun retter mig lidt: "Nej Far det tror jeg altså ikke er rigtigt - det tørre skal blandes først" - Shit hvor er det skønt - "Gastrokids" kommer nok snart :-)

[caption id="attachment_52322" align="alignright" width="1000"] Touchdown![/caption]

Amerikanske Fodbold Kager
Forfatter: 
Kategori: Super Bowl Food
Køkken: Amerikansk
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 8
 
Ingredienser
  • 5 dl mel
  • 1,5 dl kakao pulver
  • ¾ tsk natron. baking soda
  • ½ tsk bagepulver
  • ½ tsk salt
  • 230 gram brun farin
  • 120 gram smør
  • 1 æg - stue temperatur
  • 1 spsk flydende vanilje ekstrat
  • 2,5 dl kærnemælk
Glasur
  • Flormelis (meget)
  • Æggehvide
Tilberedning
  1. Bland alle de tørre ingredienser sammen.
  2. Find en skål og en håndmixer eller en Thermomix som kan gøre.
  3. Start med at blande smør og brun farin sammen indtil sukkeret er opløst.
  4. Tilsæt nu æg, kærnemælk og flydende vanilje. Bland det sammen.
  5. Tilsæt nu det våde sammen med det tørre og mix det godt.
  6. Find nu bagepapir og i bedste "Jørgen Clevin-stil" klipper du en lille amerikansk fodbol ud.
  7. Så tegner du den op på bagepapir og holder godt afstand til næste.
  8. Nu skal du i gang med en sprøjtepose. Eller to fryseposer på 4 liter.
  9. Det er ikke så vigtigt hvor fint det kommer ud, for de hæver alligevel og de skal se hjemmelavede ud.
  10. Klip hul i posen og sprøjt tre "pølser" ud i hvert lille udklip af de amerikanske fodbolde.
  11. Så vidt det er muligt, så forsøge at gøre dem ensartede og ret dem lidt til med en dejskraper eller fingeren.
  12. Varm ovnen op til 200 grader og bag dem i hold i 6-7 minutter.
  13. De hæver en del og er bløde når de kommer ud, men det er meningen!
Glasur
  1. Bland lidt æggehvide med flormelis. Ærligt - jeg kan ikke forholdene, men du skal nok bruge ½ æggehvide og 200 grad flormelis - og ja, det er meget - men det er bare svært at lave en lille portion med æggehvider.
  2. Hæld det i en sprøjte pose og mal de amerikanske fodbolde, som jeg har vist på billedet.
  3. De kan sagtens holde sig nogle dage i en lufttæt boks.
  4. Touch Down!

[caption id="attachment_52325" align="alignright" width="1000"] Du skal lave en lille skabelon, så bliver det noget nemmere...[/caption]

[caption id="attachment_52321" align="alignright" width="1000"] Der males amerikanske fodbolde...[/caption]

Læg mærke til hvor kridhvid glasuren blev, det skyldes æggehviderne. Hvis du bruger vand, så bliver det lidt mere gennemsigtigt. Min evner rækkede desværre ikke til at skrive "Wilson"....

[caption id="attachment_52323" align="alignright" width="1000"] "Amerikanske Fodbolde"...[/caption]

Indrømmet - mine kom til at se hjemmelavede ud - men min datter og jeg morede os gevaldigt. Smagen er ret lækker, men når der er masser af sukker og smør i er det også svært at ødelægge en kage.

Indlægget Super Bowl LIII: “Amerikanske Fodbold Kager” blev først udgivet på Gastromand.dk.


Super Bowl LIII: Nachos med chorizo og ost

$
0
0

"Any given Sunday" - Super Bowl LIII - alt kan ske! Noget af det vigtigste - altså udover at dit favorithold vinder naturligvis er uden tvivl snacks! De sidste mange år har vi sikret masser af gode opskrifter til jer og det skal bestemt ikke ændres i år! Vi lægger ud med en klassiker som vi har tunet to the max - Der er en opskrift på hjemmelavede nachos i ovn med chorizo og ost - Vi kalder dem Friday Night Loaded Nachos! Håber I synes om dem...

Det er ikke særlig svært at lave denne opskrift og det forbedrer en i forvejen super snack som for mange er legendarisk og et total must når det kommer til Super Bowl. Du har det sprøde, det salte, det fede og i denne har du også det cremede og det syrlige!

Nachos med chorizo og ost
Forfatter: 
Kategori: Super Bowl Food
Køkken: Mexicansk
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 4
 
Ingredienser
  • 1 pose nachos
  • 1 pose revet ost eller et godt stykke cheddar
  • 1 lille bøtte øko creme fraiche 18 %
  • En lille håndfuld iceberg salat
  • 1 bundt koriander
  • 2 lime
  • 1 frisk jalapenos
Bønner med chorizo
  • ½ dåse kidney chilibønner
  • 100 gram chorizo
  • 1 lille rødløg
  • 2 spsk hot sauce - fx Chulola
Tilberedning
Bønner med chorizo
  1. Start med bønnerne. Først skærer du din chorizo ud i små stykker. Varm nu en pande op og steg dem i ca. 5 minutter - de skal smide godt med fedt. Imens hakker du løget i små tern.
  2. Tilsæt nu løg og steg i yderligere 5 minutter.
  3. Tilsæt nu bønnerne og Chulola og lad det koge sammen. Nu kan du enten stille panden i ovnen på 150 grader eller lade det simre under låg (hvis du har et) i 10 min.
  4. Hvis det bliver tørt så tilsætter du bare lidt vand.
  5. Nu til nachos.
  6. Find et ildfast fad og læg alle nachos i. Tilsæt osten og stil det i ovnen ved 180 grader varmluft indtil osten er smeltet og let brundet.
  7. Når det er klar tager du det ud og klargør alt andet.
  8. Snit lidt salat som du fordeler ud over.
  9. Tilsæt nu bønnerne i små mundrette portioner.
  10. Tilsæt nu klatter af creme fraiche.
  11. Tilsæt koriander og fint snittet halapenos - brug gerne et mandolinjern.
  12. Skær lidt lime som du smider på bordet gæsterne kan tilsætte efter behov.

[caption id="attachment_52340" align="alignright" width="1000"] Krydret pølse, bønner og løg...[/caption]

[caption id="attachment_52336" align="alignright" width="1000"] En tur i ovnen...[/caption]

I skal naturligvis også have et par "Fun Facts" om Super Bowl i dette indlæg. På selve Super Bowl dagen bliver der spist omkring:

  • 4 ton guacamole

  • 3,7 ton tortilla chips,

  • 1,8 ton popcorn,

  • 14,5 ton chips og så kommer selve middagen og desserten…

  • I gennemsnit spiser hver NFL fan ca. 2.000 kalorier under kampen...

Det er dedikation og ikke mindst en stålfast vilje!

[caption id="attachment_52338" align="alignright" width="1000"] Friday Night Loaded Nachos![/caption]

Opskriften på Pulled Chicken kommer senere - den blev også nydt til vores Super Bowl feast. Dine Nachos kan naturligvis varieres og er du ikke til stærk mad, så væk med chili. Er du endnu ikke nået til koriander, så synes vi du skal give dem en chance, eller undlade dem - erstat med persille - no problems there....

[caption id="attachment_52339" align="alignright" width="1000"] Perfekt til Super Bowl...[/caption]

God kamp og må det bedste hold vinde!

Indlægget Super Bowl LIII: Nachos med chorizo og ost blev først udgivet på Gastromand.dk.

Super Bowl LIII: Pulled Chicken

$
0
0

En af vores mest populære opskrifter er helt sikkert "Pulled Pork" og kan du ikke få nok har vi også "Pulled Lamb" - men vi mangler faktisk en perfekt opskrift på "Pulled Chicken" som du nemt kan lave og få et lækkert alternativ. Til vores lille Super Bowl tema er denne opskrift helt perfekt som endnu en hovedret - der skal jo spises meget! Det bedste er, at den kan passe sig selv i ovnen imens du laver tilbehøret...

