Quantcast
Channel: Opskrifter Arkiv - Gastromand.dk
Viewing all 704 articles
Browse latest View live

The Heart Attack Chocolate Mousse

$
0
0

Har du også ofte lyst til en lækker dessert, men ender med at stå og gabe over fryseboksen sparsommelige udvalg af is i dit lokale supermarked? Har du ligesom mig svært ved at overskue at skulle lave en dessert? Jeg kender det alt for godt, hvilket er årsagen til, at jeg lavede denne opskrift! Håber du kan lide chokolade og fløde….

Egentlig startede inspirationen til denne opskrift lidt tilfældigt ved, at jeg så at Munchies havde lavet en video med Matty Matherson. Han laver en konge ”taco-subsandwich”, som vist er noget han selv lige finder på og mest af alt noget han laver for at have en undskydning for at bruge vildt meget ost og olie. Videon er desværre ikke længere tilgængelig i Danmark? WTF? Men det er denne heldigvis - take it away Matty! [youtube https://www.youtube.com/watch?v=QXcbVHFE2bo] Siden da har jeg flere gange om ugen tjekket deres Youtube kanal, for at se om der er postet nogle videoer med ham. For nogle uger siden kom ovenstående så med en chokolade mousse, som er awesome. Jeg må dog tilstå, at jeg har lavet den en kende om, for hans er meget ”fed i fed” hvilket godt kan blive for meget. Denne opskrift har jeg lavet hvor jeg testede én af Kitchen Aids topmodeller "Heavy Duty", som der kommer test af indenfor kort tid! Jeg kan godt afsløre, at der er drøn på sådan en fætter!
The Heartattack Chokolade Mousse
Forfatter: 
Kategori: Dessert
Køkken: Amerikansk
Antal personer: 4
 
Ingredienser
  • 100 gram mørk chokolade – mindst 70%
  • 4 æggeblommer
  • 4 æggehvider
  • Sukker
  • Flydende vanilje ekstrakt
  • Fløde
Tilberedning
  1. Lav et vandbad hvor du smelter chokoladen. Det tager 100 år og du skal være tålmodig – men hvis du stresser eller undlader dette, så går det galt. Du kan gøre det, at hakker chokoladen og giver det 30-60 sekunder i mikrobølgeovnen, så det bliver lidt blødt, det halverer ca. tiden.
  2. Imens deler du lige æggene i blommer og hvider og du skal være omhyggelig. Pisk nu æggehviderne i en pinlig ren skål helt stive med sukkeret. Det skal være helt opløst, så du skal nok forvente 5 minutter.
  3. Når det er flydende tilsætter du æggeblommerne og rører det hurtigt sammen. Her kommer et trick – hvis det begynder at tykne helt vildt og bliver umuligt at røre sammen, så lader du det stå i vandbadet 1 min og tilsætter en lille smule fløde, det blødgør det igen og samlet massen.
  4. Når det har rette konsistent og det er relativt flydende så lader du det køle af i 5 min hvorefter du vender æggehviderne deri.
  5. Så skal det hældes på glas, skåle eller andet smart og sættes på køl i 3-4 timer.
  6. Herefter pynter du det efter eget ønske.
  [caption id="attachment_46837" align="alignright" width="1000"] Hak dem gerne lidt før de skal i vandbad...[/caption] Jeg har fusioneret lidt fra nogle forskellige, og har efter nogle forsøgt lavet en ret skudsikker én. Det du skal vide er, at du skal være hurtig og ikke holde pause undervejs, for så skiller eller størkner chokoladen og så er du doomed! [caption id="attachment_46833" align="alignright" width="1000"] Den tricky del... Pas på det ikke bliver for tykt og det ikke skiller...[/caption] Da jeg lavede denne havde jeg også fornøjelsen af at teste min Kitchen Aid Artisan som er ”Heavy Duty” modellen, der virkelig har nogle hestekræfter. Desværre var det kun nogle få æggehvider der skulle piskes, så den fik ikke lov at slippe alle kræfterne fri. [caption id="attachment_46830" align="alignright" width="1000"] Floffy![/caption] [caption id="attachment_46838" align="alignright" width="1000"] Testen som børn elsker at være en del af - er æggehviderne stive nok?[/caption] Du kan tilsætte den alkohol du ønsker – cognac, rom, likør eller som her whisky – dog er det en sød dessert, så hvis du vælger en sød smagsgiver, så hold lidt igen. [caption id="attachment_46831" align="alignright" width="1000"] Mindre kan også gøre det...[/caption]   Nu er det sådan, at denne mousse er for voldsom at spise sådan uden videre. Der skal nok knase-knase og noget friskt til – så derfor brugte jeg disse ”Ginger-Cookies” og en lille klat flødeskum, og ja det bliver voldsomt. [caption id="attachment_46835" align="alignright" width="1000"] Dessert til 4 personer og der er mæthedsgaranti...[/caption] Du skal nok forvente, at du efter første skefuld tænker – ”Wow – det er da slet ikke nok med én portion til mig!” – men det er det og begynder du på nr. 2 så skal du nok trække en sygemelding hos bossen dagen efter, for du bliver slået helt omkuld. Det er også en chance for, at du skal have en længere lur.

Påskefrokost: Skidne Æg

$
0
0

Som barn kunne jeg virkelig ikke forene mig med navnet på denne ellers vildt lækre frokost ret: "Skidne Æg". Ærlig talt, jeg forstår det faktisk godt - hvem pokker har fundet på det navn? Det lyder ikke videre appetitligt og er sikkert årsagen til, at mange unge på ingen måder embracer denne traditionelle påskeret... Men lad os se om Gastromand ikke kan omvende dem?

Lad os lige kigge på navnet, for hvorfor hedder det egentlig "Skidne Æg"? I gamle dage (tror jeg nok) var det sådan, at man ikke arbejdede på helligdage som skærtorsdag og langfredag, som vi kommer til lige om lidt. Derfor var der en pokkers masse, der skulle laves lørdag, som jo ikke er helliddag! Det var fx at vaske tøj og gøre rent, og derfor blev denne lørdag til "Skidtlørdag" eller "Skiden lørdag" netop fordi alle pligterne lå der. [caption id="attachment_47310" align="alignright" width="1000"] Skidne Æg![/caption] Når der nu var travlt med vask og rengøring, skulle der laves noget nem mad og det blev æg i sennepssovs med karse. Derfra kommer navnet "Skidne Æg" så, og nej det var måske ikke det heldigste navn - men det er retten til gengæld!
Påskefrokost: Skidne Æg
Forfatter: 
Kategori: Frokost påske
Køkken: Dansk
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 2
 
Ingredienser
  • 4-6 æg
  • 2 spsk smør
  • 3 spsk. mel
  • 5 dl mælk
  • 1 tsk sennepspulver
  • 2-3 spsk. grovkornet sennep
  • Salt og peber
Tilberedning
  1. Sæt en gryde vand over at koge, og kog æggene smilende altså 5 min for øko æg.
  2. Smelt smørret i en anden gryde, tilsæt mel og sennepspulver, og rør rundt, til du har en ensartet masse.
  3. Tilsæt så mælk lidt efter lidt og lad det koge godt igennem - det skal koge ellers bliver melet ikke opløst.
  4. Tilsæt sennep og lad herefter sovsen koge i 5 minutters tid under omrøring.
  5. Smag til med salt og peber.
  6. Server halve æg i sovsen med rugbrød og masser af karse.
Udover de gode skidne æg lavede jeg også karrysalat, hvor du nok efterhånden kender opskriften, som den gode Århusianer har lavet - den holder sgu stadigvæk! [caption id="attachment_47306" align="alignright" width="1000"] Gastromands Karrysalat...[/caption] [caption id="attachment_47311" align="alignright" width="1000"] En lille sildemad med karrysalat er ikke dumt...[/caption] Der skal naturligvis øl og snaps til og der er mange gode bud. Jeg går efter en øl, som ikke er for tung til en ret som denne. Jeg fandt et par lækre bud og to forskellige snapse til. [caption id="attachment_47314" align="alignright" width="1000"] Et godt bud på en god påskeøl...[/caption] [caption id="attachment_47312" align="alignright" width="1000"] Kryddersnaps fra Braunstein...[/caption] Glassene er et arvestykke fra min gamle Morfar, der desværre ikke lever længere, men jeg husker disse glas fra familiens påske- og julefrokoster, hvor de altid var på bordet da der naturligvis skulle godt med snaps til. [caption id="attachment_47313" align="alignright" width="1000"] Arvestykket...[/caption] [caption id="attachment_47307" align="alignright" width="1000"] Gode gamle...[/caption] Tilbage er der bare at sige glædelig påske - håber at flere vil lave skidne æg - Det er nemlig ikke så slemt som det lyder! Glædelig påske!

Påskemad: Lammeburger med feta og syltede løg…

$
0
0

Det er snart påske, hvilket for mig er lidt af en splittet højtid - i hvert fald hvad mad angår. På den ene side, så er det jo lidt post-jule-agtigt, men på den anden side også meget forårsagtigt. På Gastromand har vi dog fundet en løsning... Løsningen er simpel - vi har designet en påskeburger. For mig betyder det så bare, at der er en ny tradition i påsken. Vi laver hjemmelavet fastfood i højeste kvalitet! Jeg tænkte naturligvis på påskelammet og så lidt på, hvad der reelt passer godt til lam. Jeg var ude i forskellige slags oste og prøvede faktisk først med gedeost - det fungerer ikke. I stedet endte jeg med et godt stort stykke feta, en fed hvidløgsmayonaise, tzasiki og syltede rødløg... [caption id="attachment_36929" align="alignright" width="700"]Nok til et par kammerater... Nok til et par kammerater...[/caption]
4.0 from 1 reviews
Påskemad: Lammeburger med feta og syltede løg...
Forfatter: 
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 2
 
Ingredienser
Burger
  • 400 gram hakket lammekød
  • 2 Burgerboller - de bedste du kan opdrive eller dem du selv bager
  • 2 store skiver fetaost
  • Salt/peber
Tzasiki
  • 1 agurk
  • 2 dl græsk youghurt 10 %
  • Salt/peber
Hvidløgsmayonaise
  • 3 fed pressede hvidløg
  • 2 dl hjemmerørt mayo/Hellmanns
Syltede rødløg
  • 1 rødløg
  • 3 spsk jomfru oliven olie
  • 1 spsk rødvins eddike
  • Salt og Peber
Tilberedning
Burger
  1. Tilsæt ca. 8 gram salt og rigeligt med friskkværnet peber
  2. Stil kødet til at trække på køl imens du laver det andet
  3. Skær fetaen ud
  4. Steg bøfferne og læg fetaen på, når du vender bøfferne første gang
  5. Skær bollerne igennem og pensel dem med olie og varm dem i en 200 grader varm ovn i ca. 7 min.
Tzasiki
  1. Riv agurken og læg den over en si - giv det en omgang salt og lad det trække mindst 30 min.
  2. Efter tilsætter du presset hvidløg og græsk youghurt. Smag til med peber
Hvidløgsmayonaise
  1. Rør en mayonaise (det har vi vist efterhånden gennemgået adskillige gange - hehe) - ellers køber du en Hellmanns og tilføjet presset hvidløg, salt og peber - lad det trække til resten er done
Syltede rødløg
  1. Snit rødløgene på et mandolinjern, læg dem i en skål og tilsæt alle ingredienser og lad det trække til resten er færdig
[caption id="attachment_36918" align="alignright" width="700"]Hvidløgsmayo og lynsyltede løg... Hvidløgsmayo og lynsyltede løg...[/caption] [caption id="attachment_36920" align="alignright" width="700"]800 gram lammekød comming up! 800 gram lammekød coming up![/caption] [caption id="attachment_36923" align="alignright" width="700"]Klar til grillen.... Klar til grillen....[/caption] [caption id="attachment_36922" align="alignright" width="700"]En god feta hører til... En god feta hører til...[/caption] [caption id="attachment_36921" align="alignright" width="700"]Vores line Up - Hvidløgsmayo, Tzatziki, Persille og rødløg... Vores line Up - Hvidløgsmayo, Tzatziki, Persille og rødløg...[/caption] Hvad drikker man så til? Påskeøl er jo oplagt! Faktisk kårede vi for et par år siden årets påskeøl, som var en stor succes. Jeg hev nogle stykker ned fra hylden i mit lokale supermarked og fandt egentlig Forårsøl fra Aarhus Bryghus som værende et godt bud. Den holder faktisk 7%, men du bemærker det ikke. [caption id="attachment_36917" align="alignright" width="700"]Showdown - Forårsøl... Århus Bryghus leverer et godt bud! Showdown - Forårsøl... Aarhus Bryghus leverer et godt bud![/caption] Vi skal tilbage til burgeren. Tilfældigvis kom svigerfar og svigermor lige på besøg, og hvis der er noget navnlig svigerfar kan lide, så er det at blive budt på en øl og en burger! Du skal ikke være nervøs for alle fordommene om, at lammet smager af "uld" - personligt har jeg aldrig spist særlig meget uld, og undrer mig ofte over sammenligningen. Alligevel forstår jeg det dog godt. Problemet er, at "lammet" kan være en kende for gammelt, og dermed får det den her smag af "får", som jeg vil vælge at kalde det. Den eneste du skal gøre er at have en slagter, som leverer varen, så får du nemlig et godt stykke kød. [caption id="attachment_36925" align="alignright" width="700"]Hvis du ikke lige kan ramme stegeskorpen, så bruger du bare en flammekaster... Hvis du ikke lige kan ramme stegeskorpen, så bruger du bare en flammekaster...[/caption] [caption id="attachment_36926" align="alignright" width="700"]Almost done... Almost done...[/caption] [caption id="attachment_36927" align="alignright" width="700"]Snyde-burgerboller... Snyde-burgerboller...[/caption] [caption id="attachment_36929" align="alignright" width="700"]Nok til et par kammerater... Nok til et par kammerater...[/caption] Der er fuld smæk på smagen på denne burger, lammet, fetaen, den fede mayo, hvidløgene og ikke mindst de syltede løg, som lige rundet det hele af! Det er en fed og anderledes burger at skyde påsken i gang med! [caption id="attachment_36932" align="alignright" width="700"]Greek-Style-Platter... Greek-Style-Platter...[/caption]

Amerikansk Vin – Palægade – Johns Hotdog Deli og Fernet Branca!

