Sidste år slog vi et stort (surdejs)brød af en påskefrokost op. Man var jo lidt fortvivlede i forhold til corona, men man gik også med den følelse af, at til sommer var det sikkert væk. Og nu er vi her så et (1) år efter. Corona-trætte. Endnu mere modløse. Men vi skal altså stadig have en påskefrokost til trods for at mor Mette helst ikke vil have vi skal være mere end 5 samlet.
Så derfor får I det her. Det er ikke stort anlagt og med partners og hvad ved jeg ikke. Det er bare fra alle os til alle jer. Lidt lys og kulhydrater i en kold tid. Vil vil gerne lave en påskefrokost, som er ret nem at gå til, ikke vil kræve en masse forberedelse og indkøb. Tanken var, at det skulle skulle være lidt et eksempel på hvormeget du egentlig kan du ud af meget lidt. Så mange af råvarerne er gengangere i retterne. Og det der er lidt mere specielt som nogle af urterne eller de grønne syltede tomater, så er der her værdige letkøbte alternativer til. Jeg har stået i mit ansigts fodsved og lavet videoer til retterne, så man kan se at der ikke er mange ben i det.
Det endte ud som smørrebrød, men jeg ved ikke om det i bund og grund hænger sammen med, at jeg har ret kraftige smørrebrøds-frokost-abstinenser. Jeg synes i hvert fald at det passer godt ind her.
Og før vi reelt set kommer til maden, så skal vi også snakke drikkevarer. Øl, snaps og hvidvin. Det virker til lidt af det hele her. Hvis jeg lige må slå et slag for Gastromands egen hoppefar, og det må jeg godt. Så vil jeg lige nævne at Hopdaddy Cool jo lige har lavet et samarbejdsbryg sammen med Hoppe.Beer i Solrød. Det er tre dejlige øller, som i særdeleshed gør sig rigtigt godt til rugbrødsmadder. De er sådan nogle ret kedelige øl, som smager af øl og hvor du ikke behøver at låne smagsnoter fra BonBonlands sprogunivers for at beskrive dem. Øl der smager af øl, det kan vi godt lide. Men det er robuste stykker smørrebrød, så du kan lidt give den gas med lige det du allerbedst kan lide.
Hvis du ikke føler for smørrebrød, men hellere vil have et lidt mere klassisk udtræk med små retter, så har vi jo også opskrifterne til sidste års frokost liggende lige her.

Lad os komme til maden, det er jo trods alt den, som vi bilder os selv ind, at vi ved noget om.
Den med karrysild

Det er jo næsten obligatorisk, at der skal en sild på bordet, når vi runder påske. Jeg overvejede først at lave en hvid sild med karrysalat, men blev i sidste ende enig med mig selv om at det skulle være en karrysild. Jeg føler mig inspireret af Adam Aamann, som bare er en af mine allerstørste favoritter, når det kommer til det kolde bord. I mit hoved skulle marinaden/dressingen være forholdsvis karryskarp og intens. Så jeg synes, at hvis der kom formeget mayonnaise og creme fraiche ved, ville den tage lidt af skarpheden. Jeg kom lidt æble, bladselleri ved, samt selvfølgelig et halvt halvsmilende æg. Jeg pyntede af med bronzefennikel og rød mizuna. Sidstnævnte er jo en sennep i familie med ruccolaen, så den smager lidt derhen af. Men altså går alt helt galt, så kører du bare en gang dild på toppen i stedet for.
Du kan med fordel lave karrysilden et par dage i forvejen. Det samme faktisk også med de fritterede kapers. Skulle de blive lidt bløde i mellemtiden, så giver du dem et hurtigt skud varme i ovnen. Så genvinder de hurtigt sprødheden.
Hvad skal du drikke til? Af konfirmanden, Hopdaddys øl vil vi anbefale, at du tager et kig dybt i flasken på en cochese, som er en tørhumlet rug saison. Find den lige her. Drik en klassisk dildsnaps til.