Denne ret skriger på noget mexicansk-inspireret mad. Jeg valgte at lave den i nogle små buritos med syltet kål, hjemmelavet salsa og guacamole. Men du kan naturligvis variere præcis som du selv ønsker det - nogle få must er dog koriander, lime og chili. Hvis du ikke er nået til koriander endnu, så synes jeg du skal give dem en chance

Pulled Chicken
Forfatter: 
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 4
 
Ingredienser
Chicken
  • Du skal beregne omkring 1-2 øko kyllingebryster pr. person.
Rub
  • 2 dele (typisk spsk.) salt
  • 3 dele rørsukker
  • 3 dele paprika
  • 2 dele barbecuekrydderi el. lign.
  • 1 del cayennepeber
  • 1 del chillipulver
  • 1 del spidskommen
Tilberedning
Rub
  1. Vi nægter at ændre på denne opskrift for den er fucking awesome!
  2. Dagen før “rubbes” kyllingen med pulled pork-rubben.
  3. Herefter vikles den ind i vita-wrap og lægges på køl til dagen efter - Lav en ekstra portion rub til at drysse over kødet ved servering!
  4. Læg kyllingen i en ildfast fad og varm ovnen op til 125 grader hvor du giver dem 3 timer.
  5. Herefter kan du pulled dem med to gafler.

[caption id="attachment_52387" align="alignright" width="1000"] Økologisk kylling efter rub...[/caption]

[caption id="attachment_52388" align="alignright" width="1000"] Pulled Chicken...[/caption]

[caption id="attachment_52389" align="alignright" width="1000"] Velbekomme - Tid til Super Bowl...[/caption]

Vi valgte at spise kyllingen sammen med syltet hvidkål og gulerødder - faktisk bare en coleslaw uden "slaw" eller dressingen. Hertil en guacamole, cremefraiche, salsa og naturligvis masser af koriander.

[caption id="attachment_52414" align="alignright" width="1000"] Pulled Chicken, syltet kål og masser af guacamole og koriander...[/caption]

Så er der vist bare tilbage at vente på kampen starter - må det bedste hold vinde!

Indlægget Super Bowl LIII: Pulled Chicken blev først udgivet på Gastromand.dk.

Dansk duo sejler 5000 km på åbent hav med kurs mod Caribien i robåd

$
0
0

The Wolfpack Gym Team, der består af Mads Vangsø og Lasse Hansen, satte for ca. en måned siden årene i vandet på La Gomera med kurs over Atlanterhavet mod Antigua, som ligger 5000 kilometer vestpå. De deltager i den ottende udgaven af Talisker Whisky Atlantic Challenge, og hvis turen går efter planen, er de fremme i slutningen af januar. Lyder det som en badass challenge?

Hvis du går efter at smide det overflødige fedt på maven, så er dette en god opskrift - der er faktisk garanti for at du kommer hjem i bedre og skarpere for - derudover får du også en på opleveren. Med godt fem millioner åretag i armene, smider deltagerne ca. 12 kilo og vender tilbage en del mere solbrune om ca. en måned fra nu. På det tidspunkt har de formentlig været hele det menneskelige følelsesregister igennem fra galoperende angst, vrede og ydmyghed til euforisk lykke over at leve.

[caption id="attachment_52504" align="alignright" width="1000"] Talisker Whisky....[/caption]

Læs også Ildtema: Mikkel Karstads favoritretter over bål med Talisker Whisky

Mads Vangså, som jeg lige måtte google for at være sikker, det er ham jeg i 10. klasse hørte på hver fredag i Tæskeholder, så fik vi det på plads. Mads Vangså og Lasse Hansen kender hinanden fra The Wolfpack Gym, som Mads er medejer af. Og siden beslutningen om at realisere roturen over Atlanterhavet blev taget, er deres venskab kun blevet stærkere. Idéen om at kaste sig over udfordringen opstod, efter Mads i 2014 havde gennemført et ørkenløb i Sahara, og hans træner for første gang nævnte Talisker Whisky Atlantic Challenge.

[caption id="attachment_52502" align="alignright" width="1000"] Mads Vangsø og Lasse Hansen...[/caption]

”Jeg grinte og slog det hen. På det tidspunkt var jeg mæt af oplevelser og havde brugt 11 måneder på at træne mig selv op til ørkenløbet. Jeg drømte kun om at komme tilbage til et liv med fast arbejde på et kedeligt kontor, hvor kaffemaskinen fungerede,” fortæller han.

To års forberedelse

Efter lidt tid begyndte han alligevel at se sig om efter et nyt eventyr - og det blev Talisker Whisky Atlantic Challenge. Da det lå fast, at Wolf Pack Gym ville sende en båd over Atlanterhavet, meldte Lasse sig insisterende som bådens anden roer. Projektet havde faktisk i sin egentlige form tre roere. Men den tredje sprang fra undervejs, hvilket blandt andet tvang Mads og Lasse til at anskaffe sig en helt ny båd kun to måneder inden starten i onsdags. Men det slog dem ikke ud.

”Der er ufatteligt meget forberedelse op til en tur som den her. Vi har skulle lære alt fra klassisk sømandskab og sikkerhed på åbent hav, til hvordan man mentalt takler kritiske situationer sammen. Men vi har brugt to år på at forberede os, hvor der er mange af de andre hold, der har brugt 6-7 måneder. Og det, tror jeg, bliver en fordel for os,” fortæller Mads Vangsø.

Hos Talisker er begejstringen for de 28 veloplagte hold stor. Og spændingen over, hvad de kommende to måneder bringer med sig af historier og eventyr er ikke mindre. Jeg har fundet en video som summerer turen ret godt op - de har ikke været lutter solskin de har været igennem:

[video width="1280" height="720" mp4="https://gastromand.dk/wordpress/wp-content/uploads/2019/02/video2018.mp4"][/video]

Hvorfor sejle over Atlanten i en robåd?

" Vi er glade for, at drengene fra The Wolfpack Gym har valgt at deltage i årets Talisker Whisky Atlantic Challenge for en sag, der er så vigtigt, som den UNICEF arbejder for. Det fantastiske ved Talisker Whisky Atlantic Challenge er, at begivenheden tilskynder og opfordrer deltagerne til at sætte deres fortravlede hverdag på pause og i over 40 dage vende tilbage til de helt elementære værdier i livet. Det er på mange måde kerneessensen af Taliskers værdier. I 2017 lancerede vi oplevelsesguiden Scandinavian Detours i hele Norden, som netop handler om, at vi sammen med lokale eventyrere opfordrer folk til at tage på opdagelse i de åbne vidder og søge eventyret selv. Og der er jo hele idéen bag Talisker Whisky Atlantic Challenge,” fortæller Maria Vegeberg Gram, der er Senior Culture & Entertainment Manager hos Diageo Reserve.

[caption id="attachment_52501" align="alignright" width="1000"] Klar til kamp mod sig vejret - men også sig selv...[/caption]

Jeg kan sagtens sætte mig ind i, at mennesker gør noget vovet, noget som udfordrer dem og flytter dem mentalt. Det gode ved events som denne er, at det støtter en god sag. Sidste år arrangerede Edrington et lignende arrangement, hvor deltagere fra hele verden cyklede 600 km i Cambidia på 4 dage for at rejse penge til udsatte børn og deres familier i Siem Reap - jeg kender dette arrangement ret tæt på, da min kæreste valgte at rejse dertil og gennemførte ruten - hvilket jeg er så stolt af! De endte med at have en indsamling på mere end 167.000 $ - dyb respekt herfra!