$
0
0

Winemakers Dinner er et koncept, som du skal lære at angribe helt rigtigt - hvis du mestre det, så er der nemlig ofte langt mere i godteposen end hvad indbydelsen giver udtryk for! Det handler bare om, at du ved hvordan du skal angribe! Chaaaaarge!

Du har hørt om det sorte bælte i "ta-selv-bord" ikke? Det her er det tunede udgave! Vi starter lige med Restaurant Palægade er mest kendt for sin smørrebrød hvor Simon Olesen lystigt svinger gryderne. Denne fredag aften de kolde retter dog skiftet ud amerikansk vin og varm mad. [caption id="attachment_47298" align="alignright" width="1000"] Winemakers Dinner med Vinomani...[/caption] Vinomani som vi arbejder tæt sammen med havde arrangeret hvad jeg vil kalde et "Wine-off" - ikke et "Cook-off" - men altså med vin - ja du er sikkert med! Helt enkelt handler det om, at du sætter to vinproducenter sammen, som kommer med deres bedste bud på nogle flasker som matcher den menu der serveres! Enkelt ikke? [caption id="attachment_47276" align="alignright" width="1000"] Winemakers Dinner...[/caption]

Første tip til et "Wine-off"

Nu kommer først tip. Når den slags "Wine-off" står på, så kan du med garanti godt regne med, at der er indhentet lidt flere flasker end de sædvanlige "8 mand deler en flaske vin" - begge producenter og i øvrigt også den glade importør er nemlig interesseret i, at du ikke går tørstig hjem. Vores to producenter var Phelps Creek og Long Meadow Ranch som havde lastet skibet med Chardonnay, Pinor Noir og Carbernet Sauvignon og i rigelige mængder. [caption id="attachment_47273" align="alignright" width="1000"] Der skulle en del glas til... Foto af Thomas Rockall Muus @rockallmuus | muusfoto.dk[/caption] Vi lægger ud med bobler, som dog ikke er amerikanske med franske hvilket bestemt også behager. Jeg får fornøjelsen af, at sidde med Rasmus Palsgaard aka Feinschmeckeren og den kendte madanmelder Niels Lillelund. [caption id="attachment_47286" align="alignright" width="1000"] Mikas fra Vinomani...[/caption] Vi sludrer lidt om løst og fast og tiden flyver - pludselig har vi to chardonnay i glasset fra hver producent som bliver præsenteret af Robert fra Phelps Creek, som har taget turen over Atlanten for at være sammen med os, og Mikas Rudberg fra Vinomani. [caption id="attachment_47291" align="alignright" width="1000"] Robert fortæller Camilla om vines vidunderlige verden....[/caption] Det er to vidt forskellige chardonnays, hvor den som tiltaler mig mest faktisk ikke er fra Robert og hans winery - jeg er mere til Long Meadow Ranch som for mig er mere klassisk oversøisk chardonnay, om det skyldes at den er fra Anderson Valley i Californien og ikke Oregon ved jeg ikke helt. Der er sikkert masser som er uenige, men hver sin smag. Vores første ret er Letrøget laks med Sauce Verte med hjertemuslinger samt puffede vilde ris (troede de var udgået fra restauranterne efter Heston lavede dem :-) - guess not!) som er helt enkel og veltilberedt. [caption id="attachment_47281" align="alignright" width="1000"] Lækker Chardonnay...[/caption] Nu kommer vi til min pointe med, at der er rigeligt med vin. Næste vin er nemlig en "Intermezzo Vin" med snacks hvor der naturligvis lige efterskænkes på de første to glas - vi skulle jo nødig tørste! Denne er også en chardonnay "Lynette" fra Phelps Creek men langt mere i min smag end den første fra Phelps Creek. Jeg holder virkelig af den fedme og smøragtige fylde sådan en vin kan have og kombineret med en lille smule syre er det en lækker-bisken. [caption id="attachment_47282" align="alignright" width="1000"] Letrøget laks med Sauce Verte
med hjertemuslinger samt puffede vilde ris...[/caption] Til vores næste ret er der Pinot Noir i glasset Pinot Noir – Columbia Gorge 2014, Phelps Creek Oregon & Pinot Noir – Anderson Valley California, Long Meadow Ranch. Nu lyder jeg prædikende så du får lige en disclaimer - før eller siden på din personlige vinrejse, som jeg tidligere har skrevet lidt om kommer du til druen Pinot Noir og så forstår du pludselig vinens vidunderlige verden. Om du så ender i Oregon, Anderson Valley, Bourgogne eller Marlborough ved jeg ikke - men du skal nok ende med at elske denne drue! Pinot Noir er og bliver noget af det lækreste der findes - i hvert fald hvis du vil høre min mening. [caption id="attachment_47270" align="alignright" width="1000"] Den er god at slynge :-) Foto af Thomas Rockall Muus @rockallmuus | muusfoto.dk[/caption] Pocheret æg med spinat, brødcroutons og trøffelsauce er vores næste ret. Det sprøde og fede fra rettet fungerede ret godt til vores Pinot Noir, hvor der for mig var lidt dødløb mellem i vores "Wine-off" - det var hver sin stil og begge fornuftige vine som også prismæssigt ligger rimelig tæt på hinanden. Jeg manglede dog lidt af den omtale trøffel i retten, hvis det skulle have været perfekt så ville lidt friskrevet trøffel over været godt. [caption id="attachment_47285" align="alignright" width="1000"] Pocheret æg med spinat,
brødcroutons og trøffelsauce...[/caption]

"Fem Fede Flødeboller på et Flat Flødebolle Fad"

Igen er der "Intermezzo Vin" og det her er virkelig godt og for mig den bedste vin vi har fået indtil videre! Det er Pinot Noir Cuvée Alexandrine 2013 fra Robert og Phelps Creek. Masser af jordbund, jordbær og en smule syre i afslutningen, dette glas blev tømt hurtigt, og nu kommer tip nr. 2 - sørg for at sidde tæt på anmeldere, for de tager sig ofte nogle friheder, som fx her hvor Niels Lillelund diskret men bestemt spurgte om der skulle være lidt ekstra af denne flaske og hurtigere end du kan se "Fem Fede Flødeboller på et Flat Flødebolle Fad" står der en ny flaske til os. [caption id="attachment_47288" align="alignright" width="1000"] For mig aftenens bedste vin...[/caption]   [caption id="attachment_47287" align="alignright" width="1000"] Hapstere...[/caption] Imens nyder vi vores snack, men desværre forlader vi Pinot Noir for denne gang og går over til Carbernet Sauvignon som bestemt også kan være et hit. Det har som regel noget mere sødme og varme når det kommer fra USA i forhold til Europa og stilen kan godt være lidt "tung" i det. Heldigvis var dette i den mere kølige stil, hvor der var plads til detaljerne og alkohollen ikke bragede frem. [caption id="attachment_47290" align="alignright" width="1000"] Ribeye...[/caption] Hovedretten er ribeye med kryddersmør og oksesauce med røget marv fik dermed en smuk ledsager. Jeg vil godt være ærlig og erkende, at jeg glemte at dømme til vores Wine-off her, der var simpelthen kommer for meget Pinot Noir indenfor vesten. Heldigvis var det heller ikke min opgaven denne aften, jeg var bare menig blogger som var på fredagstur med min spanske forbindelse. [caption id="attachment_47284" align="alignright" width="1000"] Good times![/caption]

Citronfromage

Desserten blev serveret med "Eiswein" som egentlig ikke var rigtig eiswein da druerne aldrig havde været frosset på stokkene men i stedet høstet og så frosset ned. Der skal være plads til ærlighed i disse indlæg så jeg vil godt erkende, at jeg ikke fandt vores dessertvin videre interessant, men til gengæld var vores citronfromage awesome og bedre blev den da en gæst ved bordet måtte gå tidligere, hvilket betød dobbelt op på dessert til mig! [caption id="attachment_47292" align="alignright" width="1000"] Desserttid![/caption]

Sidste tip - Rester!

Nu skal dette indlæg jo ikke handle om "Sådan-får-du-mest-alkohol-ud-af-din-smagning" men vi slutter lige af med sidste tip. Der er altid rester da det kan være svært at styre udskænkning til et helt selskab og som jeg tidligere sagde, så er der ofte bestilt rigeligt! Så når sidste ret er kørt, så har du muligheden for at gå ombord i resterne, hvor der forhåbentlig er lidt af din favoritvin tilbage. Skål på det! [caption id="attachment_47293" align="alignright" width="1000"] Der er altid rester...[/caption]

Hotdog og Fernet Branca

Vi takkede vores vinmager Robert og Mikas for et herligt arrangement og satte afsted ud i nattelivet. Min kæreste mente bestemt, at en enkelt cocktail på Ruby var vejen frem og jeg er som regel nem at overtale - så den stod på Vesper Martini og Whisky Sour - gæt hvilken jeg drak? [caption id="attachment_47299" align="alignright" width="1000"] Måske ikke den bedste ide - men der skal jo lidt natmad til...[/caption] Derefter så skulle vi lige omkring Johns Hotdog Deli i Kødbyen hvor bassen pumpede hårdt og køen udenfor "Bakken" var ved at være lang. Vi fik bestilt "2 med det hele" og et par pilsnere til at slutte af på og de obligatoriske "Fernet på huset" som du ofte bliver tilbudt. En enestående slutning på en fed aften som havde præcis det min perfekte fredag aften skal have!

Hvid Bourgogne: Overpriced eller alle pengene værd?

$
0
0

Denne artikel er for dig, som holder af hvidvin og gerne vil betale lidt og måske endda meget mere for en god flaske hvidvin. Udtrykket "Hvid Bourgogne" kan få de fleste vinelskere tli enten at trække på smilebåndet og se forelsket ud, eller skynde sig at holde fast på tegnebogen, for det kan nemlig blive en dyr affære...

Min vinrejse med rødvin er godt i gang og har efterhånden varet i mange år. Jeg har været vidt omkring i flere dele af verden og er endt i "Old World" som er udtryk for Europa, ofte med tankerne på de klassiske lande som Frankrig og Italien. Min hvidvinsrejse er stadigvæk jomfruelig og kun i de spæde opstartsår. Jeg har endnu ikke fundet mig tilrette i hverken "New World", som er udtryk for alt andet end "Old Wolrd" primært med tankerne ledt mod USA og Australien, og jeg har heller ikke fundet druen jeg elsker endnu! [caption id="attachment_47200" align="alignright" width="1000"] Bourgogne lagt på is...[/caption] Jeg kan nyde en knastør Chablis som jeg tidligere har skrevet en del om - jeg kan nyde en fuldfed oversøisk Chardonnay som jeg fornylig gjorde fra Rustenberg, da jeg besøgte Sydafrika og alt derimellem. Derfor finder jeg det også utrolig interessant når jeg får muliheden for at blogge om hvidvin. I dette indlæg springer vi lige barndommen, teeenageårene og store dele af voksenlivet over i min vinrejse, da vi går direkte til Hvid Bourgogne og ja, jeg skriver "H"med stort - for det er stort det her! [caption id="attachment_47206" align="alignright" width="1000"] Erik Sørensen Vin...[/caption]

Erik Sørensen Vin

Lad os lige et sekund fokusere på vores gode samarbejdspartner her. Erik Sørensen er en importør, der har eksisteret i mere end 60 år, og var med til at introducere nogle kendte vinområder i DK. Nogen vil nok skrive under på, at Erik Sørensen var med til at gøre op med datidens supermarkedsvin. Deres mission var og er nemlig helt enkelt - "Danskerne skal have mulighed for at drikke god vin fra producenter, der brænder for den vin, de laver" - og på Gastromand hilser vi den slags velkommen! Netop denne mission udleves i hverdagen, hvor de gennem stærke relationer til deres producenter kan engagere sig personligt, hvilket kommer kunderne til gode, og det er både restauranter og en vinelsker som dig. [caption id="attachment_47238" align="alignright" width="1000"] Den hyggeligste vinbutik i Hellerup...[/caption] ”Allerede før vores kunder åbner den flaske vin, de har købt hos os, skal de tænke at det er den bedste vin, de har smagt."

Welcome to the Jungle!

Jeg vil godt starte med en "aha-oplevelse" for Bourgogne - ja selv Frankrig er lidt af en jungle at finde rundt i. For mig bliver det navnlig svært, da kommuner, områder og navne på vinen er på fransk, hvilket gør det lidt svært for mig at huske. Jeg har det sgu nemmere med, at vinen hedder "Dog Point" eller "Kung Fu Girl". Jeg ved godt, at det klassiske og sofistikerede går af det, men det er altså svært. Lad os kigge på den første jeg smagte som er 2014 Macon Lugny St. Pierre, Monopole Bouchard Père et Fils - hvad er så hvad her? Elementært min kære Watson! [caption id="attachment_47195" align="alignright" width="1000"] Skyline...[/caption] Bourgogne er overordnet inddelt i forskellige områder. Cote de Nuit, hvor de mest kendte rødvinskommuner er Gevry-Chambertin, Vosne-Romanée som du sikkert har hørt om. Côte de Beaune har de kendte hvidvinskommuner som Meursault, Puligny-Montrachet og mange flere - herunder også Mâcconias, hvor vores vin kommer fra. Der er ingen premier cru eller grand cru marker i Mâcconais, men man må godt skrive den by på etiketten, som vinen kommer fra: Lugny. Således står Macon-Lugny og Mâcconais = Macon. Derudover skriver de også Saint Pierre, som er et underområde omkring Lugny by..

Så fik vi det på plads! Smager skidtet så godt? Ohhh yes!