Karrysildemad.
- 1,5 stk æble
- 3 stængler bladselleri
- 1 stk løg
- 25 g smør
- 1 spsk karry
- 1 dl æbleeddike
- 3 dl æblemost
- 2 stk laurbærblade
- 2 tsk sennepskorn
- 1 tsk fennikelfrø
- 2 stk stjerneanis
- 4 stk fede, store marinerede sild
- 4 spsk kapers
- olie til dybstegning
- 2 stk æg
- Urter: Her bronzefennikel og rød mizuna ((men det kunne også bare være dild og karse))
-
Skær et æble, 2 stængler bladselleri og 1 løg i grove tern. Svits det i smørret. Det skal have et par minutter.
-
Kom karry og krydderier på. De skal blot have til de begynder at dufte. Så kommes eddiken på. Kog den næsten helt væk. Det er ret vigtigt ellers blive sildene alt for sure. Kom æblemost på og lad det simre under låg et kvarter. Tag laurbær op. Blend og lad det køle.
-
Læg sildene i marinaden / saucen. Og lad dem trække her et døgn (helst, gerne længere).
-
Kog æggene 7 minutter, pil og skær i kvarte.
-
Fritter kapers i 160 grader varm olie. Pas på, de sprutter ret meget. Det skal have et par minutter.
-
Skær det resterende halve æble og den sidste stængel bladselleri i tynde skiver på mandolin. Kom dem i isvand.
-
Smør brødet (gerne med krydderfedt). På med sildestykker, et halvt æg, fritterede kapers, sprøde æble og selleriskiver. Top med karse.
-
Lad være med at skære dine fingre af.
Den med hønsesalat og rogn

I ikke sjælden stil her på Gastromand vil jeg faktisk rose mig selv lidt. Som vi da kan. Men altså det her er ikke noget jeg sådan rigtigt har set nogle steder før, så jeg tør godt tage æren for det. Men her har vi gang i en vaskeægte surf and turf ret. Ikke den klassiske med bøf og hummer, men med kylling og stenbiderrogn. Don Juansen aka Johan kunne godt lide hønsesalaten på sidste års menu, så jeg følte at jeg skulle toppe den på en eller anden måde. Og alt der toppes med stenbiderrogn er bare bedre. Basta.
Det er en næsten klassisk hønsesalat, men jeg valgte at køre en gang syltede grønne tomater i fremfor cornichoner eller kapers, som jeg plejer at bruge. Er du ikke så heldig, at du kan købe de grønne tomater, så bruger du bare førnævnte eller en drueagurk eller asie. Det handler om at få lidt syre.
Kyllingen er sådan en hopballeversion, som jeg købte på Nemlig. Og det er ikke for at flashe, at jeg har købt den kylling. Mere at det er nogle ret maskuline overlår den har og de kommer med skind. Så hvis du ikke kan finde nogle der er helt lige så store, så brug et ekstra. Du kan også blot bruge et kyllingebryst - Eller en hel kylling. Hvis du ikke har skindet, som du kan lave sprødt, så er det også lækkert med en kartoffelchip i stedet. Dem kan du preppe samtidig med at du friterer kapers. Ret nemt, ik?
Lige i forhold til stenbiderrognen, så skal den lige smages til før den er rigtig god. Så selvom du har købt den renset og saltet, vil den ofte have godt af lidt salt og citronskal eller saft. Bare en smule.
Og hvad skal du drikke til? Drengebarnet anbefaler en "bobby" som også en rugsaison, men denne med agentinsk mate te i. Han slår på at mate noterne gør sig godt til de syltede grønne tomater. Det er denne her filejs. På snapsesiden så synes jeg det er synd, hvis du fyrer den for meget af med mørke kraftige snapse. Kør dilden igen eller overvej at lav denne fennikelsnaps, som de viste den anden dag i Timm Vladimirs Køkken. Ham kan vi godt lide.

Hønsesalat med stenbiderrogn
- 3 stk kyllingeoverlår
- 1 stk løg
- 2 stk laurbærblade
- 2 stk gulerødder
- 1,5 spsk creme fraiche
- 1,5 spsk mayonnaise
- 1 spsk sennep
- 100 g syltede grønne tomater ((kan købes færdige))
- 0,5 stk finthakket skalotteløg
- 1 spsk finthakket timian og purløg (Det er bare ekstra, så kan undlades.)
- 6-7 stk raddichioblade
- 100 g renset stenbiderrogn
- 1 bakke karse
-
Vrist forsigtigt skindet af kyllingen. Kør en finger under og giv den eventuelt kniven, hvis den er helt genstridig.
-
Læg kyllingeskindet på et stykke bagepapir, læg et over og så en bageplade til at holde det hele nede. Bag det i cirka 20 minutter ved 140 grader. Hold øje med det. Det er færdigt, når det er sprødt.
-
Kom kyllingelårene i en gryde med vand, halveret løg, laurbær og gulerødder. Bring det forsigtigt i kog og simmer til lårene er helt møre og du kan trække kødet af. Gør det og lad kødet køle.
-
Rør creme fraiche, mayonnaise, sennep, finthakket løg, cirka 1 spsk finthakkede grønne tomater (gem resten til anretningen) sammen. Smag til med salt og peber. Kom også finthakket purløg og timian i. Lad gerne hønsesalaten trække en time minimum.
-
Smør brødet - Husk helt ud til kanten. Kom et par raddichioblade på. Herefter hønsesalat, sprødt skind, stenbiderrogn og karse. Gå til den.
Den med råstbøf