[caption id="attachment_52503" align="alignright" width="1000"] Talisker Atlantic Challenge 2018...[/caption]

Whisky Atlantic Challenge

Afstand: 5.000 kilometer fra kysten af ​​La Gomera, De Kanariske Øer, over Atlanterhavet til havnen i Antigua.

Antal hold: 28 bestående af 88 roere.

Deltagende lande: Storbritannien, USA, Frankrig, Sydafrika, Nederlandene, Danmark, Australien, New Zealand, Belgien, Italien, Bermuda og Antigua.

Kalorier brændt: 8.000 om dagen. Roerne taber 20% af deres kropsvægt i løbet af tuen over Atlanterhavet.

Motivation: Hvert hold forsøger at rejse penge til deres egen udvalgte organisation. Wolfpack Gym Team forsøger at hjælpe UNICEF med at rejse penge.

Holder er vendt tilbage og turen er slut for denne gang - men allerede nu er 2019 turen i fuld gang med at blive planlagt - jeg kommer helt sikkert til at følge "The Worlds Toughest Row" tæt. Du kan læse meget mere her.

Indlægget Dansk duo sejler 5000 km på åbent hav med kurs mod Caribien i robåd blev først udgivet på Gastromand.dk.

Vintermad: Boller i selleri – trøffelstyle

$
0
0

Inspireret af et besøg (for en del år siden) på Restaurant No. 61 har jeg prøvet at genskabe en af de retter, vi fik den aften. Retten findes også i den Verdens Bedste Kogebog 2014: 61 Licks. Det er dog ikke helt som den du ville få på Restaurant No. 61 (og den fra kogebogen), men det betyder jo ikke noget, så længe det smager godt - og det gør det!

Læs også: Gastromand goes Tapas III: Albondigas (kødboller i sovs) 

Dette er min udgave af boller i selleri. Opskriften svarer til 2-3 personer, så hvis der skal laves til flere, så kan man bare øge mængderne.

[caption id="attachment_34909" align="aligncenter" width="720"]Boller i selleri, æble, røgede/saltede mandler og trøffel. Boller i selleri, æble, røgede/saltede mandler og trøffel.[/caption]

Boller i selleri - trøffelstyle
Forfatter: 
 
Ingredienser
Kødboller
  • 500 gr. hakket svinekød
  • 1 æg
  • 1 løg
  • 1 lille gulerod
  • salt/peber
  • 1 spsk mælk
  • lidt reven muskat
Sellerisovs
  • ½ knoldselleri
  • 2 stænger bladselleri
  • 1 fed hvidløg
  • 2 bouillonterninger (kylling)
  • salt/peber
  • 2½ dl piskefløde
Toppings
  • Saltede (og gerne røgede) mandler
  • Æble
  • Olivenolie
  • Trøffel
  • Purløg
Tilberedning
  1. Rens og skær bladselleri og knoldselleri i mindre firkanter. Kom det op i en gryde og hæld vand i så det dækker grøntsagerne. Kom bouillonterningerne i. Giv det et skud salt og peber.
  2. Nu koges sellerien møre. Husk at sikre at det ikke brænder på. hæld evt. ekstra væske til, så det ikke sker.
  3. Mens sellerien koger laves kødbollerne. Bland kødet med æg, mælk, reven muskat, finthakket løg og gulerod og kom godt med salt og peber i.
  4. Når farsen er godt blandet bringes en gryde med vand i kog.
  5. Form bollerne så de svarer til en halv spiseske, og kog dem i vandet. Når bollerne stiger op til overfladen af vandet er de typisk ved at være færdige.
  6. Tag dem op af vandet og sæt dem et lunt sted, f.eks. ind i en ovn på lav varme, eller i en varmeskuffe, hvis du ejer sådan en.
  7. Når sellerien er kogt rigtig godt igennem og der ikke er ret meget vand tilbage tilsættes fløden.
  8. Brug en stavblender til at blende sellerien til en ensartet luftig og cremet masse. Smag evt. til med salt og peber, hvis det er nødvendigt.
  9. Anret i en dyb tallerken med 8-9 boller og kom sovsen henover. pynt med hakket æble, hakket purløg, grofthakket mandler, et par drys olivenolie og selvfølgelig med reven trøffel.
  10. Velbekomme

 

[caption id="attachment_34907" align="aligncenter" width="720"]Boller-selleri-trøffel (3) Trøffelmagi[/caption]

Læs også: Ravioli og sommertrøffel

[caption id="attachment_34908" align="aligncenter" width="720"]Værsgo, Boller i selleri - trøffelstyle. Værsgo, Boller i selleri - trøffelstyle.[/caption]

Hvornår har du sidst fået boller i selleri?

Indlægget Vintermad: Boller i selleri – trøffelstyle blev først udgivet på Gastromand.dk.

Nytårskur: Meatloaf Burger

$
0
0

Det er vinter og grillen er pakket væk ikke? Wroing - grillen står hvor den altid står og det kræver ikke mere end tyk jakke at starte svinet op. Få minutter efter står du og hygger og kullene imens de varmer op og så kan du jo passende lige drikke en øl ikke?

Nogle tror vi er lidt underlige når vi siger, at vi griller året rundt, men den er god nok og vi nyder det! For ikke så længe siden sad jeg og så nogle af de nye afsnit med Jamie Oliver, som jeg elsker inderligt højt. I afsnittet lavede han nogle retter på kort tid og med få ingredienser. Egentlig er jeg total modstander af den slags "Hurtig og lækker mad på 15 min" koncepter, da jeg synes de fjerner glæden ved at lave mad. Men denne udsendelse synes jeg faktisk var ret fed.

[caption id="attachment_46331" align="alignright" width="1000"] Farsbrød på 800 gram![/caption]

Forfatter: 
 
Ingredienser
Pesto
  • 1 bundt basilikum
  • Et stykke parmesanost – svarende til 2-3 spsk revet ost
  • 1-2 fed hvidløg efter størrelse
  • 3-4 spsk. pinjekerner
  • 2-3 deciliter olivenolie (maksimalt)
  • Saften af optil en ½ citron
  • Peber og evt. salt
Meafloaf
  • 600 gram økologisk hakket oksekød
  • Salt og peber
  • 2 stykker bøffel mozzarella
  • "Broichebrød
  • 350gr mel
  • 3 æg (+1 til pensling)
  • 2 spsk lunken vand
  • 4 spsk lunken mælk
  • 1 tsk salt
  • 25 gr gær
  • 250gr smør
  • 35gr sukker
  • Lidt kardemomme
Tomatsauce
  • 2 dåser cherry tomater
  • 1 stort løg skåret midt over - her 2 små
  • 70 g smør - kommer der lidt mere i, skader det ikke
  • Salt og friskkværnet peber
Tilberedning
Pesto
  1. Alle ingredienser – men kun halvdelen af olien og citronsaften – kommes i en blender eller en foodprocessor. Kør med blenderen og tilsæt olien, indtil konsistensen er, som du kan lide den.
  2. Smag til med citronsaft og peber og evt. lidt havsalt – men pas på. Parmesanost er ret salt, så der skal ikke salt i fra begyndelsen.
  3. Hvidløgssmag i pesto er en smagssag. Den bør være markant, men nogle kan lide det kraftigere end andre. Pesto er en sauce, hvor det gælder om at finde sin egen favoritblanding.
Meafloaf
  1. Bland 1,5 dl af din pesto i kødet og rør det godt sammen.
  2. Giv det en lille smule salt og peber - husk på at pestoen er salt i forvejen
  3. Form det til et brød.
  4. Tænd din grill op med ca. 30 stykker kul og klargør dem til indirekte varme.
  5. Åben en øl imens og hyg dig 5 minutter imens grillen starter. Nu skal du i gang med brioche bollerne.
  6. Rør gæren ud i vand og mælk.
  7. Tilsæt æg, salt, sukker og kardemomme og rør det ud.
  8. Herefter tilsættes mel under omrøring, til du har en sammenhængende dej.
  9. Tilsæt smør lidt ad gangen til dejen er glat.
  10. Lad dejen hæve i ca. 2 timer og stil den så på køl i yderligere 2 timer.
  11. Tag dejen ud og del den i 6-8 portioner og form dejen til boller.
  12. Lad bollerne efterhæve i 2-3 timer, til de er hævet til dobbelt størrelse.
  13. Pensl bollerne med et pisket æg og bag i ovnen ved 175 grader i ca. 20 minutter.
  14. Nu passer det lige med, at du kan lave tomatsaucen! Måske er det på tiden med en ny øl?
Tomatsauce
  1. Put ingredienserne i en gryde og lad saucen simre i min. 45 min.
  2. I følge den originale opskrift tages løget op, men jeg giver altså det hele en tur med Bamix'en:)