Denne Mâcon-vin er virkelig noget for mig, og den er vildt forførende med sin duft, friskhed og fylde. For lige at trække dette helt ned på jorden, så kommer der noget mere krop og fylde i en vin som denne grundet området og så det, at vi er langt mod syd. Den er sprød og en smule cremet, og kommer til at blive serveret til en pastaret med unghane eller lignende - også er 150 kr. en fair pris for en vin som denne. Hvis du er ny i dette område, så vil jeg næsten gætte på, at du får lyst til at udforske Bourgogne mere efter du har smagt denne. [caption id="attachment_47197" align="alignright" width="1000"] 2014 Macon Lugny St. Pierre...[/caption] Hvis jeg var dig ville jeg dog investere lidt mere og så købe et par flasker 2015 Meursault les Clous, Domaine Bouchard Père et Fils. Til disse skal du ganske vist også finde 400 kr. pr. stk. og ja, det er mange penge, og for nogen er det rigtig mange penge for hvidvin - men fat mod! [caption id="attachment_47198" align="alignright" width="1000"] 2015 Meursault les Clous...[/caption] Her snakker vi en duftpalette som er noget bredrede af melon, æble, fersken og lime. Den har en lækkker syre og god balance - men det bedste er klart eftersmagen, som virkelig varer ved! [caption id="attachment_47196" align="alignright" width="1000"] 2015 Corton Charlemagne...[/caption]

"Kvalitet koster!"

En skønne dag står du og skal fejre en særlig begivenhed, og så skal der drikkes det helt store Bourgogne - og det er så sagt med et gran salt, for det kan sagtens blive vildere og dyerere! Lige her med 2015 Corton Charlemagne, Grand Cru, Bouchard Père et Fils kommer du dog i nærheden af toppen, og får en utrolig smuk vin med en kompleksitet som vil feje benene væk under dig. For mit vedkommende var den store begivenhed faktisk, da jeg åbnede denne en torsdag aften til en omgang skaldyrsrisotto! [caption id="attachment_47202" align="alignright" width="1000"] 1600 kr...[/caption] Den er helt fantastisk og et eksempel på, at du kan få utrolig stor vin, som udfordrer og flytter din opfattelse af vin mere end du aner - kort sagt er den bare vanvittigt lækker at få i munden! Den intensitet du møder her, kombineret med elegance og et væld af duft og smag er helt eminent. Hånden på hjertet er det den dyreste og bedste hvidvin jeg nogensinde har drukket. Prisen er 1600 kr. for en flaske, og lad os kalde en spade for en spade - det er mange penge - men som Zlatan Ibrahimovic sagde til pressen, da de udfordrede ham på hans høje løn "Kvalitet koster!"... [caption id="attachment_47201" align="alignright" width="1000"] 450 kr...[/caption]

Er Hvid Bourgogne så pengene værd?

Det kommer meget an på hvem du spørger - for ja, nogle vil helt klart tilslutte sig, at dette eksklusive område laver noget af det bedste vin i verden, og derfor er det netop pengene værd. Andre vil nok sige, at 1600 kr. aldrig kan forsvare prisen for en vin ligemeget hvad. For mig handler det ikke så meget om prisen - det handler om oplevelsen og ens prioritering i livet. For mig har disse vine været en kæmpe oplevelse og jeg ville nødig være dem foruden! Du kan dog ikke komme uden om, at du betaler en del for navn og område - Bourgogne er dyrt og det er lige meget om det er hvid eller rød. Men husk på, at noget af de dyreste vin i verden kommer herfra. Når Romenee Conti frigiver deres kasse med de 6 forskellige marker koster de snildt 50.000 og langt mere i de rigtige årgange - er det pengene værd? Hvad er din holdning til Bourgogne - er det pengene værd?     

Sådan steger du bøffernes konge: Cote du boeuf

$
0
0

Den ultimative lørdagsret er uden tvivl bøffernes konge Cote du Boeuf og skal du imponere kvinden, manden, dine homies eller dine veninder, så er det ret blæret, hvis du kan ondulere et velvoksent stykke kød som dette og tilberede det til perfektion! Watch this...

Du skal forbi en god slagter, og du skal bede om det bedste han har - der er ingen grund til at sparre her. Du skal nok regne med, at kiloprisen er høj og at du nok ikke slipper for under 400 kr. for et godt stort stykke - men der er også meget kød, og så er det noget af det bedste du kan få. [caption id="attachment_44822" align="alignright" width="1000"] Bøf til 1 person...[/caption] En Côte du Boeuf er en Ribeye steak på ben og det betyder den ende af ribs’ene som sidder tættest på skulderen og dermed også en dejlig marmoreret sag med masser af smag! En god fingerregel når du nu skal ud og købe din Côte du Boeuf er, at bøffen skal være så tyk at den kan stå på panden – uden hjælp… [caption id="attachment_44821" align="alignright" width="1000"] Test bestået...[/caption]
Cote du boeuf
Forfatter: 
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 1 :-)
 
Ingredienser
  • 1 stk. velvoksen Côte du Boeuf
  • Smør
  • 5-6 fed hvidløg
  • 5 kviste timian el. rosmarin
  • Salt - i mit tilfælde flagesalt fra Maldon
  • Peber - friskkværnet naturligvis
Tilberedning
  1. Tag bøffen ud af køleskabet ca. 1 time før stegning, dvs. 2 timer før servering, og stil den utildækket så den opnår rumtemperatur
  2. Giv bøffen en generøs omgang salt og friskkværnet peber
  3. Varm din bedste (og største) pande godt op
  4. Giv panden lidt olie
  5. Efter nogle sekunder bør olien være varm og du kan stille din bøf på panden
  6. Sørg for at give bøffens kant en god stegeskorpe hele vejen rundt
  7. Giv hver af bøffens sider 1-2 minutter
  8. Giv endnu en omgang salt og peber
  9. Skru ned for panden og tilsæt en stor klat kold smør, hvidløg og timiankviste
  10. Du kan nu vælge 1 af 2 veje - lade din Côte du Boeuf stege stille og roligt færdig på ⅓ varme på panden eller smide panden i en 120 grader varm ovn - begge dele bør tage 30-40 min. - som altid går jeg efter en centrumtemperatur på 55 grader
  11. Lad bøffen hvile ca. 10 min. før tranchering - som naturligvis gøres ved bordet
  12. Giv dyret en sidste omgang salt
  [caption id="attachment_44806" align="alignright" width="1000"] Alt hvad du behøver til en god aften...[/caption] [caption id="attachment_44810" align="alignright" width="1000"] Hermed en "Gastromand anbefaler" - super lækkert![/caption] [caption id="attachment_44817" align="alignright" width="1000"] Køb et godt stykke krydret og tørsaltet flæsk, det lønner sig...[/caption] [caption id="attachment_44814" align="alignright" width="1000"] Lidt blandede svampe...[/caption] [caption id="attachment_44793" align="alignright" width="1000"] Stegte svampe med muscat...[/caption] Jeg er helt med på, at vi i skrivende stund ikke er i sæson for svampe, men billederne er nogle måneder gamle og hånden på hjertet havde jeg faktisk glemt dette indlæg, som jeg lavede da jeg testede en ny ovn fra AEG, som du i øvrigt også kunne vinde på Gastromand. [caption id="attachment_44816" align="alignright" width="1000"] Jeg er forelsket - også i ovnen...[/caption] Det blev helt perfekt og faktisk snød jeg lidt - så hvis du ikke kan gøre det uden hjælp, så bruger du termometer eller hvis du som her har en ovn, hvor det er indbygget, så bruger du det. Den må ikke være over 62 grader, så der stopper du ellers bliver det well done - og husk også, at det godt kan stige lidt når det trækker så 61-62 grader. Skal der vin til den slags kød? Er paven katolik? Yes Sir!

Det drikker du til Cote du boeuf!

Hvis du skal tro på udsagnet i vores kogebog, så skal der noget Bordeaux til og det er afgjort og uden diskussion et godt bud. Jeg valgte dog at gå amerikansk denne gang. Pice & Vine fra Supervin har et særdeles godt bud fra Californien. Imens du laver maden, så synes jeg du skal drikke deres Chardonnay som lige nu koster 130 kr. hvis du tager 6 stk og det er en suveræn pris. Hvis du kan lide Meursault - men ikke vil betale prisen, så minder denne om de store vine fra Bourgogne - naturligvis er der detaljer som falder igennem, men den har den fyldighed og duft af smør og nødder som du ofte finder i de amerikanske. Uden at skulle lyde for stereotyp, så tror jeg kvinden i dit liv ville synes om den. [caption id="attachment_44804" align="alignright" width="1000"] Intet mindre end fantastisk![/caption] Deres Pinot Noir er også en lækker sag, og til 195 kr. pr. flaske ved køb af 6 bliver du ikke snydt. Det er den Pinot som bare gør, hvad den skal; god fyldig smag, kirsebær, jordbær og med elegante tanniner som holder styr på balancen. Den er fra Russian River Valley som er ret populært for deres Pinot Noir. Lidt sjovt har de faktisk tilføjet lidt Shiraz for at få farven mørkere, for mig er det ikke nødvendigt - men helt fair, at vi skal have en mørk vin på bordet til vores Cote Du Boeuf. [caption id="attachment_44792" align="alignright" width="1000"] Lad den trække lidt efter den er færdig...[/caption] [caption id="attachment_44796" align="alignright" width="1000"] Juicy...[/caption] [caption id="attachment_44798" align="alignright" width="1000"] Jo jo, det er da fedt at bage, men det er altså federe at stege en stor fed bøf![/caption] [caption id="attachment_44802" align="alignright" width="1000"] Og naturligvis en lille bordelaise sauce til...[/caption] [caption id="attachment_44800" align="alignright" width="1000"] Velbekomme...[/caption] Tilbage er det vist bare at sige - håber du er klar til weekenden med denne inspiration! Dog må jeg lige høre dig hvad din favorit bøf er? For det er jo ikke sikkert du er nede med bøffernes konge vel?   

Verdens bedste whiskyambassadør kommer fra Danmark!

$
0
0

Sidste tirsdag besøgte Gastromand Lindholm Høje for at høre verdens bedste whiskyambassadør gennemgå nogle af de fornemste flasker, fra det nordligste destilleri i verden Highland Park! Gastromand havde pladser på første række!

Der ligger stadigvæk sne rundt omkring på det smukke Lindholm Høje, som ligger præcis 42 meter over havets overflade i den lille by Nørresundby, som efterhånden er vokset sammen med Aalborg. Jeg står med en whisky i hånden og lytter på en fortælling om vikinger - men hvordan pokker hænger det sammen? [caption id="attachment_47174" align="alignright" width="1000"] Indgangen til Lindholm Høje...[/caption] Lad os starte kort med Orkney-øerne for at placere dem. Åben maps og skriv "Orkney-øerne" - så burde du være med! Det er alle de små øer, der ligger så smukt helt oppe nord på, det er 70 øer i alt og kun 17 af dem er beboet. Der bor kun 21.000 indbyggere og de 7000 af dem bor i hovedbyen Kirkwall, hvor du formegentlig er landet - medmindre du naturligvis er kommet med færgen. I Kirkwall finder du i øvrigt Skotlands nordligste destilleri Highland Park og det er netop årsagen til, at jeg denne tirsdag aften stod og varmede mig på et glas whisky. [caption id="attachment_47176" align="alignright" width="1000"] Highland Park på Lindholm Høje...[/caption] Stort set alle jeg har fortalt, at jeg skulle til Lindholm Høje for at høre om whisky og vikinger har spurgt hvordan pokker det hænger sammen. Jo ser du - en meget stor del af befolkningen på Orkney har rødder hos de gamle vikinger. Det skyldes, at vores forfædre rejste dertil og bosatte sig for mange hundrede år siden. Disse rødder står den dag i dag meget stærkt hos befolkningen på Orkney og spørger du dem selv, så vil de uden at tvivle sige, at de føler sig mere skandinaviske end skotske. So there you have it - the viking soul lives on Orkney! [caption id="attachment_47177" align="alignright" width="1000"] Der blev lyttet godt efter til vores gennemgang om vikinger...[/caption] Det er ikke første gang jeg har været til smagning med Highland Parks skønne whiskies og hver gang er jeg imponeret. Jeg har endda haft fornøjelsen af at besøge deres destilleri i 2013 på Orkney. Vores sæt denne aften var:

Highland Park 12 Year Old – Viking Honor Highland Park Ambassador's Choice Highland Park Valkyrie Highland Park Full Volume Highland Park 18 Year Old – Viking Pride Highland Park Fire Highland Park Ice Highland Park Dannebrog Highland Park 25 Year Old

[caption id="attachment_47175" align="alignright" width="1000"] Velkommen![/caption] Den første whisky vi fik var deres 12 års, som vi tog med i hånden efter velkomst ved Lindholm Høje Musset og Cafe Lindholm samt en salut på væskeægte skotsk manér; nemlig sækkepipe! Herefter fortalte vores guide os om vikingerne og Lindholm Høje. En fantastisk åbning, hvor man virkelig følte sig som ægte viking, som vi stod der i sneen med en whisky i hånden. [caption id="attachment_47161" align="alignright" width="1000"] Røget skinke...[/caption] Herefter gik vi tilbage til Museet, hvor vi fik en rundtur og til sidst samledes vi i Lindholm Højes sal, hvor jeg faktisk aldrig har været før. Det var virkelig hyggeligt og jeg var helt klar på at høre og ikke mindst smage noget whisky! På vej ned var der lidt snack i form af en lækker skinke, lidt grov salat og gammeldags modnet sild - haps! [caption id="attachment_47193" align="alignright" width="1000"] Gammeldags modnet sild...[/caption]

Martin Markvarden - verdens bedste whisky ambassadør

I år fik Martin denne eksklusive titel af "Whisky Magazine". Prisen uddeles faktisk i denne uge og Martin er den eneste dansker som nogensinde har modtaget denne fornemme pris. Denne hæder har dog på ingen måder ændret på den lune og rare whisky-elsker fra Falster, som bød os alle velkommen! Meget passende lagde vi ud med hans "egen" whisky. Highland Park Ambassador's Choice, som er udvalgt af Martin selv og lavet præcis som han mener en whisky skal smage. Den er tæt på at være udsolgt, så hvis du vil have fingrene i den skal du være hurtig - skål! [caption id="attachment_47168" align="alignright" width="1000"] "Martins Whisky"...[/caption]

Rock N Roll Whisky!