THIS IS SPARTA... Nåh nej, THIS IS GASTROMAND. Og derfor er vi ikke bange for rødt oksekød. Og derfor skal der selvfølgelig en lille råstbøf med i vores påskefrokost. Men hvis man nu har chancen for at stege en cote de boeuf, så skal man altså ikke misse den. Så vi kører luksusmadden her. Men altså lad os lige være ærlige, du kan sagtens bare køre en klassisk roastbeef, lidt rester af en steg eller sågar bare en tyk bøf til denne mad. Hvis du lige har krondyr i fryseren, så vil jeg ikke afvise at den her mad faktisk ville blive endnu vildere. Men i opskriften skriver bare "skiver af rødt kød" så bestemmer du selv ophavet.
Op på toppen? Letblancherede aspargesstykker vendt i creme fraiche, røgeost og sennep. Sådan en slags remoulade. Det er temmeligt enkelt. Vi er jo stadig lidt før den danske aspargessæson rigtigt sparker igennem, men det er tæt på. Får du ondt i tissetrolden af at vi bruger asparges fra udlandet, så vender du bare kartofler i istedet. Men de er sikkert heller ikke danske, men det smager godt, på trods af at du er lige vidt. Derudover toppede jeg med hjemmeristede skalotteløg og syltede perleløg. Er det en helt uoverskuelig operation at lave selv, så kan de altså købes. Urtemæssigt er vi i tallerkensmækker og shisokarse kombien. Mellem os vil en helt klassisk bakke med karse gøre det godt. Godt med karse udover det hele. Bukkarse.
Drikkelse? Ja tak. En af hver. Og derudover byder humlefars tryllestuedrik på en omgang Bunny, som er rugsaisonen med indisk peber, som vist hedder Tilcherry. Alle deres øl er letdrikkelige og ikke for høje i alkohol procent, så du kan faktisk overleve en hel påskefrokost på dem. Måske. Det er måske også lige det seneste at købe dem på nettet, men du kan faktisk finde dem i Wika Meny, direkte ved Hoppe.Beer i Solrød og hos Ølkassen.dk + dinøl.dk

"roastbeef" mad med asparges remoulade.
- 350 g stegt oksekød i tynde skiver (Her har vi brugt cotes de bouef)
- 8 stk syltede perleløg (eller rødløg) ((lad de rå løg trække i en syltelage kogt af lige dele eddike, vand og sukker. Gerne et døgn))
- 4 skiver rugbrød
- 1 spsk røgeost
- 1 spsk mayonnaise
- 1 spsk sennep
- 1 spsk kapers
- 4 stk grønne asparges - ikke for små i det.
- 2-3 stk skalotteløg ((eller 1-2 almindelige løg))
- olie til stegning
- Urter - Her nasturtium (aka blomsterkarse eller tallerkensmækker) og shizokarse.
- 1 stk økologisk citron
-
Knæk bunden af aspargesne - Der hvor den selv knækker af. Kom dem i en skål med kogende vand og lad dem trække 2-3 minutter deri. Kom direkte over i isvand.
-
Rør røgeost, creme fraiche, sennep og kapers sammen. SMag til med salt, peber og citronskal. Skær asparges ud i 1-2cm stykker og rør i.
-
Skær skalotteløgene i 2-3mm tykke skiver. Fritér dem i 160 grader varm olie indtil de er gyldne. Det tager et par minutter, men vær over dem, for pludseligt går det hurtigt. Læg dem på fedtsugende papir.
-
Smør brødet - HELT UD TIL KANTERNE. Læg kød herpå. Top med remoulade, syltede løg, stegte løg og urter. Hvis du er sådan lidt frisk i det, kan du også give dem en omgang friskrevet peberrod. Server med det samme.
Helt ærligt, så havde vi jo måske også regnet med at kaste os ud i nogle cocktails til vores påskemenu. Sidste år havde vi en kaffepunchtini, som vi nok egentlig mener er god nok til at vi kan køre endnu en gang. For vi ved jo, at vi endnu med at køre videre i gamle klassiskere.
Opskriften på HØVDINGENS KARATEBENZIN AKA KAFFEPUNCHTINI er her.

Mangler vi noget? Skidne æg eller bare banal vold i alkoholisk form mod vores små drengekroppe. Kom gerne med det.
God påske.
Indlægget Gastromands påskefrokost 2021 blev først udgivet på Gastromand.dk.