 

[caption id="attachment_46332" align="alignright" width="1000"] Klar til grillen...[/caption]

Netop fordi Jamie "ikke" må eller har valgt ikke at bruge mere end 5 ingredienser til sin ret så snyder han lidt og smider en færdiglavet pesto i retten, den laver du naturligvis selv for så får du jo netop, basilikum, olie, pinjekerne og parmesan i køddet som giver en lækker smag!

[caption id="attachment_46333" align="alignright" width="1000"] Og du giver den bare gas...[/caption]

[caption id="attachment_46334" align="alignright" width="1000"] Tilføj ost...[/caption]

[caption id="attachment_46335" align="alignright" width="1000"] Masser af tomatsauce på de bedste dåsetomater du kan opdrive...[/caption]

I denne tid skal du ikke bruge friske tomater, det giver ikke ret meget mening da smagen er meget anonym og næste intetsigende. Mange supermarkeder har gode økologiske cherrytomater på dåse som smager vildt godt. Dem skal du gå efter på denne tid.

[caption id="attachment_46337" align="alignright" width="1000"] Velbekomme og tak Jamie for inspiration! Love ya![/caption]

[caption id="attachment_46336" align="alignright" width="1000"] Meatloaf Burger...[/caption]

Griller du om vinteren? 

Indlægget Nytårskur: Meatloaf Burger blev først udgivet på Gastromand.dk.

Ugens Frækkert: The Danish Rumantic

$
0
0

Valentinsdag er over os, og man kan vælge at fejre det på mange forskellige måder, men en Cocktail-Gastromand, kender kun én vej; Med en veldrejet Cocktail i hånden! Det er derfor tid til Ugens (Valentins) Frækkert, præsenteret af vores egen hus-bartender, Morten Krag. Valentinsdag kan både være til Mr. og/eller Mrs. og skal derfor være en Valentins "Buket" der kan nydes i fællesskab, og helst i en intim atmosfære...

De "Elskendes Helligdag", som denne dag også kendes, fejres af nogen den 14. februar, hvor par udveksler kort, blomster, chokolade eller som i vores hus; en lækker cocktail - findes der bedre måde at sige "jeg elsker dig" på? Nej vel...

[caption id="attachment_52606" align="aligncenter" width="693"] Happy Valentines...[/caption]

Der er mange der mener at Valentinsdag er smagløst amerikansk, og ikke mere end et kommercielt påskud - jeg ser dog helt anderledes på det; Det er endnu en god grund til at nyde en god Cocktail, helst i godt selskab. Derfor fejrer jeg idag cocktailens mangfoldighed, og ikke mindst Danske gode råvarer.

Ugens Frækkert: The Danish Rumantic
Forfatter: 
Kategori: Cocktail
 
THE DANISH RUMANTIC
Ingredienser
  • 5 cl Vinter Råm
  • 2.5 cl Rosé Vermouth (eller anden lysere Vermouth)
  • Druemost med ingefær og citron
Tilberedning
  1. Byg cocktailen direkte i glasset over masser af is.
  2. Rør en anelse rundt, og tilføj om nødvendigt mere is.
  3. Pynt med en rose.
  4. Nyd den

 

Rom går ufatteligt godt til mange ting, og især hér i de kolde Vinter måneder, kan en god Rom varme hele kroppen. Dette bevises i dagens fangst; Sams Island Råm. Rommen er destilleriet på melasse fra sukkerrør, som giver en herlig og lækker sødme, et strejf af kanel og egetræ. Der er kun dette ene Batch, så slå til medens denne Danske Råm er finde på hylderne.

[caption id="attachment_52603" align="alignright" width="3001"] Danske Råm...[/caption]

I denne rosa-røde tid parrer jeg Råmmen med en lys og indbydende Rosé Vermouth fra Tyskland og en koldpresset Dansk druemost med ingefær og citron, for virkelig at give den et frisk pust samt et komplekst smagsindtryk. Ikke for sød, ikke for sur, men derimod helt i balance og indbydende. Ret perfekt på en dag som denne.

[caption id="attachment_52604" align="alignright" width="3097"] Rosé Vermouth fra Tyskland...[/caption]

[caption id="attachment_52605" align="alignright" width="3047"] Druemost med ingefær og citron....[/caption]

Hav en helt suveræn weekend i godt og elskværdigt selskab og husk at NYD HINANDEN, og en god Cocktail. I kan finde endnu mere inspiration via min Instagram profil, eller Facebook. Har du selv et godt forslag til hvordan Valentinesdag 2019 skal fejres, hører vi gerne fra dig.

Indlægget Ugens Frækkert: The Danish Rumantic blev først udgivet på Gastromand.dk.

Michelin 2019: Noma må nøjes med to stjerner i nye nordiske Michelin-guide!

$
0
0

Noma får to stjerner og Alouette i København én stjerne i den nye nordiske Michelin-guide. Selma i København og Moment på Djursland får hver en Bib Gourmand, mens Henne Kirkeby Kro får Michelins nye ”Welcome & Service 2019”-pris. Der er nu uddelt intet mindre end 35 stjerner til Danskerne - Desværre måtte Nordjylland anerkende, at de ikke leverede op til niveaet...

Michelin Guide Nordic Countries 2019 blev her til aften præsenteret i Musikhuset i Aarhus og her løftede direktør for Michelin Guide, Gwendal Poullennec, sløret for de nye stjernerestauranter i den 6. udgave af den nordiske hotel- og restaurantguide. Guiden, som dækker Danmark Færøerne, Island, Norge, Finland og Sverige, har i 2019-udgaven tre nye tostjernede restauranter: Noma i København under René Redzepis ledelse, Gastrologik i Stockholm under Jacob Holmström og Anton Bjuhr og KOKS på Færøerne, som kok Poul Andrias Zisca står bag. Vi stiller os dog undrende over, at Noma ikke høstede alle tre-stjerner på én gang - men fair nok, vi venter pænt til 2020 så...

[caption id="attachment_41686" align="alignright" width="1000"] Next Year Rene! | Laura L.P./HdG Photography[/caption]

De tre nye tostjernede restauranter, der umiddelbart syner meget forskellige – afsidigesliggende KOKS, underspillede,sofistikerede Gastrologik og Noma med sin Urban farming-stil – og alligevel bidrager til fortællingen om et kompromisløst ingrediensfokus og en uhyre præcis afspejling af årstidens råvarer. I tillæg til de to stjerner modtager Poul Andrias Zisca fra KOKS også titlen som ”Michelin Nordic Guide Young Chef 2019” for sin passion, kreativitet og høje tekniske niveau. Kæmpe tillykke til alle herfra!