Inden vi skulle smage et af de nyeste skud fra Highland Park - nemlig deres Rock N Roll inspirerede "Full Volume" skulle vi have lov til at smage deres Valkyrie, som blev frigivet sidste år. Begge dele er flotte whiskys, men vidt forskellige hvilket primært skyldes fadene der er brugt. [caption id="attachment_47163" align="alignright" width="1000"] Rock N Roll Whisky...[/caption] Valkyrie har ligget på både ex-bourbon, ex-sherry og så europæisk eg - det giver mere varme noter af vanilje og mørk chokolade. Vores Rock N Roll whisky Full Volume, som lige er kommet på gaden og næsten udsolgt, har ligget i rene ex-bourbon fade og har derfor mere frugtige noter. Begge er temmelige awesome, men Full Volume har noget mere kant - fornylig postede vi dette billede vist taler for sig selv - Rock on! https://www.instagram.com/p/BgLciDcgVaz/?taken-by=gastromanddk

Ice and Fire!

En år række tilbage lancerede Highland Park en særlig Valhalla serie, hvor udgaver som Thor, Freja, Loke og Odin udkom. Serien blev efterfulgt af med Highland Park Ice og Highland Park Fire der begge havde stor succes, og som faktisk godt kan købes endnu for omkring 2200 kr. Skal vi nørde den lidt mere så er der 9 riger i den Nordiske Mytologi og Niflheim – Tågernes rige hvor der er koldt repræsenteres af "Ice". Dens kølige kys med 53,9 % kan sagtens mærkes, men heldigvis er det afrundet efter 17 år på førstegangs fyldte bourbon fade. [caption id="attachment_47166" align="alignright" width="1000"] Ice and Fire...[/caption] Dens modsætning Fire er fra Muspelheim – Ildens rige og har en helt anderledes historie. Den er nemlig som den eneste nogensinde fra Highland Park lagret på portvinsfade, hvilket har givet den en mørkere kulør. De første år på fadene tog den så meget farve, at den var lyserød. Det er kun grundet nysgerrighed og et spinkelt håb at den blev liggende og efter små 15 år var der pludseligt en enestående whisky med en hidtil uset karakter fra Highland Park! [caption id="attachment_47192" align="alignright" width="1000"] Ice and Fire...[/caption] Der er to vidt forskellige whiskys som vi smagte mod hinanden hvilket betyder, at du virkelig kan smage forskellen! Skål!

Dannebrog

Highland Park har gennem de sidste år lavet nogle Single Casks, hvilket betyder, at der kun laves ét fad som typisk rummer omkring 650 flasker. Den første jeg kender til var Braunstein som er lavet i samarbejde med bryggeriet i Køge. Det blev en enorm succes og på få timer var der total udsolgt. Herefter kom der flere til, hvor Dannebrog var én af dem - og for mange er det blevet en stor favorit. Den holder mere end 60% alkohol, hvilket vidner om kvaliteten af de fade de bruger på Highland Park - den aftappes også på fadstyrke. [caption id="attachment_47169" align="alignright" width="1000"] Service i Dannebrog...[/caption] Jeg har haft fornøjelsen af at smage den før, og holder meget af den - det er en kraftig whisky, men efter alkohollen har lagt sig kommer der masser af sødmefulde noter fra sherryfadene, som den har hygget sig på i gennem de sidste 13 år.

Min første whisky

Believe it or not - men min første Highland Park whisky var faktisk denne 25 års udgave, som jeg fik i gave da jeg fyldte 30 år. Den gang kostede den vist omkring 1300 kr. hvilket jeg til en hver tid ville smide efter den idag, men prisen ligger nok omkring de 3500-4000 kr. idag. Highland Park 25 års er en smuk whisky, men også en whiksy for kendere. Nu havde vi lige fået Dannebrog så munden var varmet op - for mig er der et væld af dufte og smagsnoter tli denne dram - hvid chokolade, kanel, krydderier, vanilje, abrikos, honning og en smule antydning af nødder – alt sammen med en let røget og meget blid afslutning. Smagen varer ved i 40-50 sekunder, så nyd det!

Madfar serverer!

Efter en række spørgsmål og adskillige klapsalver til Martin og arrangørene var der mad i Café Lindholm som Thomas Farsinsen, eller Madfar som han faktisk er bedre som, havde stået for. Når man drikker whisky så skal der naturligvis også spises mad, hvor whisky naturligt kan indgå, så den stod på røget laks stænker med Highland Park og dertil en god Thy Classic øl. [caption id="attachment_47171" align="alignright" width="1000"] Røget laks stænket med whisky...[/caption] [caption id="attachment_47172" align="alignright" width="1000"] Meat Pie med Mos...[/caption] MadFar kan bare lave mad og han forstår sig på "Comfort Food" - vi har tidligere besøgt ham nogle gange og har udnævnt ham til Nørresundsby svar på Jamie Oliver (hvis vi altså skal have sådan en titel). Efterfølgende var der "Meatpie" med svin, en god grov mos med whiskysauce til. Der blev skålet i øl og havde vi været tilbage i Vikingetiden var det et full blown feast! [caption id="attachment_47173" align="alignright" width="1000"] God stemning på Café Lindholm...[/caption]

Tømmermændsmad: Brisket Burger

$
0
0

Har du nogensinde set amerikanske madprogrammer hvor de laver "brisket" - det ser sygt lækkert ud men tanken om, at man skal rubbe og langtidsstege oksespidsbryst kan for nogen virke uoverskueligt - men du kan være helt rolig for det er faktisk slet ikke så svært og resultatet er sygt lækkert....

Jeg præsterede at lave dette en dag hvor jeg havde de ondeste tømmermænd efter en tur i byen med Gastrodrengene - faktisk var vi på Kong Hans Kælder kælder så det er slemt! Og med slemt mener jeg som i, at man efter Kong Hans Kælder tager på Brøndums Bar og så lige omkring Le Bambole og så på diverse barer i nærheden indtil de vælger at bede os pænt om at tage hjem. Du ved den tur hvor du vågner og tænker "hey - jeg er sgu da rimelig frisk idag" men efter ca. 20 min går det op for dig, at du stadigvæk er fuld - nå, vi er ikke for fine til tage en god omgang tømmermænd, som i dette tilfælde varede indtil onsdag. [caption id="attachment_46490" align="alignright" width="1000"] Først den ene side...[/caption] Heldigvis var der nogen som har rubbet et godt stykke oksespidsbryst dagen inde og endda handlet og efter vi havde slået plat/krone - eller som det hedder hos os "Vin-Quiz-med-tømmermænd" så var det bare igang. Desværre tabte jeg så jeg måtte igang. Heldigvis var der handlet. [caption id="attachment_46479" align="alignright" width="1000"] Stubbs går kun an hvis du virkelig er ramt!!![/caption]
4.0 from 1 reviews
Brisket Burger
Forfatter: 
Kategori: Dinner
Køkken: Amerikansk
Antal personer: 2
 
Ingredienser
Brisket og Rub
  • Et stykke oksespidsbryst - størrelsen er svær at styre, men du skal bruge 200 gram kød til hver morgen mindst, men køb mindst 1 kilo, det er godt dagen efter.
  • 2 spsk røget paprika
  • 2 spsk chilipulver
  • 2 spsk brun farin
  • 1 tsk spidskommen
  • 1 spsk sennepspulver
  • 1 spsk løgpulver
  • ½ spsk salt
  • ½ spsk røget salt
  • ½ spsk friskkværnet peber
Resten
  • 400 gram oksekød
  • Salt og peber
  • 4 stykker Jack Cheese eller nogle gode stykker skiveskåret tyk fed ost
  • Rødløg
  • Mayonaise
  • Barbeque Sauce
Brioche Boller
  • 350gr mel
  • 3 æg (+1 til pensling)
  • 2 spsk lunken vand
  • 4 spsk lunken mælk
  • 1 tsk salt
  • 25 gr gær
  • 250gr smør
  • 35gr sukker
  • Lidt kardemomme
Tilberedning
Brisket og Rub
  1. Bland alle ingredienser sammen. Find et stykke film og fordel halvdelen af rubben der op. Læg så oksen ovenpå og fordel resten udover.
  2. Så skal der rubbes og efterfølgende vender du og rubber igen.
  3. Rul den stramt - meget stramt og læg den på køl i 24 timer.
  4. Dagen kl. 06.00 eller når du kommer hjem fra byen så tænder du ovnen og bakker oksen ud, lægger den på en rist og stiller en bradepande med ½ liter vand i. Den skal have 10-12 timer ved 110-120 grader.
  5. Så har du tid til at have tømmermænd.
Resten
  1. Form nogle bøffer som er 1-2 cm større end boller - så kommer de nemlig til at passe - giv dem salt og peber og steg dem på en varm pande
  2. Rør en mayonaise som du finder link til i opskriften, ellers Hellmanns!
  3. Lav verdens bedste barbeque sauce, som du også finder link til i opskriften, eller køber du den bedste ud kan finde.
  4. Inden din brisket er færdig så har du sikret at bøfferne har fået to stykker ost på hver og det er smeltet.
  5. Når din brisket er done puller du den fra hinanden og hurtigt smækker du lige en omgang kød over på en brandvarm pande hvor du lægger to stykker ost på. Lad det smeltet.
  6. Imens varmer du bollerne (hvis du har mange tømmermænd så laver du bare en lummer joke nu).
  7. Når der skal bygges så er det mayonaise i bunden, oksekød med ost, brisket med ost, fintsnittet rødløg og barbeque sauce i toppen,
Brioche Boller
  1. Rør gæren ud i vand og mælk.
  2. Tilsæt æg, salt, sukker og kardemomme og rør det ud.
  3. Herefter tilsættes mel under omrøring, til du har en sammenhængende dej.
  4. Tilsæt smør lidt ad gangen til dejen er glat.
  5. Lad dejen hæve i ca. 2 timer og stil den så på køl i yderligere 2 timer.
  6. Tag dejen ud og del den i 6-8 portioner og form dejen til boller.
  7. Lad bollerne efterhæve i 2-3 timer, til de er hævet til dobbelt størrelse.
  8. Pensl bollerne med et pisket æg og bag i ovnen ved 175 grader i ca. 20 minutter.
  [caption id="attachment_46478" align="alignright" width="1000"] Vi ses om 12 timer og forhåbentlig langt færre tømmermænd...[/caption] Du laver naturligvis din egen mayo efter opskriften her eller kunne det ogdt tilgives at du bruger noget Hellmanns og ja det er faktisk et godt alternativ til hjemmelavet. [caption id="attachment_46484" align="alignright" width="1000"] Vi bygger...[/caption] Barbeque saucen er lidt en anden sag - hånden på hjertet så er det ikke ret svært at lave denne og følger du opskriften her, så har du en sikker vinder. Dog synes jeg du skal halvere mængden af brun farin til denne burger. Hvis du er helt sygt ramt og kravler rundt på alle fire for bare at komme til køkkenet, så bruger du den bedste du kan opdrive i dit lokale supermarked - Stubbs er et godt bud. [caption id="attachment_46482" align="alignright" width="1000"] Pulled Brisket...[/caption] [caption id="attachment_46483" align="alignright" width="1000"] Der skal masser af ost til...[/caption] [caption id="attachment_46485" align="alignright" width="1000"] Brisket on the grill...[/caption] [caption id="attachment_46487" align="alignright" width="1000"] Hvis du havde tømmermænd, så er de godt afhjulpet nu....[/caption] Hvis du skulle undre dig over vinen som du svagt kan tyde i baggrunden er det fra Charles Smith, som jeg havde fornøjelsen af at møde ind person da Kenn Husted havde inviteret ham. Det er nogle frugtbamber hvor sødmen overskygger syren en hel del, men lige netop denne "Boom!" passer faktisk godt til burgerne.      

Gastromands vegetarbøf: Det tætteste du kommer på the real ting

$
0
0

Meatfree Monday er åbenbart en ting og en tilfældig mandag ramte det mig så mens jeg stod med paraderne helt nede under gulvbræderne!

Den nemme løsning ville naturligvis være at lave en grøntsagsbøf til kæresten og en RIGTIG bøf til mig selv, men det er der jo ikke meget udfordring i, vel? Nej målet har, over et par gange nu, været at forsøge at lave en grøntsagsbøf, der i en burger, kommer så tæt på the real deal, som muligt – uden brug af grøntsagsfars/køderstatning, that is. Efter en række forsøg, kan jeg konstatere, at vi står overfor en række udfordringer, når vi snakker vegetarbøffer: 1.    Umami-smagen! 2.    Udseende 3.    Sprød skorpe 4.    Konsistens/bid Lad os lige starte med at slå en ting fast: Du skal ikke bekymre dig om mørhed, når vi snakker grøntsagsbøffer;) Din helt store udfordring, i bestræbelserne på at kreere en bøf, der minder om en rigtig god hakkebøf er selvfølgelig kødsmagen, derfor skal du have fat i et sandt batteri af umamismagsgivere, men så får du altså også et toplækkert resultat!
Vegetarburger
Forfatter: 
Kategori: Vegetar
Køkken: Vegetar
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 4
 
Ingredienser
  • 400g sweet potatos/søde kartofler
  • 1 dåse kikærter
  • 200g champignon
  • 100g rødbede
  • 50g parmesan
  • 3 spsk. havregryn
  • 1 lille dåse tomatpure
  • 1 spsk. HP eller engelsk sauce
  • 1 tsk. soya
  • 3 spsk. olivenolie
  • 1 lille løg
  • 1 fed hvidløg
  • 1 tsk. barbecue krydderi – alternativt røget paprika, spidskommen og lidt chili
  • 1 tsk. løgpulver
  • Friskkværnet peber
  • Lidt salt – husk at parmesan og soya også salter
  • Olie til stegning
Tilberedning
  1. Riv sweet potatoes og rødbede
  2. Hak champignon fint
  3. Blend kikærter groft
  4. Riv sweet potatoes
  5. Varm et par spsk. olie op på en pande
  6. Steg champignon og sweet potatoes
  7. Bland med resten af ingredienserne undtagen æg i en skål
  8. Smag til med salt og rigeligt friskkværnet peber
  9. Når du synes, at ”farsen” har den rette saltbalance, rører du ægget i
  10. Lad farsen hvile i 5-10 min.
  11. Tænd ovnen på grill og 225 grader
  12. Form 4-8 bøffer alt efter hvilken størrelse der passer med din burgerbole
  13. Læg bøfferne på en bageplade med bagepapir
  14. Grill bøfferne 5 min. på hver side øverst i ovnen imens du selvfølgelig holder øje med at grill-funktionen ikke brænder dem af
  15. Læg et par skiver ost på hver bøf
  16. Grill i yderligere 5 min. – Protip: Hvis du ønsker lidt sprødhed i din burger, lader du osten løbe ud på bagepapiret og grille indtil det er sprødt;)
  Server bøffen med pomfritter af søde kartofler eller triple cooked fries og en god hjemmelavet bearnaise eller smid den i hjemmelavet burgerbolle og du har den perfekte vegetarburger! Hvad siger du, skal vi kaste os ud i flere kødfrie eksperimenter? Og hvad gør du selv?!