Fire nye etstjernede restauranter

Guiden har også fire ny etstjernede restauranter. Alouette i København, Palace i Helsinki, Finland, samt FAGN og Credo begge fra Trondheim i Norge. Credo modtager også prisen “Michelin Nordic Guide Sustainability Award 2019” for indsatsen for at fremme økologi, kvalitetsfødevarer og bæredygtig produktion. ”Den 6. udgave af den nordiske guide føjer igen flere restauranter til. Vores inspektører finder fortsat spændende, nye restauranter, imens de følger udviklingen hos de etablerede køkkener tæt. Norden tilbyder noget unikt. Diversiteten og den ambitiøes udviklingen hos restauranterne gør de nordiske lande til noget helt særligt for madelskere i hele verden. Ikke nok med at kokkene fortsætter med at udvikle deres teknikker og evner. De viser også vejen til at reducere madspild samtidig med, at de fokuserer på lokale ingredienser og en mere plantebaseret kost,” siger Gwendal Poullennec.

[caption id="attachment_52766" align="alignright" width="1280"] Henne Kirkeby Kro...[/caption]

Guiden byder også på en tredje, ny pris, ”Michelin Nordic Guide Welcome & Service”, der i 2019 tilfalder Henne Kirkeby Kro for den specielle imødekommenhed og entusiasme, gæsterne oplever her. En guide til alle madelskere Michelin Guide er en hjælp til alle gastronomiinteresserede. Guiden anbefaler de bedste steder at spise og overnatte på tværs af pris- og komfortniveauer. Først stjernerestauranterne, derefter Bib Gourmand restauranter og til sidst en lang række restauranter, som har fået Michelins tallerkensymbol (Michelin Plate) for deres gode madlavning. Bib Gourmand er Michelins symbol på kvalitetsmad til en skarp pris. Årets nordiske guide har tre nye Bib Gourmand restauranter. To i Danmark: Selma i København og Moment på Djursland samt Skál! i Reykjavik
på Island. Der er i alt 34 Bib Gourmand restauranter i guiden.

Overblik: Michelin Guide Nordic Countries 2019

Tre restauranter med tre stjerner
10 restauranter med to stjerner (tre nye)
51 restauranter med en stjerne (fire nye)
34 Bib Gourmand restauranter (tre nye)

Her spiser Gastromand i år: Alouette, Kokkeriet og Geranium og hvorfor så det? Vi vil gerne på Alouette som værende nyeste skud på stammen i Danmark. Vi vil besøge Kokkeriet fordi de som de eneste (med undtagelse af Noma's grønsagsmenu) har en vegetar menu som Michelin-restaurant i Danmark og til sidst på Geranium fordi Familiefaren spiste med Rasmus for nylig og derfor mener han, at det er hans pligt at støtte vores eneste 3-stjernede restaurant...

Stort tillykke til alle fra Gastromand - I fortjener hver en stjerne og mere til!

Indlægget Michelin 2019: Noma må nøjes med to stjerner i nye nordiske Michelin-guide! blev først udgivet på Gastromand.dk.


Taco med Carnitas – Mexicansk Pulled Pork

$
0
0

Vi har fået en ny gæsteblogger på Gastromand - han hedder Jon eller "Mexibro" og han har virkelig styr på det mexicanske køkken! Hans første indlæg er en klassiker, der oftes beskrives som "Taco med mexicansk pulled pork" og den er kort sagt svinelækker! "Carnitas" findes i mange andre klassiske retter i alle verdens køkkener og i et hav af variationer - En ting har de alle til fælles - tid, tid og masser af tid og det giver smag, smag og endnu mere smag - tjek det ud...

Jeg har fået den store ære at lave lidt gæsteindlæg her på Gastromand. Det er jeg glad for, faktisk jublende glad! Det kommer udelukkende til at kredse om mexicansk mad. Mexibro.dk har nemlig det ene ædle formål, at inspirere folk til at give sig i kast med det mexicanske køkken. Det kan gøres simpelt med en tur i Irma og Føtex eller mere kompliceret med chilier fra fjerne webshops og dåser med majssvampe købt i hyggelige specialbutikker. Jeg prøver at favne begge dele.

Jeg er af mexicansk afstamning. Min morfar er mexicaner (resten af mig er i øvrigt, udover få norske og spanske aner, pæredansk), men bor i Californien. Jeg har besøgt ham mange gange og een vigtig ting ved hver tur, har været maden. Vi har kørt mange omveje for at finde den helt rigtige restaurant. Men de største madoplevelser har nu altid været den hjemmelavede mexicanske mad hjemme, sammen med familien.

[caption id="attachment_52657" align="alignnone" width="1500"] Salsa verde passer perfekt til carnitas[/caption]

Der også blevet indtaget rigeligt med tequila. Som teenager oplevede jeg (også) den klassiske brandert forårsaget af "den med hatten". Men, i modsætning til så mange andres dårlige oplevelser med "hatte-tequilaen", blev jeg ikke skræmt. Tværtimod! Jeg elsker tequila og det er en verden, der bliver større og større, jo mere man går ind i den. Tequila er ikke kun salt og citron, men også glimrende at drikke til mexicansk mad. I alle opskrifter vil man kunne finde en anbefaling til en passende tequila at drikke til.

[caption id="attachment_52547" align="alignnone" width="1500"] Rubben kan laves i en blender eller som her i en mexicansk morter, der går under navnet, Molcajete. Den fungerer dog lige så fint, som en ganske almindelig morter fra Kop & Kande[/caption]

En af de mange retter jeg forbinder med min mexicanske familie og som en ægte mexicansk taco, er Carnitas. Det betyder "småt kød" og er lidt af en klassiker. Den kan i sin form minde lidt om pulled pork. Den stammer oprindeligt fra Michoacán og laves typisk med nakkesteg- eller filet, der er langtidsstegt i fedt. Tiden og fedtet gør et forholdsvist billigt stykke kød til en ren delikatesse. Derfor finder du i Michoacán både Carnitas i de lokale street foods-shops, men også i lidt finere restauranter.

[caption id="attachment_52545" align="alignnone" width="1500"] Giv kødet en tur på panden lige inden servering.[/caption]

Denne version er dog uden ekstra tilsat fedt (ja, undskyld) Men jeg kan anbefale at vælge et stykke kød med et godt lag fedt i kanten og lade den ekstra lange tilberedningstid gøre arbejdet.

En lækker salsa og en en god stak corn eller hvedetortillas er helt uundgåelige som tilbehør i denne sammenhæng. Du kan se opskrift på corn tortillas her. Som salsa anbefales en pico de gallo (også kaldet en salsa fresca) eller en salsa verde.
Server sammen med mexicanske ris og bønner

Taco med carnitas
Forfatter: 
Kategori: Mexicansk
 
Carnitas Recipe Type : Mexicansk Author: Mexibro
Ingredienser
  • 2 kg. nakkesteg- eller filet
  • 1 løg, hakket fint
  • 4 fed hvidløg
  • 1 finthakket frisk jalapeno (eller anden grøn chili), uden stilk og kerner
  • 2½ dl. Appelsinjuice, gerne friskpresset
  • Corn- eller flourtortillas
  • Rub:
  • 1 spsk. oregano, gerne mexicansk
  • 4 fed hvidløg, finthakkede
  • 1 spsk. olivenolie
  • 1 stang. kanel (kan erstattes med almindelig stødt kanel)
  • 1 tsk. sukker
  • 2½ tsk. salt
  • 1 tsk. sort peber
  • 4-5 spsk. limejuice
Tilberedning
  1. Lav rubben ved at riste kanelstang og hvidløg på en varm pande. Knus kanelstangen i en krydderikværn eller blender og mix godt sammen med resten af ingredienserne til en jævn paste.
  2. Gnid rubben godt ind i kødet og læg på køl, gerne natten over eller i min. 3 timer.
  3. Tænd ovnen på 120 grader.
  4. Læg hele fileten i en stegeso eller ovnfast fad
  5. Tilsæt hakket jalapeño, løg, hvidløg og appelsinsaft. Vend kødet godt i blandingen.
  6. Dæk til og steg i 4 timer. eller indtil så mørt, at du kan flå kødet fra hinanden med to gafler (gem den overskydende stegesaft.)
  7. Tilsæt lidt af stegesaften til det trevlede kød og bland godt sammen.
  8. Ønsker du en mere crispy udgave kan du efterfølgende stege kødet på en pande. Tilsæt eventuelt lidt mere af stegesaften
  9. Anret som tacos i corn- eller hvede tortilla. Top med en Pico de gallo eller en salsa verde.
  10. Server med ris eller bønner.
  11. Velbekomme og god fornøjelse.