Spansk Vin Bonanza med Winebox

$
0
0

Vi er endelig nået til starten af sommeren og det betyder grill, terrasse og hygge! I dette indlæg slår vi et slag for, at det skal være nemt at lave 3 hurtige retter til nogle udvalgte vine, som du faktisk kan få tilsendt direkte til døren fra vores gode venner hos Winebox....

Det er netop udgangspunktet for dette indlæg - vinen er sat til dig og du får nu et perfekt bud til 3 retter som passer til vinene og de kan faktisk laves utrolig nemt og så kan du også vælge at bruge din grill og virkelig hygge med maden. [caption id="attachment_47569" align="alignright" width="1000"] The Winebox...[/caption] Du kan købe de 3 vine i den nuværende kasse for 369 kr. som abonnement hvor du så modtager 3 flasker hver anden måned indtil du vælger at opsige dit abonnement, som du kan gøre fra måned til måned. Det er hele ideen med Winebox, som gerne vil bringe god vin direkte til din dør. Til denne kasse antager jeg, at du allerede har vinen, og så har jeg lavet nogle nemme retter som passer dertil. Det er tapas all the way - bortset fra desserten - men resten er, og derfor er det også spansk vin. Den første spanske drue jeg smagte var Verdejo, og den har hængt ved lige siden. Nogen vil nok være uenige, men for mig minder den om en blanding af Chardonnay og Sauvignon Blanc, hvor der er en let fedme, sprødhed og syre. Til tider kan denne drue også have noget sødme, som Bodegas Diez Siglos de Verdejo lige netop har! Her får du en hvidvin med god syre, tropisk frugt og masser af friskhed. Denne passer perfekt til bruschettaen med pesto og skinken!
Tapas
Forfatter: 
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 2
 
Ingredienser
Bruschetta med iberico jamon
  • 6-8 stykker flutes eller daggammel brød
  • En omgang pesto fra nedenstående opskrift
  • 1 dåse soltørrede tomat af bedste kvalitet!
  • 1-2 spsk. jomfru olivenolie
  • 100 gram iberico jamon
Tomatpesto på soltørrede tomater
  • 3 bunder persille
  • Et stykke parmesanost – svarende til 2-3 spsk revet ost
  • 1-2 fed hvidløg efter størrelse
  • 3-4 spsk. pinjekerner
  • 1 deciliter olivenolie (maksimalt)
  • Saften af op til en ½ citron
  • Peber og evt. salt
Patatas bravas med Aioli
  • 400 gram kartofler
  • 3 spsk jomfru olivenolie
  • Salt og peber
  • Æggeblommer
  • 2 dl Olie (½ Jomfru oliven ½ vindruekerne)
  • Citron
  • Hvidvinseddike
  • Hvidløg
Tomatsauce
  • 6 flotte store tomater
  • 1 dåse flåede tomater
  • 1 løg
  • 4-5 fed hvidløg
  • 1 tsk. tørret oregano
  • Olivenolie
  • 1 glas hvidvin
  • Salt, friskkværnet peber og sukker
Lam med tomat salsa
  • 200 gram grofthakket cherrytomater
  • 1 spsk. finthakket rødløg
  • 2 spsk. hakket forårsløg
  • Salt, peber, citron
  • 2 tsk. jomfru olivenolie
  • 300 gram lammefilet
  • Salt, peber
  • Smør og olie til stegning
Tilberedning
Bruschetta med iberico jamon
  1. Skær brøddet ud, og give det en omgang oliven olie.
  2. Varme en pande op eller din ovn på 180 grader og steg det til det er gyldent og sprødt - det tager ca. 4-5 min.
  3. Giv det en tsk. tomatpesto og læg skinken ovenpå.
  4. Drys persillen over til sidst.
Tomatpesto på soltørrede tomater
  1. Kør det hele på en stavblender til den har en ensartet konsistens.
Patatas bravas med Aioli
  1. Rens og skær dine kartofler i mindre firkanter.
  2. Varm en pande op med olie og steg kartoflerne ved middelsvag varme til de er gyldne og sprøde - hvis du vil være ekstra autentisk, så kører du lige en dobbelt op på olien.
  3. Tilsæt salt og peber undervejs.
  4. De skal have ca. 25 min for at være helt færdige.
Aioli
  1. Lav din mayonnaise. Der går cirka 1 dl. olie på 1 æggeblomme. Husk at ingredienserne skal have stuetemperatur.
  2. Pisk æggeblomme sammen med eddike, salt og peber.
  3. Tilsæt nu olie i en meget tynd stråle og pisk indtil det tykner, det tager lidt tid - men efter 3-4 min er den der.
  4. Når din mayonaise er lavet, tilsæt så knust/presset hvidløg. Smag gerne efter, så du opnår den ønskede styrke af hvidløg. Vupti - aioli is done.
Tomat sauce
  1. Løg og hvidløg hakkes relativt fint. De friske tomater ligeså. I en tykbundet gryde varmes olivenolien op. Når olien er varm kommes løg og hvidløg ved, og man steger til de er gennemsigtige. Så kommes de hakkede tomater og oreganoen ved og får lov til at stege med i 3-4 minutter.
  2. Derpå tilsættes de flåede tomater, som moses godt ud med grydeskeen.
  3. Hvidvinen hældes på, og sovsen simrer på ganske lavt blus i ca. 1½ time, måske lidt mere.
  4. Så smages der grundigt til med salt, peber, sukker og sherryvineddike.
Lam med tomat salsa
  1. Læg alle grøntsagerne i en skål med en si under og lad dem dræne. Herefter tilsætter du olien og smager til med salt, peber og citron.
  2. Lammet skal ikke have længe, da vi har med en filet at gøre. Du varmer en pande godt op med olie og smør eller brug din grill, som jeg valgte at gøre.
  3. Giv det 1 min på hver side og tag det af, så burde det afhængig af tykkelsen være medium-rare.
Du kan faktisk gøre det hele endnu nemmere, men så er vi næsten ude i, at opgaven bliver for nem med madlavningen, men hvis du er mega presset, så kunne du faktisk godt undlade pestoen under brøddet, det giver dog en ekstra dimension, men kunne undværes. [caption id="attachment_47355" align="alignright" width="1000"] Hvis du ikke har en bord grill fra Sage, så bruger du ovnen eller panden...[/caption] [caption id="attachment_47356" align="alignright" width="1000"] Pesto kan i teorien undværes...[/caption] Skinken som er brugt er jamón ibérico som også er kendt som "sortfodsskinke" og virkelig lækkert. Det behøver ikke koste en formue, og kan købes til ca. 75 kr. for 100 gram og her kommer du altså langt med 100 gram til 2 personer. [caption id="attachment_47354" align="alignright" width="1000"] Verdens bedste skinke...[/caption] [caption id="attachment_47349" align="alignright" width="1000"] Forretten til vinen...[/caption] Hovedretten er en god blanding af det sprøde fra kartoflerne, det fede fra aiolien, det syrelige fra salsaen og det krydrede fra tomatsaucen - til sidst kommer vores delikate lam så. Vinen som var vores udgangspunkt har lidt af det hele. [caption id="attachment_47353" align="alignright" width="1000"] Det er påske - så vi skal have lam...[/caption] [caption id="attachment_47357" align="alignright" width="1000"] Perfekt stegt lammefilet...[/caption]   Bodegas Fariña Astado Crianza har masser af frugt og kraft, der umiddelbart henleder tankerne på mere end de 13,5%, der står på flasken. Vaniljen kan anes fra de 12 måneder på amerikansk fad og lammets delikate og let sødmefulde kød passer så perfekt til vinen! [caption id="attachment_47352" align="alignright" width="1000"] Patatas Bravas![/caption] [caption id="attachment_47348" align="alignright" width="1000"] Og med tomatsauce....[/caption] [caption id="attachment_47351" align="alignright" width="1000"] 100% Tempranillo![/caption] [caption id="attachment_47347" align="alignright" width="1000"] Lam med grov salsa...[/caption] Til sidst skal der bobler til, og det bliver i den helt søde ende af skalaen. Nu er vi meget bevidste om at være politisk korrekt og huske det med ligestilling, så jeg vil absolut ikke sige, at dette er en vin for kvinderne, for det ville være at diskriminere - så det underlader jeg lige at nævne - men det er det altså! [caption id="attachment_47501" align="alignright" width="1000"] Sød-sød-sød![/caption]   [caption id="attachment_47502" align="alignright" width="1000"] Asti![/caption] Toso Festoso Asti - Sød, sød, sød! Klassisk Asti med sødmefulde aromaer af drue, blomster, lidt citrus og pære. Det er kort sagt slik med bobler i og dertil skal der være noget endnu sødere, så det kunne fx være denne dessert, som du finder i indlægget her.   Tilbage er der vist bare at sige skål i god vin!

Tip til at lave den perfekte risotto!

$
0
0

Risotto kan være svær at mestre og nogle går udenom denne geniale ret af frygt for at fejle! Men det skal du ikke gøre, for vi har nemlig hacket opskriften, snydt en lille smule og sikret, at du kan mestre denne lækre ret, som er noget af det bedste der kommer fra det italiensk køkken...

Hvis du nogensinde har besøgt en ærke italiensk restaurant hvor de har risotto på menuen og du meget kort tid efter at have lagt din bestilling sidder med din tallerken risotto er der noget galt - i hver fald hvis det har taget ret meget under ca. 25 min. Så lang tid tager det nemlig minimum at røre en risotto, og det er præcis hemmeligheden. [caption id="attachment_47660" align="alignright" width="1000"] Den perfekte sommerret...[/caption]

En ret der vinder respekt hos kvinderne

Jeg har selv lavet risotto masser af gange og nogle gange for at imponere lidt, for det er ret der vinder respekt og anerkendelse hos kvinderne og ja, sikkert også ved mændene, men nu er det primært kvinder jeg har lavet den til :-) Som fx lige her: https://gastromand.dk/hjemmelavet-risotto-med-kantareller-nemt-og-laekkert/ Det er nemlig sådan, at de fleste faktisk ikke helt kan gennemskue sværhedsgraden af denne ret, men de ved godt, at det er er noget som en kok skal kunne mestre, og det er nemlig denne usikkerhed du lige udnytter og så fremstår du nemlig som en fucking Masterchef!
Sådan laver du verdens nemmeste risotto
Forfatter: 
Køkken: Milanesisk
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 2
 
Ingredienser
  • 200 risotto ris - Aborio fx gerne økologiske!
  • 1 stort glas hvidvin
  • 1 stort skalotteløg
  • 1 fed hvidløg
  • 1 stengel bleg selleri
  • 200 gram revet parmasan
  • 100 gram smør eller marv hvis du har det - så bliver den endnu bedre!
  • 1 liter god hønsefond
  • Salt og peber
Chorizo
  • 300 gram frisk chorizo
Tilberedning
  1. Grundrisotto (Risotto Bianco)
  2. En risotto kræver sådan set bare tålmodighed - og så at du ikke forlader den!
  3. Hvis du skal lave den, hvor der skal imponeres lidt - fx nogle kvinder så sørger du lige for at have skåret løg, blegselleri og hvidløg inden og gjort hønsefonden klar, som du godt kan købe.
  4. Find en god mellemstor gryden og varm 50 gram smør op. Tilsæt nu løg og lad dem svitse af i 60 sekunder.
  5. Så tilsætter du ris og uden at have skyllet dem! Det er no-go og ofter der hvor folk fejler! Hvis du gør det kan de ikke suge smør!
  6. Svits dem af i 2 minutter, hvis de suger alt smørret tilsætter du hvidvin med det samme, ellers når der er gået så længe som muligt op til de 2 minutter.
  7. Skru ned på middelsvag blus og rør rundt i rolige bevægelser indtil vinen er fordamet.
  8. Så tilsætter du en lille smule fond under konstant omrøring indtil risene begynder at være al dente - de må endelig ikke koge ud!
  9. Nå de begynder at være al dente og det er ca. efter 16-18 minutter tilsætter du resten af smørret, osten og smager til med salt og peber.
  10. Du skal sørge for, at risottoen er nogenlunde fyldende og ikke for stiv.
  11. Gem lidt parmesan og riv det over til sidst.
Chorizo
  1. Skær pølsen ud i mindre stykker og steg den til den er gylden og sprød.
  2. Rør pølsen i risottoen og server den straks.
 

Et lille snydetrick

Nu er det jo sådan, at jeg er igang med at teste en Kenwood Cooking Chef, hvor jeg en sommeraften fik den gode ide, at prøve med risotto deri. Den har induktionsvarme og kan naturligvis røre, så hvad kan gå galt? Testen forløb faktisk bedre end forventet og egentlig kører det fuldstændig uden problemer. [caption id="attachment_47665" align="alignright" width="1000"] Brug "risotto" ris og ikke noget andet...[/caption] [caption id="attachment_47666" align="alignright" width="1000"] Lad den svitse og røre i ca. 5 min...[/caption] [caption id="attachment_47667" align="alignright" width="1000"] Smag til...[/caption] Du hakker grøntsager og svitser det i røremaskinen på 120 grader i enten marv eller smør i 3-4 min. Tilsætter så ris og lader det hele svitse yderligere 2-3 min. Herefter hvidvin og så yderligere 3-4 min og så alt din fond! Det hele - yes, ikke noget med at tilføje det løbende - herefter venter du pænt til den er færdig efter ca. 20 min - så lader du den trække i 5 min og tilsætter smør og parmesan - imens kan du lige drikke et glas vin - speaking of which!