[caption id="attachment_52624" align="alignnone" width="1500"] Server i en corn tortilla med en Pico de gallo eller Salsa verde[/caption]

[caption id="attachment_52622" align="alignnone" width="1500"] Taco med carnitas, salsa fresca og salsa verde.[/caption]

Hvad drikker du så til? Den er svær at gætte ikke - hehe - nej vel? Tequila gør sig glimrende til retten og der er mange gode bud. En af mine helt store favoritter er 7 Leguas Reposado til eller som på billedet, en Cofradia Reposado - begge kan du finde hos Tequila.dk.

Håber I synes om første indlæg - der kommer meget mere - hvis I ikke kan vente, så kig gerne forbi mit site - Mexibro.dk.

Indlægget Taco med Carnitas – Mexicansk Pulled Pork blev først udgivet på Gastromand.dk.

Vintersuppe: Thai Suppe med et Spicy Kick

$
0
0

Lider du også lidt af vinterdepression på denne tid af året? Selv om vi trods alt går lysere tider i møde så er der til tider trist, vådt og gråt - det rimer næsten. Jeg vil gerne personligt indrømme, at jeg bliver lidt trist om vinteren - jeg savner solen og så snart mit niveau af d-vitaminer daler så følger humøret også med - noget som letter er dog madlavning og "vintermad" med masser krydderier og fuld smæk på smagen, det er den bedste form for terapi der findes!

Denne suppe er en sikker vinder og den er utrolig nem at lave - navnlig hvis du har en blender som kan lave suppe, så tager det nemlig ikke mere end 15 min og det er ikke lyv! Jeg er i den heldige situation at jeg er i fuld gang med at teste Kitchen Aid Power Plus Blender som er temmelig kraft og kan lave suppe på 5 minutter. Jeg har teste det flere gange, det virker og det bliver på trods af den korte tid virkelig lækkert.

[caption id="attachment_52778" align="alignright" width="1000"] All you need is love...[/caption]

Denne suppe er fyldt med power og masser af chili, koriander, lime og kokos. Den giver et herligt kick og er du kølet ned vil den med garanti varme dig op.

Vintersuppe: Power Suppe med et Spicy Kick
Forfatter: 
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 4
 
Ingredienser
  • 1 spsk oliven olie
  • 3 hele stengler citrongræs
  • 3 spsk friskreven ingefær
  • 3 fed knust hvidløg
  • 2 fintsnittede rød chili eller andre hvis du vil have endnu mere smæk på
  • 2 spsk limesaft
  • 6 tørrede kafirlimeblade (kan undlades)
  • 1 spsk revet gurkemeje
  • 1 dåse kokosmælk
  • 1 liter god hønsebouillon
  • 3 spsk fishsauce
  • 4 snittede forårsløg
  • 125 g sugarsnaps
  • 2 gulerødder
  • 1 bundt koriander
  • 500 ungehane bryst
  • 1 spsk karrypasta - fx rød
Tilberedning
  1. Varm en gryde som kan rumme det hele op med olien.
  2. Riv citrongræs, ingefær, stenglerne fra korianderne og hak hvidløg, chili og svits det sammen med revet gurkemeje et par minutter til det hele har fundet hinanden.
  3. Hæld kokosmælk og 750 ml bouillon samt fishsauce i din blender og start den op. Hvis du ikke har en blender så forsætter du bare i gryden.
  4. Imens snitter du forårsløg, snaps og gulerødder så tyndt som muligt.
  5. Tilsæt lidt mere olie og steg kyllingen i de minutter det tager at varme suppen. Når der er er et par minutter igen tilsætter du grøntsagerne og svitser dem med - det skal være ved høj varme.
  6. Når blenderen er færdig tilsætter du kødet og grøntsagerne.
  7. Smag til med lime og koriander.
  8. Server nudler til og tilsæt ekstra koriander - er du som mig kan du slet ikke få nok!

[caption id="attachment_52769" align="alignright" width="1000"] Ready Set Go![/caption]

[caption id="attachment_52795" align="alignright" width="1000"] Tilbehør og suppen efter den fik lidt chili-olie...[/caption]

[caption id="attachment_52773" align="alignright" width="1000"] Lidt kylling vendt i rød karrypasta...[/caption]

Steg kyllingen eller unghanebrystet i karrypasto for at tilføre ekstra spark til retten. Den kan også være en grøn eller kul karrypasta. Nogle af dem kan være ret stærke, så pas på med ikke at overdosere.

[caption id="attachment_52771" align="alignright" width="1000"] 81 grader efter 4 minutter...[/caption]

Kitchen Aid Power Plus Blender gør iøvrigt arbejdet utrolig godt og suppen bliver fuldstændig cremet og naturligvis varm. En hurtig måling viser, at suppen efter 81 grader efter 4 minutter.

[caption id="attachment_52801" align="alignright" width="1000"] Du kan se, at der er en lille kant under det blanke låg hvor der er "luft" til at sikre trykket kan komme ud...[/caption]

Jeg lod den trække og gave den yderligere 2 minutter hvor den faktisk kogte - det er ret vildt. Kitchen Aid har forudset dette for i låget, som jeg lige har skudt et billede af her, er der lavet "plads" til luft således, at der ikke sker noget ved at den koger. Godt tænkt - ellers ville det sgu nok skabe tryk og så ville du have suppe i hele køkkenet...

[caption id="attachment_52770" align="alignright" width="1000"] Læg mærke til dampen...[/caption]

I stedet for nudler fungerer ris eller noget groft brød også glimrende til denne ret. Du kan også sagtens justere mængden af krydderier så de passer til netop dig. Hvis du er hardcore chili-lover så giver du den naturligvis mere gas på denne front.

[caption id="attachment_52774" align="alignright" width="1000"] Spicy Power Suppe...[/caption]

Suppen bliver endnu bedre efter en dag i køleskabet, for det er naturligvis begrænset hvor meget smag du når at trække ud af ingredienserne på ca. 8-10 minutter - men i denne opskrift har jeg skruet lidt op, hvilket gør, at den faktisk smager af noget - på dag to smager den af endnu mere - navnlig chilien kommer til sin ret.

Håber det har givet inspiration.

Indlægget Vintersuppe: Thai Suppe med et Spicy Kick blev først udgivet på Gastromand.dk.

Verdens bedste bananmuffins på 20 min

$
0
0

Vi bager ikke på Gastromand - årsagen er helt simpel, vi er bare ikke særlig gode til det. Vi blev dog udfordret ret kraftigt af vores redaktør fra Politiken da vores seneste kogebog skulle udgives. Der blev vi nemlig overtalt til at lave dessert, og vi måtte igang med at bage! Denne opskrift er til dig, som heller ikke er en ørn til at bage men gerne vil have noget lækkert hjemmebag. Den er så nem, at det ikke - jeg gentager ikke kan gå galt!

Resultatet af denne opskrift er de mest svampede og luftige muffins du kan forestille dig. Du har også muligheden for at lave dem til banankage, hvis du bruger en springform i stedet for forme til muffins. Du har også en tredje mulighed - du kan lave dem til bananpandekager!

[caption id="attachment_52784" align="alignright" width="1000"] Sunde muffins...[/caption]

Det bedste ved denne opskrift er, at du kan lave den 100 % i en blender. Hele molevitten skal bare blæses i din blender og er den kraftig nok, så får du de bedste banan muffins ever! Lige pt. tester jeg Kitchen Aid Power Plus Blender som i hvert fald med sine 3,5 HK er kraftig nok.