Smæk og vin for skillingerne!

Tyskland er de sidste år gået ekstremt meget frem og er efterhånden ved at have bemærket sig som værende et land med stort potentiale når det kommer til produktion af vin. Priserne har endnu ikke nået et niveau, som fx Frankrig der ellers ligger ret tæt på. Derfor er det stadigvæk muligt, at finde nogle gode dråber til fornuftige penge. [caption id="attachment_47662" align="alignright" width="1000"] Et godt bud på en perfekt hvidvin her til er Spindler Lindenhof...[/caption] Et område, som du med fordel kan holde øje med når det kommer til de hvide druer er Pfalz i Tyskland. Spindler Lindenhof er lavet på 100 % riesling og er lidt af en vindervin som går godt til virkelig mange retter. Den har har en masser af grønne æbler, lime, pære og en god afsluttende syre i munden. [caption id="attachment_47658" align="alignright" width="1000"] Tysk Riesling til billige penge...[/caption] Den er let perlende på tungen og passer perfekt til solskin. Det var lidt af en satsning af sætte den til denne risotto, men det fungerede upåklageligt - faktisk var syren perfekt til at rense igennem fedmen i retten. Du finder vinen her og prisen er 98 kr. for 6. stk, hos Jysk Vin. Er du selv nået til at nyde tysk vin? 

Great Grease: Stegt flæsk slider

$
0
0

Vi kender det alle, right? En gang imellem popper der en idé op, som straks efterfølges af et ”hvorfor fa’en har jeg ikke tænkt på det tidligere”…og et ynkeligt forsøg på en jubelscene i form af en noget trist, og alt andet end smooth, moonwalk! Jeg blev ramt af lige præcis sådan et Eureka-moment for et par dage siden! Indrømmet…det blev ikke til nogen moonwalk, da sofaen havde et lidt for solidt tag i mig! Men da jeg helt åbenlyst var dybt inde i den kreative zone, blev der tænkt hurtigt og fejringen af min egen genialitet, manifesterede sig i stedet i en halvkvalt couch-version af ”ormen”. Ideen? STEGT FLÆSK SLIDERS!! (...den var nok luret, efter et kig på overskriften!). Danmarks nationalret uden kniv og gaffel! Pulled pork sandwich go home, siger jeg bare! Her er din nye go-to-servering når drengene skal fodres af, inden der skal råbes til noget sport i fjernsynet. Sprødstegt og dejligt greasy flæsk, lidt mere fedme fra en persillemayo, skarphed fra løg og peberrod, sødme og syre fra syltede løg, æble og sennep. Alt sammen pakket ind i en lille blød brioche, ristet af i svinefedtet fra flæsken (har aldrig tidligere brugt svinefedt til dette, men boy det spiller!). I al beskedenhed en genial lille burger kreation, som river dig rundt i hele smagsspektret. For ikke at løbe ind i en dumflad og et ”mycket snack och lite hockey” fra en svensker på vej til VM i Herning, må jeg hellere stoppe mit klap-dig-selv-på-skulderen-skriv og smide en opskrift efter jer. Som en allersidste ting, skal der lige lyde et shout-out til Umut fra Guldkroen, der med sine fastfood-fortolkninger af danske klassikere uden tvivl står for en del af inpirationen og er solidt placeret i rulleteksterne til denne opskrift, med rollen som Godfather of Grease.
Stegt Flæsk Sliders
Forfatter: 
 
Ingredienser
  • 1kg Stegt flæsk
  • 1 stort Løg - finthakket
  • 1 Æble – i tynde skiver
  • Sennep
  • Tabasco
Persillemayo
  • 3dl vindruekerneolie
  • 2 æggeblommer
  • Et bundt bredbladet persille
  • Et par stilke kørvel
  • 2 tsk æblecidereddike
  • Lidt salt
Syltede rødløg
  • 2 rødløg
  • 2 dl sukker
  • 2 dl vand
  • 2 dl eddike
  • 4 laurbærblade
  • Lidt peberkorn
  • En kvist timian
Brioche-sliders
  • 350gr mel
  • 3 æg (+1 til pensling)
  • 2 spsk lunken vand
  • 4 spsk lunken mælk
  • 1 tsk salt
  • 25 gr gær
  • 250gr smør
  • 35gr sukker
  • Lidt kardemomme
Tilberedning
Brioche-sliders
  1. Rør gæren ud i vand og mælk.
  2. Tilsæt æg, salt, sukker og kardemomme og rør det ud.
  3. Herefter tilsættes mel under omrøring, til du har en sammenhængende dej.
  4. Tilsæt smør lidt ad gangen til dejen er glat.
  5. Lad dejen hæve i ca. 2 timer og stil den så på køl i yderligere 2 timer.
  6. Tag dejen ud og del den i 6-8 portioner og form dejen til boller.
  7. Lad bollerne efterhæve i 2-3 timer, til de er hævet til dobbelt størrelse.
  8. Pensl bollerne med et pisket æg og bag i ovnen ved 175 grader i ca. 20 minutter.
Persillemayo
  1. Vi starter med at lave en persilleinfuseret olie: Vask persille og kørvel og tør det grundigt – vi vil ikke have vand med i mayoen. Smid det i en blender.
  2. Varm din olie op til 50-60 grader og hæld det i blenderen.
  3. Blend i 7-10 minutter. (Er du den lykkelige ejer af en Thermomix, blender og varmer du naturligvis bare samtidig i den)
  4. Sigt olien igennem et klæde eller kaffefilter og lad det køle af til stuetemperatur.
  5. Sørg for at eddike og æggeblommer også har stuetemperatur.
  6. Blend æggeblommer med salt og eddike i ca. 20 sek
  7. Skrab massen ned fra siderne og start blenderen igen, men du tilsætter persilleolien lidt efter lidt.
  8. Smag til med salt og eddike.
Syltede rødløg
  1. Skær løgene i tynde både og smid dem i et glas eller en skål
  2. Kog syltelagen op (sukker, vand, eddike og krydderier) til alt sukkeret er opløst i lagen
  3. Hæld den varme lage over løgene og lad dem trække i en times tid.
Stegt Flæsk
  1. Fordel flæsken på en ovnrist og salt den et par timer før den skal i ovnen
  2. Steg flæsken ved 200 grader i ca 25 min. Husk en bradepande under, til at opsamle fedtet, som du skal bruge senere.
  3. Vend flæsken et par gange undervejs for at sikre en jævn stegning.
Anretning
  1. Flæk dine boller og rist dem i svinefedt på en pande ved middelhøj varme, til de er blevet gyldne og sprøde
  2. Smør den ene halvdel med en god portion persillemayo, og den anden med sennep.
  3. Byg din slider: Æble, flæsk, hakket løg, peberrod, syltede løg og et skud Tabasco.
  4. Velbekomme og enjoy!!
  [caption id="attachment_47730" align="aligncenter" width="864"] Persillemayo in the making - Har du ikke allerede en Thermomix, så få den lige smidt på ønskeseddelen![/caption]   [caption id="attachment_47731" align="aligncenter" width="1024"] Boller ristes af i svinefedt.Helt fænomenalt og en approach der er kommet for at blive![/caption] [caption id="attachment_47733" align="aligncenter" width="1024"] Velbekomme![/caption]

Revolutionerer CookPerfect din måde at grille på?

$
0
0

Døjer du til tider med at få stegt dit kød til perfektion? Oplever du nogensinde, at dit stegetermometer spiller dig et puds og selv om det siger "Done" så er dit kød faktisk ikke som forventet? Vi kender det så udmærket, og har selv været der flere gange! Nu har en række gutter fra Aalborg skabt en revolutionerende gadget som nok skal sikre, at du ikke laver fejl når du steger dit kød...

Grillsæsonnen er skudt igang, og det betyder at du skal have startet den overdimensioneret gasgrill, kuglegrillen, smokeren eller måske dem alle på én gang! Næste gang du gør det, så foreslår vi, at du kaster et blik på en ny gadget fra CookPerfect. Vi elsker gadgets på Gastromand - navnlig når det er Plug N Play og endnu bedre tilslutning af apps deri og det er der i CookPerfect. [caption id="attachment_47790" align="alignright" width="1000"] Cook Perfect...[/caption] Hele udfordringen er, at det er kernetemperaturen som afgør hvordan dit kød i sidste ende bliver, altså er det i kernen hvor du skal sikre dit slutresultat. Desværre er det sådan, at de eksisterende termometre som findes på markedet i dag kun har ét målepunkt og rammer du bare 1 cm forkert kan det betyde en forskel på op til 10 grader - tænk lige hvad det vil gøre ved en oksefilet! Det kan gå hen og bliver ret kritisk. Men i stedet for jeg ævler som altid, så kunne vi i stedet lige se denne video, som er ret selvforklarende: [youtube https://www.youtube.com/watch?v=hgBgEKxJ0J4&w=560&h=315]  

Udseende og førstehåndsindtryk

Blank, kompakt og umiddelbart tungere end man skal tro. Den er meget enkelt i designet hvilket passer godt til den. Der er ingen knapper men blot en blå lampe, som indikerer om den er tændt og om der er tilsluttet en eller to sensorer - der medfølger en og en ekstra kan købes for omkring 249 kr. [caption id="attachment_47791" align="alignright" width="1000"] Sensor...[/caption] Det fungerer ret godt fra starten - app'en downloades og efter en hurtig opdatering er du køreklar. Sensoren tilsluttes og så er det faktisk bare at gå i krig. Du kan så indstille app'en så den giver besked via alarm når kødet er færdig - videre kan du også indstille den til at give besked hvis lufttemperaturen enten går under eller over en speficik temperatur. Til sidst indeholder den en aktivitetslog så du kan holde øje med alt du har grillet - very clever. [caption id="attachment_47786" align="alignright" width="1000"] Den har magnet på bagsiden, hvilket betyder den kan sættes stort set hvor som helst på grillen...[/caption]

Kvalitet og design

Mit bud er hærdet plastik og chrome - ledningen har en form for stål så den kan tåle varme. CookPerfect virker meget robust, men du skal nok ikke tabe den for mange gange, det holder den ikke til. Jeg synes godt om det enkelte i designet og så er det bare fedt, at den ikke har nogle knapper, det giver mig følelsen at, at der er tænkt på det hele og det understøtter "Plug N Play" tankegangen. [caption id="attachment_47785" align="alignright" width="1000"] Lille og kompakt...[/caption]

App'en

Dette punkt må vi hellere få med også, for oplevelsen kommer faktisk herfra. Godt interface, nemt at navigere i og aller vigtigst - utrolig nemt at tilslutte. Hvis du som mig er doven, så logger du bare ind via Facebook og så er du kørende. [caption id="attachment_47781" align="alignright" width="1000"] Der er mulighed for tilslutning af to sensorer som hurtigt registrerer temperaturen...[/caption] Den viser om der er tilsluttet sensor og antal grader. Kort efter en sensor er tilsluttet så begynder den at måle. Det er meget svært at finde noget at være utilfreds med omkring app'en. For mit vedkommende kommer jeg ikke til at bruge alarmerne på udetemperaturen, men det er en meget fin ekstra feature. Jeg er mere vild med aktivitetsloggen, som viser hvad du har grillet løbende, det er sgu meget fedt og er du rigtig nørdet så vil du falde pladask for det. [caption id="attachment_47782" align="alignright" width="1000"] Utrolig nem at betjene...[/caption]

Testen

Heldigt at det varme vejr kom tidligt, for det har betydet at CookPerfect har været brugt masser af gange - faktisk måtte jeg lige have fat i en ekstra sensor for at kunne sparke røv! Jeg må sige, at det fungerer fuldstændig efter hensigten og den leverer afgjort varen. [caption id="attachment_47792" align="alignright" width="1000"] Grillet culotte...[/caption] [caption id="attachment_47784" align="alignright" width="1000"] Steaks comming up...[/caption] Nu ved jeg godt, at du også kan ramme rigtigt med et almindeligt dødeligt termometer, men jeg kan ikke helt lade være med at tænke på, hvad mon årsagen til, at jeg nogle få gange har ramt forkert skyldes. [caption id="attachment_47787" align="alignright" width="1000"] Jeg gik efter "bloody" og det fik jeg....[/caption] [caption id="attachment_47788" align="alignright" width="1000"] Det må være godkendt...[/caption]

Dommen

CookPerfect har virkelig skabt en fed gadget med en fordel som gør, at den placerer sig forrest i feltet og endda med en god distance ned til anden pladsen. Det skyldes primært dens mulighed for at måle kødet mere præcist end nogen anden. Normalt når vi tester gadgets, så er det typisk en ny røremaskine og blender, som producenten har givet en ekstra feature eller en lignende, men sjældent ser vi, at der kommer en produkt til test, som har en fordel der distancerer sig så meget fra dens konkurrenter. Inden en hurtig google-søgning skulle jeg lige til at brokke over prisen, men det må jeg hellere holde igen med for den koster faktisk det samme som Webers iGrill. Den koster 799 kr. og så kan du natutrligvis vælge om du vil have en ekstra sensor med til 249 kr. Du finder den bl.a. her på Homeshop.dk. CookPerfect har afgjort fortjent sin høje karakter for innovation, konkurrencedygtighed og for at levere en blæret gadget til os der elsker at grille..! [rating stars="6" product="CookPerfect Stegetermometer"] Technical Specifications 1 sensor medfølger CookPerfect App Magnet på bagsiden 5 målepunkter Måler fra -40 grader til 300 grader  150 timers batteri 120 meters rækkevidde

Gastromand elsker krydderurter: Lynhurtig ramsløgsdip

$
0
0

Hvis du ikke gider gå i skoven og finde ramsløg, så kan man være heldig at finde det i enkelte supermarkeder og grønthandlere. Jeg er nu endnu heldigere og har ramsløg ude i min have i disse dage, så derfor skal jeg ikke gå vanvittig langt for at få fingre i de velsmagende blade.  Det er netop nu at ramsløg er i sæson, så det er med at tage for sig af dem, så længe du kan. Denne dip er sådan en god all-round sag, som går godt til det meste, herunder brødfritter, kylling, krydret mad og grillmad - bare for at nævne noget. [caption id="attachment_47795" align="alignnone" width="665"] Helt frisk, lige fra haven[/caption] Læs også: Madbloggernes 10 bedste ramsløgsopskrifter Hvis du er helt vild med smagen af hvidløg, så kan du evt. pifte den ekstra op med et presset fed hvidløg. [caption id="attachment_47794" align="alignnone" width="665"] Rugbrødsfritter gøres klar[/caption] [caption id="attachment_47796" align="alignnone" width="665"] Ramsløgsdip - lynhurtigt og nemt[/caption]
Gastromand elsker krydderurter: Lynhurtig ramsløgsdip
Forfatter: 
Kategori: Dip/sovs
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
 
Ingredienser
  • 250 gr creme fraiche
  • 1-2 spsk god olivenolie
  • En håndfuld ramsløg
  • citronsaft
Tilberedning
  1. Hak ramsløg grundigt
  2. Bland det hele godt sammen
  3. Smag til med citronsaft
  4. Stil på køl indtil det skal bruges
  Læs også: Helstegt kylling med ramsløgpesto og puylinser [caption id="attachment_47797" align="alignnone" width="665"] Værsgo - dip der går godt til næsten alt.[/caption] Har du også et godt tip til en dip?  