Banan Muffins
Forfatter: 
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 4
 
Ingredienser
  • 2 dl mandler
  • 100 gram sukker eller 2 spsk sukrin
  • 4 bananer
  • 4 hele æg
  • 1 toppet tsk bagepulver
  • 2 tsk vaniljesukker
  • 75 gram hakket chokolade
Tilberedning
  1. Tænd ovnen på 180 grader varmluft
  2. Tilsæt alle ingredienser i din blender og kør mellem 60 og 120 sekunder indtil massen er helt ensartet.
  3. Hak chokoladen og tilsæt det i - her skal du ikke blende. Du afgør selv hvor groft det skal hakkes.
  4. Hvis du bruger silikone så giver du formen lidt vand inden brug. Ellers smører du dem med olie.
  5. Bag dem i 12-15 min.
  6. Lad dem køle grundigt af.

Nu tror du nok vi er blevet skøre, men nogle gang så har vi faktisk behov for, at der det vi indtager ikke er sprængfyldt med sukker, smør og fløde - yes we know! For mit vedkommende skyldes det, at jeg har tre tøser som godt kan lide at hygge og gerne vil have fredagsslik osv.

https://www.instagram.com/p/BlsH5nIliP0/

Privat foto fra min Instagram. 

Og selv om jeg forsøger at begrænse det, så sker det til tider, at der også kommer lidt ekstra indenbords i hverdagen. Det er den helt enkelte årsag til, at disse banankager er relativ sunde - og vælger du et sødt alternativ til raffineret sukker, så er de faktisk ikke bare "relativ" sunde men sunde.

[caption id="attachment_52794" align="alignright" width="1000"] Mandelmel...[/caption]

[caption id="attachment_52786" align="alignright" width="1000"] Kitchen Aid Power Plus Blender...[/caption]

[caption id="attachment_52789" align="alignright" width="1000"] Klar til at blende...[/caption]

[caption id="attachment_52790" align="alignright" width="1000"] Efter 60 sekunder...[/caption]

[caption id="attachment_52791" align="alignright" width="1000"] Mørk chokolade...[/caption]

[caption id="attachment_52792" align="alignright" width="1000"] Klar til 15 min i ovnen...[/caption]

[caption id="attachment_52793" align="alignright" width="1000"] Done and done...[/caption]

[caption id="attachment_52783" align="alignright" width="1000"] Gastromand kan åbenbart godt bage...[/caption]

Det fungerer utrolig godt og alt bliver blender fuldstændig glat og ensartet også mandlerne. Jeg lavede dem to gange, hvor jeg første gang lavede mandelmel og så tilsatte det våde. Det er faktisk ikke nødvendigt - det hele skal bare i - det bliver blæst i småstykker. Fandme imponerende af Kitchen Aid - deres blender er som jeg skriver i testen "Et monster" og tak for det!

Indlægget Verdens bedste bananmuffins på 20 min blev først udgivet på Gastromand.dk.

Kartoffelpasta med stenbiderrogn og verdens bedste ostesauce

$
0
0

Vi er i højsæsonen for stenbiderrogn og det skal udnyttes til den helt store guldmedalje. Du kan lave retter med stenbiderrogn på forskellige måder. Den helt klassisk er blinis stegt i smør med rødløg, creme fraiche og dild, men du kan også bruge det i lune retter som fx denne med pocheret kartoffelpasta med ostesauce og sprødt kyllingskind - det er en virkelig nem, men meget velsmagnede forret, som med garanti vil imponere dine gæster...

Jeg har fornylig testet Kitchen Aid Heritage Mixer som udkom i anledning af deres 100 års jubilæum og dertil var der noget ekstra udstyr, som jeg legede en del med. Det blev blandt andet til hjemmelavede pølser i en italiensk udgave og til en omgang "vinterpølser" eller "jagtpølser" om man vil.

Udover "grinderen" som man kan hakke kød i og fx lave pølser så har jeg også leget lidt med en "spiralizer" som kan snitte og lave "pasta" af grøntsager. Det kom der en ret lækker forret ud af, som jeg serverede for min kæreste da hun skulle imponeres lidt.

[caption id="attachment_52928" align="alignright" width="1000"] Forret der imponerer...[/caption]

Sagen er nemlig den, at jeg ofte laver mad, men ret ofte er retten måske ikke dedikeret til hende og det er ikke så godt, for man skal huske at pleje sin kæreste - det gælder i øvrigt begge køn. Så hermed en opfordring til at lave en skøn ret til manden eller kvinden i jeres liv :-)

Kartoffelpasta med stenbiderrogn og verdens bedste ostesauce
Forfatter: 
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 2
 
Ingredienser
  • Ostesauce
  • 1½ dl hvidvin
  • 1½ dl Noilly Prat
  • 2 dl kyllingfond (det bedste du kan opdrive)
  • 100 gram Vesterhavsost eller parmesan (det skal være en fast saltet ost)
  • 100 gram flødeost (neutral)
  • 10 gram majsmel
  • Saften af ½ citron (ca.)
  • Friskkværnet Peber
Resten
  • 1 bagekartoffel
  • ½ squash
  • 75 gram stenbiderrogn
  • 2 Kyllingskind fra over/underlår
  • 2 æggeblommer
  • Krydderurt til pynt - kan være brøndkarse eller en vinterurt - undlad timian eller rosmarin
Tilberedning
Ostesauce
  1. Tag frisk osten ud af køleskabet.
  2. Kog hvidvin, Noilly Prat og fond ned til ca. halvdelen. Tag gryden af blusset.
  3. Riv den faste ost og bland den med majsmel.
  4. Tilsæt det og lad det opløse imens du rører det sammen.
  5. Tilsæt friskost og smag til med citron og peber.
  6. Sæt saucen tilbage på varmen på laveste blus og rør den sammen.
Resten
  1. Steg kyllingskindet langsomt op under pres - stil fx en gryde ovenpå skindet på panden så det holdes helt flat. Hvis du undlader dette så trækker det sig sammen.
  2. Hvis du nu ikke har en spiralizer så tilslutter du den og sætter kartoflen på. Læg den i koldt vand bagefter. Sæt squashen på og kør den.
  3. Kog nu kartoffel i ca. 3-4 min i saltet vand. Den skal endelige ikke have for meget og må godt være lidt "al dente".
  4. Hæld vandet fra kartoflerne og anret det i en dyb tallerken, læg squashen ovenpå. Tilsæt 5 spsk ostesauce. Så 5 store tsk stenbiderrogn. Bræk stykker af kyllingskindet og fordel det med krydderurter og friskkværnet peber. Tilføj til sidst 1 rå æggeblomme i midten af retten.
  5. Så er der service!

Lad os kaste et blik på Spiralizeren til Kitchen Aid. Den kan monteres på alle "standmixere" på samme måde som fx en grinder, du kan se på billedet her.

[caption id="attachment_51317" align="alignright" width="1000"] Grinderen...[/caption]

Det er meget enkelt - du løsner skruen og sætter Spiralizeren på og tænder for maskinen. Normalt læser jeg ikke brugsanvisning - fordi jeg er mand og pisse sej og alt det der crap, som vi skal fyre af :-) Nej, jeg får det bare ikke gjort, men denne gang gjorde jeg faktisk, og det gav god mening. Der står nemlig hvilken hastighed mixeren skal stå på til fx kartofler og grøntsager "4" så slipper du får at fejl første gang.

Kartoffelpasta på 2 sekunder...

Spiralizer kan så skrælle, udkerne og snitter frugter og grøntsager - det er meget nemt og uhyre effektivt. Hvis du er vegetar eller glutenallergiker så vil du virkelig elske denne gadget! Lidt fakta om Spiralizer - Hoveddel er i metal og tåler derfor ikke opvaskemaskine, den skal rengøres med en blød klud.