Guide: Sådan laver du den perfekte lammekrone

$
0
0

Har du også nogle gange lidt svært ved at overskue hvordan pokker du for lavet en lækker udskæring som lammekrone? Frygter du også for at komme til at stege den forkert, for meget eller for lidt? Bare rolig - Vi har lavet dette indlæg for, at du sikkert kommer igennem denne lille udfordring og kan servere lækker lam til Pinsen!

Lammekrone er noget af det bedste der findes. Det er nok også derfor det hedder "Lammekrone"! :-) Det er intet mindre end en gudespise - desværre kan prisen også være derefter men alligevel burde du investere lidt ekstra for oplevelsen er helt fantastisk. [caption id="attachment_47488" align="alignright" width="1000"] Lammekrone...[/caption]
Lam til Pinse
Forfatter: 
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 2
 
Ingredienser
Langtidsbagte løg
  • 1 kg rød
  • Balsamico
  • Olie
  • Salt og peber
Lammekrone
  • 1 lammekrone på ben (of course) på ca. 1 kg - min vejede lidt mere.
  • 1 fed hvidløg
  • 1 kvist rosmarin
  • Skallen af ½ citron + lidt af saften
  • Salt og friskkværnet peber
  • Olie og smør til stegning
Ærtepure
  • 300 gram ekstra fine øko frosne ærter
  • 1 spsk smør
  • 2 spsk hønsefond
  • 1 fed hvidløg
  • 1 lille håndfuld mynte
  • Saften af ½ citron
  • Salt og peber
Tilberedning
Langtidsbagte løg
  1. Sæt ovnen på 160 grader
  2. Skær et kryds i alle løgene og giv dem lidt balsamico og olie samt salt og peber.
  3. Sæt dem i ovnen i 2 timer.
  4. Skræl løgene og pres indmaden ud - der bliver overraskende lidt så der skal bruges 1 kg.
Lammekrone
  1. Rids lammet i kryds.
  2. Knus hvidløg og hak citronskal samt rosmarin grundigt.
  3. Bland det med lidt citronsaft og lad det trække i 30 min på køl.
  4. Imens kan du lige lave lidt tilbehør så det springer du til.
  5. Når du er klar til lammet kan du starte med at brune det af på panden i olie og smør på alle sider - du kan også gøre det i ovnen, resultatet bliver næsten det samme.
  6. Når du er klar lægger du lammet i en forvarmet ovn, ved 250 grader i 20 min. Tag kødet ud, og dæk det til med stanniol, og lad det hvile i 20 minutter. Så burde du have en perfekt lammekrone. Hvis du har et stegetermometer så skal den være 55-56 grader - endelig ikke mere og husk på, at den let stiger et par grader efter du tager den ud.
Ærtepuré
  1. Hæld kogende vand over ærterne og lad dem stå i 3 min. Skift vandet ud bagefter og lad dem stå yderligere 3 min - hvis du har en Quooker er det virkelig nemt.
  2. Tilsæt resten af ingredienserne og blend det hele - smag til med salt og peber.
Du kan lave masser af andet lækkert tilbehør en ærtepuré men hvidløg og mynte er lidt lammet gode ven. Flere laver hvidløgspuré hvor du blender en omgang hvidløg som først er kogt i mælk og så efterfølgende tilsæt nogle rodfrugter efter årstiden - det kunne også være et godt bud. [caption id="attachment_47491" align="alignright" width="1000"] Ærtepuré med mynte...[/caption] [caption id="attachment_47492" align="alignright" width="1000"] 30 sekunder senere...[/caption] Det vigtigste at huske er, at ærterne nemt kan miste noget farve hvis de står for længe, så lav det til sidst og server det straks. [caption id="attachment_47494" align="alignright" width="1000"] Ærtepuré server straks![/caption] [caption id="attachment_47490" align="alignright" width="1000"] Jeps - du skal bruge mange løg...[/caption] Det sødmefulde fra løget er intet mindre end en geni-streg til denne ret. Lam er nemlig en kende sødmefuldt i smagen, så det passer vildt godt sammen. Du skal ikke tænke så meget over, at det er 1 kilo for der går meget til spilde og det er næsten umuligt at få skallen af uden at miste noget.

Den perfekte vin til lam

Det kan være lidt svært at sætte en god vin til lam, da smagen i sig selv er meget delikat, men kombineret med hvidløg, citron og rosmarin samt tilbehør kommer der faktisk en del fylde på retten som helhed. Derfor skal du have en fyldig og kraftig vin. [caption id="attachment_47652" align="alignright" width="1000"] Meandro Do Vale Meao 2013...[/caption] Vi forslår Meandro Do Vale Meao som Jyskvin har til få penge, faktisk kun 99 kr. hvis du tager 6 stk. Den kommer fra Portugal og er til prisende vildt overraskende. Jeg tillader mig, at sammenligne den lidt med vin fra Spanien, dog med den krølle, at du får langt mere for dine penge her. [caption id="attachment_47653" align="alignright" width="1000"] Vin fra Portugal.... Approved![/caption] Den har en virkelig lækker "kølig" duft af solbar og lidt "flæsk" i næsen - altså ikke på den måde, men lidt røg. Du kan tydeligt fornemme noget sødmefuldt fra fadene og så har den en god afslutning med tørhed og syre som er rigtig godt til denne ret. [caption id="attachment_47651" align="alignright" width="1000"] Godt match til lam...[/caption] [caption id="attachment_47486" align="alignright" width="1000"] Langtidsbagte løg...[/caption] Dette lam er fra Wales og ja vi har også dansk lam, men jeg købte udenfor "sæson" i Danmark hvor der faktisk er sæson i Wales. Jeg besøgte Wales og netop den gård hvor ovenstående lam kommer fra derfor føler jeg også et nært forhold til det. Du kan læse indlægget om min tur til Wales her, det forklarer en del :-) [caption id="attachment_47487" align="alignright" width="1000"] Køb noget godt lam også selv om det kan være en kende dyrt...[/caption]   [caption id="attachment_47489" align="alignright" width="1000"] Jeg var måske lidt ivrig med stegningen først...[/caption] [caption id="attachment_47496" align="alignright" width="1000"] Den perfekt pinseret...[/caption] Tilbage er der vist bare at ønske en god pinse og håbe på indlægget her har givet lidt inspiration til at lave lam. Inden vi slutter helt ville jeg dog gerne høre hvad din favorit spise til en god pinsemiddag er? 

Dobbelt op på Rom: London Dock og Santos Dumont XO –“AH Riises fætter”

$
0
0

Normalt er det jo mest whisky og gin som dominerer vores indlæg om spiritus, men flere af jer har skrevet og spurgt indtil om vi har glemt den lækre og sødmefulde rom? Det har vi bestemt ikke, men det er noget tid siden, det må vi erkende - derfor laver vi lige en dobbelt up i dette indlæg hvor vi kigger på rom fra Trinidad og Brasilien!

For mig er rom-verdenen lidt som "The Wild West" - jeg har svært ved at finde rundt i reglerne, men bliver dog en kende mere vis hver gang jeg drikker lidt og erfarer mere. Begge disse rom vil jeg lægge i den søde kategori - det er ikke en "tør-rom" du har med at gøre, så er du typen som holder af et sødt og varmt kys, så slår du ligge lyttelapperne ud. Flasker kommer fra Barlife - en side som tilsyneladende er enorm indenfor spiritus og udstyr til baren - lidt underligt vi aldrig er faldet over den? [caption id="attachment_47482" align="alignright" width="1000"] Nok til en hyggelig weekend...[/caption]

Santos Dumont XO - "AH Riises fætter"

Sådan kaldes denne rom også hvilket skyldes, at den smagsmæssigt ligger ret tæt på. Den er noter af rosiner, kokos, vanilje og orangelikør du finder den brasilianske rom. Den er lagret på tre forskellige fade, hvilket også til tider ses i whisky-verdenen - her er der brugt Bourbonfade, P. X. Sherryfade og Portvinsfade. [caption id="attachment_47481" align="alignright" width="1000"] Santos Dumont XO - "AH Riises fætter"...[/caption] Det giver en utrolig blød og næsten fløjsagtig rom at få i munden. Prisen svinger en del på nettet, men med lidt held kan du finde den under 400 kr. og nogle gange til 349 kr. og så er det faktisk et virkelig godt bud. Du kan læse mere om den her. [caption id="attachment_47478" align="alignright" width="1000"] Svært at vælge en favorit...[/caption]

London Dock XO

Denne rom er gået i en lidt anden retning end vores brasilianske kollega, her snakker vi nemlig først bourbon-fade, hvilket er meget traditionelt og i øvrigt der hvor vanilje-duften kommer fra, men efterfølgende har den hygget sig på fade fra Sauterne hvor du får noget af det bedste dessertvin i verden - fx Château d'Yquem som let koster flere tusind kroner for 37,5 cl. [caption id="attachment_47479" align="alignright" width="1000"] London Dock XO...[/caption] London Dock er blanding af "Foursquare" og "West Indies Distilleries", som er meget anerkendt i rommens verden. Noterne i denne rom er søde frugter som fersken, abrikos og banan. Der er også noter af vanilje, karamel og honning som sammen med frugterne giver en fantastisk duft. [caption id="attachment_47483" align="alignright" width="1000"] Smageglas til rommen...[/caption] Det er længe siden jeg har nydt en rom og egentlig havde jeg lidt glemt det "søde kys" som en rom kan give - et herligt gensyn. Jeg vil klart anbefale at du benytter nogle glas ala disse, da det fremhæver duften væsentlig. Hvis du er mere til den rå tilgang, så tag et hug direkte af flasken! London Dock koster 299 kr. og Santon Dumont koster lidt mere - 324 kr. begge på Barlife. Skål og god dag derude!

Festival og Food: Det skal du opleve i London!

$
0
0

Har du som mig også tidligere besøgt London, og kender du udemærket alle de sædvanlige attraktioner som London Eye, Buckingham Palace og Tower of London? I så fald er det måske på tide at gribe London an fra en ny vinkel.

[caption id="attachment_37167" align="alignright" width="700"] Coca Cola Eye Of London...[/caption] Hvad med at dedikere din næste Londontur til mad eller festivals? Måske endda begge dele på én gang? London tilbyder en række delikate spisesteder og sjove festivals, der med garanti vil få dig til at se den britiske hovedstad i nyt lys? Gå på opdagelse blandt Londons spisesteder Rundt om i Londons gader finder du et væld af gode restauranter og spisesteder, der passer til alle budgetter. I den eksklusive ende byder byen på en Michelin-restaurant som Outlaw’s at the Capital, hvor du kan mæske dig i fisk og skaldyr i verdensklasse. Det er den dygtige kok Andrew Sawyer, der står bag de imponerende signaturretter. Du finder restauranten i Knightsbridge, hvor den udgør en del af det 5-stjernede Capital Hotel. [caption id="attachment_43613" align="alignright" width="1000"] South Palace Hotel...[/caption] Et andet godt bud kunne være at besøge "The Angler" som også findes på et 5-stjernet hotel - South Palace. Her får du seafood for alle pengene og restauranten er også hædret med en Michelin-stjerne. Priserne er anstændige og der er faktisk god value for money selv om det naturligvis ikke er et "billigt" måltid. [caption id="attachment_43657" align="alignright" width="1000"] Blæksprutte - også perfekt![/caption]   Er du til godt kød og værdi for pengene? Så er der kun et sted at gå hen: Flat Iron i Soho. Det hippe spisested, der serverer kød fra egen farm i North Yorkshire, er en af de lokale favoritsteder. Her skal du ikke booke bord, medmindre du besøger stedet som en del af en større gruppe. Kom i stedet uanmeldt og bered dig på at få serveret store portioner af mørt kød og tilbehør som sprøde fritter og grøn salat – og det bedste af det hele: Der er ingen, der falder på halen, når regningen finder vej til bordet. Efter middagen kan du tage plads i den hippe bar i kælderen og skylle aftenens succes ned med et par lækre cocktails, inden turen går videre ud i Londons natteliv. [caption id="attachment_48044" align="alignright" width="1000"] Flat Iron Soho...[/caption] Ingen tur til London er fuldendt uden et besøg hos et indisk spisested. Indisk mad er blevet en selvfølge for englænderne, der langt hen ad vejen har taget maden til sig på samme vis, som amerikanerne har gjort det med mexicansk mad. Vi har opstøvet et par af Londons bedste indiske restauranter og anbefaler dig at besøge enten Gymkhana eller Dishoom Shoreditch. [caption id="attachment_48046" align="alignright" width="1000"] Private dining room at Gymkhana....[/caption] Gymkhana er indisk/burmansk mad i den mere eksklusive ende. Her er der leget med de traditionelle retter for at give dig en uforglemmelig kulinarisk oplevelse. Også hos Dishoom Shoreditch i Boundary Street kan du glæde dig til at forkæle dine sanser, når du tager plads ved bordet og får serveret enten morgenmad, frokost eller aftensmad. Festival Time is here! Selv om vi på den danske scene er godt med når det kommer til festivals så rykker London virkelig på denne front. London byder  på en række festivals i løbet af året. I sommerhalvåret huser den britiske hovedstad musikfestivals såsom Lovebox Festival og Wireless Festival, mens du i vinterhalvåret kan holde et vågent øje med festivaller som blandt andet PokerStars Festival London, der fandt sted i slutningen af januar i år på Hippodrome Casino. [caption id="attachment_22812" align="alignleft" width="600"] Metallica - dejlig taffel-musik[/caption]                     Ud over de mange turneringer, tilbød festivalen en lang række gode barer, restauranter, live musik og cabaret. Det er endda muligt, at deltage i festivalen gratis hvis du er heldig! Men så skal du have gang i Webmasterens gamle hobby Poker! Vender vi for en stund tilbage til de to musikfestivals, så falder Lovebox Festival i år fra den 13. til den 14. juli. I Gunnersbury Park, hvor festivalen finder sted, kan du tage plads på tilskuerrækkerne, når store kunstnere som Bonobo, N.E.R.D. og Wu-Tang Clan indtager scenen og sætter gang i dansefødderne. Der er mulighed for at købe en billet til begge festivalsdage eller blot en dagsbillet, der gælder til enten lørdag eller søndag. Wireless Festival finder i år sted ugen før Lovebox Festival. Her kan du i Finsbury Park fra den 6. til den 8. juli lytte til musikverdenens nye store navne som blandt andet J. Cole, Stormzy og DJ Kaled, der uden tvivl vil skabe en fest uden lige. Festivalen er populær, så det handler om at være hurtigt ude, hvis du vil nå at sikre dig en billet. Ellers er der selvfølgelig mulighed for at besøge festivalen til næste år, hvor den igen finder sted. Håber ovenstående har givet lidt inspiration til at rykke til London for at spise og høre cool musik!  

Thomas Alcayagas tips til den perfekt grillede bøf

$
0
0

Vi slår både varmerekorder og har nu snart haft sommer i Danmark i over en måned! Det betyder grill - grill - grill to the max! Vi har allieret os med vores gode ven og medblogger og han har uundværdlige tips til at sikre den perfekte grillede bøf! Take it away Thomas!

Om Thomas Alcayaga: Thomas Alcayaga er madblogger, tidligere Masterchef-deltager og ambassadør for grillproducenten Char-Broil. Kig forbi Thomas’ blog for at se hans lækre opskrifter til grillen. Vælg den rigtige bøf Den perfekte bøf starter med en god udskæring. Sørg for at vælge en bøf, der er skåret "lige" over – det vil sige en bøf, der er lige tyk over det hele. Ellers bliver det svært at grille den jævnt, og den bliver tør i den ene side. Køber du modnet kød, fx dry-aged eller krogmodnet oksekød, får du ekstra meget smag, men kødet er mere tørt, da væsken fordamper under modningen. Derfor er det vigtigt ikke at grille modnet kød for længe, da det hurtigt kan blive en tør fornemmelse. https://www.instagram.com/p/BikAMFGFfZp/?taken-by=gastromanddk Et godt råd er at vælge en stor bøf, den vil altid være meget nemmere at grille. Fejlmargenen er meget mindre, hvis bøffen er for tynd. Så hellere dele én stor bøf i to, end at sidde med to tynde og tørre bøffer. Forberedelse er alt! Sørg for at tage din bøf ud af køleskabet i god tid. Jo højere kernetemperaturen er på bøffen, når du starter med at grille på den, jo mindre varme behøver den få på grillen. Jeg foretrækker at give bøfferne et godt lag salt på begge sider en halv time, før den skal på grillen (ca. én spsk. flagesalt på hver side). Det smager ikke igennem, men trækker væske ud fra ydersiden. Fjern saltet og dup bøffen helt tør, før den lægges på grillen. Så får den flottere grillstriber. https://www.instagram.com/p/Bir3OY6AlIu/?taken-by=gastromanddk Personligt bruger jeg sjældent marinade eller barbecuesauce, når jeg griller bøffer. Simpelthen fordi jeg foretrækker, at bøffen smager af kød. Giv dem hellere en smule rub, hvis du gerne vil tilsætte lidt ekstra smag til kødet. Det kan være helt enkelt: Paprika, koriander, salt og peberkorn som knuses i en morter og rubbes på. Styr på teknik og udstyr Noget af det vigtigste, når du griller bøffer, er at starte med en brandvarm grill. Læg aldrig bøffen på en kold grill, men lad grillen varme ordentligt igennem, inden du lægger kødet på. En god tommelfingerregel er, jo tyndere bøfferne er, jo højere varme skal de have. Bøffer på 1 cm i tykkelsen skal blot have 1-2 minutter på hver side på en glohed grill, hvor bøffer på 4-5 cm skal have 8-10 minutter på lavere varme, da varmen skal nå at arbejde sig ind i bøffen. Her kan du med fordel bruge grillens indirekte varme til at stege bøffen færdig. [caption id="attachment_47870" align="alignright" width="1000"] Steaks Comming Up![/caption] Bruger du termometer, skal du huske, at temperaturen stadig stiger, mens kødet trækker. Jo højere temperatur, jo mere vil den stige. Tænk på varmen som energi, der tilføres til en bøf. Det forsvinder ikke, bare fordi du har taget den af grillen. Hvis du har grillet en bøf ved 250 grader, og den er 55 grader i kernen, når du har taget den af grillen, vil den måske stige til 65 grader, mens den trækker. Er den grillet ved 120 grader indirekte varme, vil den måske kun stige til 58-59 grader fra 55 grader. Bemærk, at det dog varierer afhængig af størrelse på kødet, tykkelse, varme og måden, hvorpå du har grillet. Derfor: Vent aldrig med at tage bøffen af til den har nået den ønskede sluttemperatur. Når kødet tages af grillen, skal det trække minimum 10 minutter. Og nej, det bliver ikke koldt! Lad være med at dække kødet til med stanniol, stanniol hører sig kun til de bagte kartofler Nu er du klar til at gå ombord i den perfekte bøf – velbekomme!    

Hala Madrid: GT’en der en konge(klub) værdig

$
0
0

Lørdag d. 26. maj ved 23-tiden skrev de hvide superstjerner fra Real Madrid sig ind i fodboldhistorien ved at vinde Champions League og pokalen med de store ører for 3. år i træk.

Den slags bedrifter kræver naturligvis en helt særlig hyldest! I Gastromand-termer betyder det:
  • Madrilensk luksusgin i form af Alkkemist
  • Verdens bedste Fever Tree Mediterranean udgave
  • Cava
  • Spiselige blomster fra haven
Hala Madrid: GT'en der en konge(klub) værdig
Forfatter: 
Kategori: Gin & Tonic
Køkken: Cocktail
 
Ingredienser
  • 1 del Alkkemist gin
  • 2 dele Fever Tree Mediterranean
  • 1 del Cava
  • Spise blomster fra haven
  • Rigeligt isterninger
Tilberedning
  1. Fyld et Copa - alternativt et stort vinglas - med isterninger
  2. Hæld først gin i glasset
  3. Hefter tonic
  4. Top til isdst med cava
   

Dahl med hjemmelavet karry, paneer og chili

$
0
0

Nu rabler det da helt for dem på Gastromand? Ikke siden vi valgte at få vores bedre halvdele til at lave et indlæg er vi gået så meget "off the rails" - men inden I udråber os til at være "onboard the crazytrain" så kan I være helt rolige - der er mening med galskaben her... For ikke så længe blev vi kontaktet af Karolines Køkken, som havde en udfordring til os. Først var vi tætte på at give op, men heldigvis kunne Webmasteren lige samle tropperne og minde os andre om, at vi aldrig har sagt nej til en udfordring - og indtil videre heller ikke tabt en kamp. Om det så handler om at spise verdens stærkeste chili eller spise levende bænkebiddere, eller lave en række retter uden kød og fisk kommer sig ikke så nøje! En udfordring ér en udfordring and we wont back down! De har lavet en række nye oste, som vi hos Gastromand, Nadia fra FoodFanatic.dk og Emma fra Emmamartiny.dk kommer til at kokkerere med over de næste uger. Det her er altså ikke det sidste kødfri indlæg du ser hos Gastromand. Stay tuned. Du kan også finde inspiration til kødfrie opskrifter hos Karolines Køkken. Ostene er blandt andet halloumi der er cypriotisk inspireret, og som du måske har nydt på en ferie engang? Videre har de deres queso fresco som vist egentlig betyder "frisk ost" på spansk, denne tager afsæt i det mexicanske og er inspireret derfra. [caption id="attachment_47425" align="alignright" width="1000"] Paneer...[/caption] Til sidst har de deres paneer som er indisk inspireret. Jeg har selv fået den flere gange da jeg var i Indien for nogle år siden. Paneer er generelt god i gryderetter, men du kan også både stege den eller rive den til en fars. I dette indlæg kigger vi på en meget klassisk ret "Daal" som faktisk indeholder netop denne ost - det var jeg sgu ikke klar over. Daal er en nem ret som passer sig selv, derfor er den ret god til de hverdagsaftener hvor du ikke har tid til at bruge timer i køkkenet, men stadig vil have knald på smagen. [caption id="attachment_47432" align="alignright" width="1000"] Paneer ost...[/caption] Du har sikkert hørt og Daal men måske aldrig helt forstået hvad det var? Hånden på hjertet, så var det præcis sådan jeg havde det, men med lidt hurtig søgning blev jeg klogere. Det er en indisk linsegrød, som kan laves på mange forskellige måder - og inden du nu tænker "er det ikke lidt frelst" så vil jeg godt garantere dig, at det er noget af det mest smagsrige du kan forestille dig. [caption id="attachment_47431" align="alignright" width="1000"] Alt hvad du behøver...[/caption] Til denne ret har jeg valgt at lave min egen karry som faktisk er temmelig enkelt - hvis du altså har et krydderiskab som ligger udover det sædvanlige, ellers er der god grund til at investere nu. Karry består typisk af 15-20 forskellige krydderier hvor du så kan justere og lave det præcis som du ønsker det.
Daal
Forfatter: 
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 2
 
Ingredienser
Dahl
  • 1 spsk smør
  • 2 løg
  • 3 fed hvidløg
  • 4 cm. ingefær
  • 100 gram paneer
  • 2 tsk. hjemmelavet karry
  • 150 g røde linser
  • 4 dl grøntsags bouillon
  • 2 dåser hakkede tomater
  • 1 stort bundt koriander
  • Salt og peber
Karry
  • 2 stk chilier, små og befriede for kerner
  • 2 spsk. korianderfrø
  • 1 spsk. spidskommen
  • 1 tsk. sorte peberkorn
  • 1 tsk. nellike
  • 1 tsk. bukkehornsfrø
  • 1 tsk. sennepsfrø
  • 1 tsk. havsalt, groft
  • 1 tsk. muskatnød, revet
  • 2 tsk. stødt gurkemehe
  • 2 tsk. stødt ingefær
  • 2 cm kanelstang
Tilberedning
Karry
  1. Varm en helt tør pande til middelsvag varme og læg alle krydderier på panden og rist dem langsomt i 3 min til krydderierne begynder at "poppe" så er de nemlig færdige.
  2. Tag dem af og lad dem køle lidt af.
  3. Så skal de knuses i en morter eller en krydderi-blender hvis du har sådan en.
  4. Herefter har du dit færdige produkt.
  5. Du kan altid varme det op inden brug for at vække det til livs igen.
Dahl
  1. Smelt smørret en stor gryde. Hak løg, hvidløg og ingefærd og tilsæt det. Svits i 2-2 min.
  2. Tilsæt så karry og lad det stege yderligere 2-3 min.
  3. Skyl dine linser i en sigt. Tilsæt linser, osten, grøntsags bouillon og hakkede tomater i gryden. Lad det simre i ca. 30 minutter under låg. Smag til med salt og peber.
  [caption id="attachment_47426" align="alignright" width="1000"] Lidt af de krydderier vi skal have i vores karry...[/caption] [caption id="attachment_47429" align="alignright" width="1000"] Brænd krydderier let af, kun et par minutter...[/caption] [caption id="attachment_47430" align="alignright" width="1000"] Klar til vores ret...[/caption] Jeg har aldrig lavet karry før og var faktisk overrasket over hvor meget mere duft og smag du får med når du selv laver det - det blev ret vildt og hele køkkenet duftede af det orientalske køkken! Selv min tøser, som ellers godt kan være lidt kræsne og nogle gange lettere uinteresseret i Fars madlavning kom rendende ud for at ville være med. [caption id="attachment_47433" align="alignright" width="1000"] Vores karry blev virkelig lækker...[/caption] [caption id="attachment_47428" align="alignright" width="1000"] Og så kan du jo nyde en indisk øl imens...[/caption] Hvis det skal være autentisk, så køber du nogle indiske øl, Meny har dem som de eneste jeg kender medmindre du går i en specialbutik. Det smager glimrende og størrelsen på dem er helt korrekt! [caption id="attachment_47437" align="alignright" width="1000"] Papadums - utrolig nemme at lave...[/caption] Papadums er også noget nyt for mig - jeg må tilstå, at jeg snød og købte en pakke som man blot pensler grundigt og så ensartet som muligt med olie og smider i mikrobølgeovnen i 30 sekunder og vupti så har du en indisk inspireret chips eller brød som det vist egentlig er. [caption id="attachment_47436" align="alignright" width="1000"] Mango-lassi...[/caption] En lassi hører sig til og det hjælper på det stærke. Nu vælge jeg at pynte med frisk chili i forskellige styrker fordi jeg bare elsker spicy mad og så er den altså god til at dulme lidt med. [caption id="attachment_47435" align="alignright" width="1000"] Indisk aften på Gastromand...[/caption] Håber retten har givet inspiration og endnu engang en ret på Gastromand uden kød - og vi lever sgu endnu! Du kan få endnu mere inspiration på Karolines Køkkens hjemmeside.
Viewing all 704 articles
Browse latest View live