[caption id="attachment_52926" align="alignright" width="1000"] Weapons of Destruction...[/caption]

Der medfølger 4 blade til Spiralizer:

  • Blad til fine spiraler. Hvor du kan lave tynde, nudelagtige spiraler på 4x4 mm, som ligner spaghetti. Det er dem jeg har brugt her i indlægget.
  • Blad til mellemstore spiraler. Også til fx kartofler eller grøntsager i spiraler på 4 mm x 6 mm.
  • Skæreblad til spiraler med 12 mm udkerning. Til spiraler på 4 mm i båndstil. Perfekt til frisk frugt og grønt med lille eller intet kernehus som fx søde kartofler.
  • Skæreblad til spiraler med 23 mm udkerning. Til spiraler på 4 mm i båndstil. Perfekt til frisk frugt og grønt med større kernehus som fx æbler og pærer.

[caption id="attachment_52939" align="alignright" width="1000"] Squash-pasta...[/caption]

[caption id="attachment_52929" align="alignright" width="1000"] All you need is love...[/caption]

[caption id="attachment_52931" align="alignright" width="1000"] Masser af ost...[/caption]

[caption id="attachment_52932" align="alignright" width="1000"] Sprødt kyllingskind...[/caption]

[caption id="attachment_52930" align="alignright" width="1000"] Lækker hvidvin - måske lidt for god til saucen...[/caption]

Hvad drikker man til? Hvidvin med noget syre og en let fedme. Det må ikke være sødmefuldt, så du skal passe på med noget fra Tyskland. Jeg hoppede til New Zealand og valgte en Cloudy Bay der netop har masser af syre i eftersmagen som passer godt til den fede sauce.

[caption id="attachment_52927" align="alignright" width="1000"] Klasse Hvidvin...[/caption]

 

 

Indlægget Kartoffelpasta med stenbiderrogn og verdens bedste ostesauce blev først udgivet på Gastromand.dk.

VIN UDEN PIS: Nye Sjælland, der laver de også vin

$
0
0

New Zealand er m…..f…… langt væk. Bogstaveligt talt på anden side af kloden. Men de laver vin, og det på et område, der strækker sig mere end 1000km. Fra det subtropiske klima i Northland til det mere kølige Central Otago, der må være blandt verdens sydligste vinmarker.

Mest kendt er sikkert Marlborough, der i 80’erne vandt verdens vinhjerter med sine sprøde vine på sauvignon blanc, men som også laver vine på pinot noir og chardonnay.

New Zealand holder sig primært til vine på velkendte og internationalt afprøvede druesorter. Udover sauvignon og chardonnay til de hvide, dyrkes der også pinot gris, riesling og gewürztraminer.

Til rødvine er pinot noir helt sikkert hoveddruen, men du kan også finde vine på cab/merlot blends eller syrah. Når det så er sagt, så er der alligevel en smule pionerånd tilstede hos vinmagerne.  Så med lidt detektivarbejde kan du godt finde vine på fx albarino, verdelho, arneis og grüner veltliner, samt røde på gamay, tempranillo, pinotage og sangiovese. Og så laves der naturligvis bobler.

New Zealand er også kendt for at være førende på brugen af skruelåg. Der stikkes ikke mange korkpropper i halsen på vine derfra og blandt testens seks vine, var der ikke en eneste med korkprop.

Der var heller ikke megen variation på druesorter, der er indkommet tre vine på sauvignon blanc og tre vine på pinot noir. Så lad os dvæle lidt ved dem.

Sauvignon blanc er kendt for sit nærmest hysterisk aromatisk udtryk, der gør den let at kende i blindsmagninger. Det er den velkendte duft af et blend af 4-mercapto-4- methylpentan-2-one, cis-3-hexenol og L benzyl methyl thiol, der giver druen sin velkendte profil. Og hvis ikke du kendte de kemiske betegnelser for noget, der dufter af hhv. kattepis, græs og flint, så fortvivl ikke. Men i New Zealand har man forsket meget i sauvignons aromaprofil og undersøgt hvad der ligger bag.  Og kort fortalt er det et unikt blend af methozpyraziner (ansvarlige for de ”grønne” noter”) og thioler (ansvarlige for duften af tropisk frugt).

Pinot noir er heller ikke overladt til tilfældighederne. Et nyt program er netop skudt i gang og skal i perioden 2018-2022 undersøge muligheden for at øge produktionen af pinot uden at miste kvalitet.

Her bliver druen også genstand for videnskabelig opmærksomhed, samtidigt med at forbrugerpræferencer også kortlægges.  Indtil da, drikker vi løs af de, de laver nu. Testen byder på vine fra 2012-2018 og ja, nu er jeg egentligt også lidt tør i halsen.

[divider] New Zealand [/divider]

 

Sherwood Stoney Range Sauvignon Blanc 2018

Pris:  79,- (normalpris 159)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Masser af hyldeblomst og stikkelsbær i næsen, der også er behageligt urtet. I munden er syren er ubarmhjertig og flår mundvand ud af alle tilgængelige kanaler.  (Lige lovlig) frisk som din fætters humør og klar på at skylle en ferskvandsfisk eller lidt for fed norsk farmlaks ned.  Normalprisen er også lidt frisk, men til den fine tilbudspris havner vi på fire.

[rating stars="4" product="Sherwood Stoney Range Sauvignon Blanc 2018"]

 

Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc 2018 [BEDST TIL PRISEN]

Pris: 90,- v. 6 flasker (normalpris 110,-)

Forhandler: Erik Sørensen

Her er næsen markant mere dæmpet og man kunne i et svagt øjeblik gætte Loire eller Østrig.  Saftig og harmonisk mund med vinøs tyngde inden en insisterende syre slutter af. Kyl den efter stenbiderrogn eller østers natural og bliv glad.

[rating stars="5" product="Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc 2018"]

 

Fault Line Sauvignon Blanc 2017

Pris: 120,- (normalpris 150)

Forhandler: Noer&Kofod

Blid og afdæmpet næse. Munden sniger dog lidt mere retronasal sauvignonparfume ind. Med en stram, læskende mund og en balanceret syre, lander denne vin stilmæssigt lige midt imellem testens to andre hvide.  Behagelig, pleasende og bredt anvendelig.

[rating stars="4" product="Fault Line Sauvignon Blanc 2017"]

 

 

Sherwood Stoney Range Pinot Noir 2018

Pris:  89,- (normalpris 159)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Skøn jordbærnæse (ligesom morfar) og meget druetypisk. Munden er saftig, frisk og ukompliceret. Fin pinot i den lette ende og pænt med vin for din tilbudskrone.

[rating stars="5" product="Sherwood Stoney Range Pinot Noir 2018"]

 

 

Valli Rendigo Vinyard Pinot Noir 2012 [BEDST I TEST]

Pris:  330,- v. 2 (normalpris 470)

Forhandler: Erik Sørensen

Tæt, muldet, og flot moden næse. Munden ret tørre tanniner, men er kompleks, interessant og elegant.

Flot, moden vin, der skal drikkes inden så længe. #MILFwine

[rating stars="4" product="Valli Rendigo Vinyard Pinot Noir 2012"]

 

 

Map Maker Pinot Noir 2014

Pris: 139,- v. 6 (normalpris 155,-)

Forhandler: Jysk Vin

Ret lukket næse, der først sent giver lidt krydret duft af røde bær fra sig. Saftig og meget charmerende mund, med et lille tørt tannisk haps til sidst, lidt som når svigermor lusker en bidende bemærkning af på vej ud ad døren. Men vi holder af hende alligevel og det gør vi også af kartografen her.

[rating stars="4" product="Map Maker Pinot Noir 2014"]

Indlægget VIN UDEN PIS: Nye Sjælland, der laver de også vin blev først udgivet på Gastromand.dk.

Viewing all 704 articles
Browse latest View live